Tomas Arvidsson Andras pengar 2006

 

Prolog:
1. Karolina Jonsson
Karolina Jonsson, f d polisassistenten Karolina Jonsson, 28 år, numera försäkringsutredare har ordnat en fälla för biltjuvar och försäkringsbedragare som specialiserat sig på verkliga lyxbilar. Hon har kontakt med polisen men de dröjer och hon får själv ta hand om busarna vilket går lätt för denna jujutsu expert.

2. Kenneth Lind
Kenneth Lind, 27 år, f d säkerhetsexpert med specialisering på kassaskåp, numera seriös frimärkshandlare, gift med Majken, vars syster heter Marita. Han har gjort dåliga affärer i frimärksbranschen och försöker låna mer pengar på banken men får nobben. Bankmannen antyder att man fått veta om Linds kriminella bakgrund och kräver att han återbetalar de lån han har. Detta skulle sätta hela familjen i konkurs.

3. Martin Strand
Martin Strand, 58 år är uppfinnare. Nu lever han på royaltyn och spelar golf.

4. John Frithiof Gary Sven Mattsson
John Frithiof Gary Sven Mattsson, kallad "Svenne", 36 år, är säkerhetsexpert och egen företagare i branschen datorbedrägeri. Just nu utforskar han ett nytt program för att tömma bankomater. Han besöker sin gamle kumpan Kenneth Lind och får reda på dennes stora penningproblem. Svenne som behöver få med Kenneth på en ny kupp mutar denne med ett lån på tre miljoner. Dessa pengar har Svenne tvättat rena genom att köpa vinstkupong på 400000 euro i ett tyskt lotteri till ett pris av 425000 euro.

