Tomas Arvidsson Bakstöten 1977
 

Violet Stensson, 35 år, änka efter Gunnar Stensson, vars död hon orsakade i "Dubbelstöten" träffar den pensionerade f d biologiläraren Elin Höög, 62. Båda är i behov av pengar, även Violet trots att hon lurat av sin döde man två stulna Nobelpris. De gör en noggrann planering för att råna en penningtransport.
- På midsommarafton slår de till i Borgholm. De söver de två vaktmännen med kloroform, låser in dem i bilen och kör till ett mörkt prång på varuhusets baksida. De packar ner pengarna i sina seglarsäckar. Elin Höög gömmer pengarna i en frysbox på skolans biologiinstitution. Därför hittar polisen ingenting i deras två bilar då de stoppas vid påfarten till Ölandsbron. Sedan åker de två vidare till Djupehamn, ett mycket litet samhälle på Ölands nordvästra kust. Där förbereder de sig för ett normalt midsommarfirande.
-
Valdemar Jonsson, 37 år, konstnär med större skägg än framgång, försöker spela "små grodorna" på dragspel. Göran G. Granhög, 45 år, framgångsrik direktör i bakgrundsmusik är också med i dansen. Han är gift med Annika.
- Granhögs bjuder in alla till sin magnifika villa efter dansen. Gäster är den välinformerade handelsmannen
Erling Fransson i Backaby och Per Eliasson, nu medelålders byråchef vid SÄPO. Och naturligtvis har Eliasson den för oss alla välkände "farbror Johan, kriminalkommissarien Johan Lundén på besök över midsommar. Deras närvaro oroar Elin särskilt för att Violet ska försäga sig. Men allt går bra.
- Ungkarlen Lundén blir mycket intresserad av den unga, blonda änkan Violet.
- Lundén är frestad att stanna kvar i Kalmar för att hjälpa sin lokala kollega
Bengt Söderberg att reda upp rånet, men Eliasson avråder honom från att lägga sig i.
- När Elin Höög kommer till skolan får hon en verklig chock som dock går över då hon upptäcker att frysboxen bara flyttats till ett annat rum p g av målning. Den tillförordnade rektorn vill tala med henne (men det blir mest en dråplig drift med den nya högskolereformens alla bokstavsförkortningar: UHÄ, URK, KBS, UUH, SIA, BU etc).
- Elin får alla pengarna med sig hem och Violet och hon räknar alla sedlar och mynt och bränner sedan alla checkar, kreditnotor och kreditkortsköp. Det