- Kenneth Lind går till banken och säger upp alla sina lån. Bankmannen blir bestört och tror att Kenneth bluffar. När han lämnar kontoret för att ordna affären får Kenneth tillfälle att ta en titt på kassaskåpet.
- Karolina Jonssons chef heter Gunnar Olofsson, en stor och bullrig typ från Norrland. Han vill sätta Karolina på ett nytt fall. Firmans informatör Tony R är illa ute och behöver en tillflyktsort.
- Kenneth Lind får besök av polisen som vill veta hur han kunnat återbetala lånen. Han säger som det är och visar reversen på tre miljoner han lånat av Svenne Mattsson. De vill också veta vad han vet om en dyrbar tavla som försvunnit från bankkontoret.
- Hos Svenne som får nästa besök får de bara se vinstkupongen från det tyska klasslotteriet.
- Några dagar senare åker Svenne och Kenneth till Göteborg i Kenneths nyinlöpta Jaguar. Kenneth försöker som vanligt få Svenne intresserad av hans fru Majkens syster Marita.
- Två dagar senare inträffar ett egendomligt rån i Göteborgstrakten. En Securitasvakt lämnar ett köpcentrum i Mölndal. På väg till bilen får han ett pistolliknande föremål i ryggen och en man som bryter på svenska rycker åt sig den ena av de två väskor vakten bär och försvinner. Kenneth sitter på ett café i närheten och kontrollerar vad som händer. Nästa dag hittas väskan vid Åby travbana med en lapp med texten "Förlåt" påklistrad.
- Karolina Jonsson inställer sig hos chefen. Han är förtvivlad. Huset Grönhögen på Öland är sprängt i luften och med det informatören Tony R eller TT som i Tony Tiger. Tony har ett oerhört stort och finmaskigt nätverk i undre världen. Karolina kan emellertid tala om att hon placerat Tony i ett annat gömställe eftersom hon inte litar på chefens förmåga att hålla tyst. Med rätta eftersom han nämnt det för polisen Roger Lindström.
- Martin Strand utsätts för ett fingerat rån i Vasaparken i Göteborg. Han räddas av en annan man. De tar ett glas på krogen tillsammans. Mannen (Svenne) vill prata om de digitala lås som sitter på securitasväskorna och som Martin uppfunnit. De vill ha honom med på en kupp. Strand får två veckor på sig att bestämma sig. Han tar sig en lång tur i sin lyxiga båt "Fenestra" för att överväga riskerna och bestämmer sig för att säga nej. Senare ändrar han sig dock till ett ja.
- Karolina Jonsson är på Öland. Hon har övertagit stugan efter sin morfar som bott där året runt. I sin kikare håller hon koll på husbilen några hundra meter därifrån.
- Huvudkontoret på försäkringsbolaget vill ha Karolina Jonsson till hjälp. Det handlar om hot mot värdetransporter i Västsverige. KJ tar Tony R till hjälp och snart vet hon att en tråd går till Kalmar. En av de enda två i Sverige som skulle kunna hacka sig in i Securitas centraldator är Svenne Mattsson. KJ tar sig dit.
- Kenneth Linds farsa är känd för att äga det dyraste frimärket i Motala (se "Studierektorns byte"). Först åker gadern till Ystad för att höra om "Erica Ljung" är den som brutit sig in i Securitas centraldator. Men inte, hon håller på med en storbanks dator i Tyskland. Sedan åker han till Gävle för att träffa sjuttonåringen som fällts för att ha hackat sig in i NASAs hemligaste dator i Washington. Han erkänner även attacken mot Securitas. Han erbjuds en kvarts miljon för att öppet erkänna detta så att inte Svenne Mattsson misstänks och därmed måste ställa den planerade stöten. Karolina Jonsson är emellertid inte övertygad om Svenne Mattssons oskuld.
- Tillsammans tar Svenne, Kenneth och Martin Strand över en Securitas värdetransport City 3 i Göteborg, två kvällar före julafton. De enda vapen de använder är överfallsspray. De klär om bilen med vita plattor, ändrar registreringsskyltarna och gömmer den i källargaraget i Martins hyreshus. Jakten efter brottslingarna leds av kriminalkommissarie Jane Skoglund.
- Karolina tar hjälp av Pontus Palm, polisinspektör i Kalmar och tidigare arbetskamrat, för att ta reda på om Svenne Mattsson är hemma. Själv sitter hon i sin stuga på Öland. Medan hon väntar på svar ringer hon sin kontaktperson på Securitas och spaningsledaren Jane Skoglund. Hon får svar från Pontus och kör snabbt in till stan trots halkan.
- Där kan hon konstatera att allt förefaller vara som Pontus sagt, nämligen att Svenne är hemma och har varit hemma länge.
- Tony R får ett telefonsamtal. Någon vill sälja en uppgift om värdetransportrånet till honom. De träffas på en parkeringsplats. Ett par som tydligen livnär sig på att filma när personer tar ut pengar från bankomater har också filmat hur rånet av värdetransportbilen gått till. Tony R köper videofilmen för 300 000 kronor.
- Martin Strand arbetar lugnt och metodisk med att ta sig förbi de elektroniska låsen i pengaväskorna. Han har redan inaktiverat de spårsändare, s k trackers som fyra av väskorna varit utrustade med.
- Tjugotvå poliser arbetar med brottet som är ett av de absolut största värdetransportrånen hittills i norra Europa.
- Tony R har gjort papperskopior från videofilmen med mannen i rullstolen. Han frågar runt överallt men förgäves. När han är på Arlanda för att flyga till Kanarieöarna på semester får han impulsen att fråga kvinnan i incheckningsdisken. Hon känner igen honom som uppfinnaren Martin Strand.
- Tony R skriver ett vykort till Karolina Jonsson från en pool på Gran Canaria. Han hälsar till Svenne Matsson och till Kenneth Lind. Han skriver också adressen till Martin Strand. Han ritar en blomma med fem blad, symbolen för de fem miljoner han vill ha i hittelön. Han tar en stor klunk från sin ölburk och strax därefter är han död. Kortet blir aldrig skickat.
- Karolina får polisens rapport om att Tony R dött av andningssvårigheter troligen orsakade av stick från de två getingar i strupen som hittas i magsäcken vid obduktionen. Karolina får Tonys efterlämnade saker bl a det oskickade vykortet.
- Nu förstår hon allt och hon bjuder i Svenne Matsson till sin stuga på Öland. Hon visar honom förstoringen av Martin Strand som hon fått från Tony R. Svenne förstår att han är fast. Karolina hotar med att informera Jane Skoglund om inte pengarna kommer tillbaka till försäkringsbolaget.
- Martin Strand överlämnar lastbilen inklusive alla penningväskorna.
- Några dagar senare ombeds Martin komma till Stockholm. Han ska representera Svenne vid ett möte med direktörerna för de stora svenska affärsbankerna. Han ska sälja Svennes säkra system att ta sig in i bankernas datorer för att ta ut pengar. Det kostar bankerna 51 miljoner i tre väskor att köpa sig fria från dessa framtida intrång.
- Martin Strand kör hem från Stockholm via Kalmar där han lämnar över två av väskorna.Gunnar Olofsson, en sprätt i dyrbara jeans och stora cowboybälten, tvingas komma till jobbet i vanliga byxor sedan han velat visa sin fru att han visst kan hjälpa till i hemmet. Han tvättar alla sina dyra jeans men glömmer ett bälte med ett kohuvud. Detta har en skarp kant som strimlar alla byxorna som om vore de körda i en pappersstrimlare. Han har utvecklingssamtal varje år med Karolina Jonsson. Olofsson säger att när han själv tar itu med saker som han menar att Karolina misslyckats med kommer det inte att bli någon halvmesyr. Nej har garanterar personligen för att det ska bli en helmesyr.
Jan Bertilsson, 48 år, är åter studierektor för en gymnasieskola i Kalmar, trots allt en ömsint skurk i ohederlighetens tid. Han är inte med. Han är upptagen på annat håll (himlen via blixten?)
Handlingen är tydligen förlagd till Kalmar.

Utvecklingssamtal är ett av de sista övervintrande hierarkiska felsluten i modern managementteori. Det byggde på antagandet att chefer är överlägsna sin personal och att de med sin begåvning kan utveckla den underställda personalen. (114) 

51 miljonerskuppen, Svenne, Kenneth och Martin Strand uppfinnare och expert på elektroniska lås på värdetransportväskor, de lås som om de öppnas av andra än en verklig expert gör att innehållet missfärgas och blir obrukbart. Det största hindret för att lyckas är Karolina Jonsson, kampsporttränad och intelligent. Tidigare var hon polis men sedan fler böcker tillbaka anställd på ett försäkringsbolag som brottsfallsutredare och försäkringsbedrägeri.
Tjugotvå poliser arbetar med brottet som var ett av de absolut största värdetransportrånen hittills i norra Europa.
Om rån av en värdetransportbil har Arvidsson redan skrivit en gång tidigare.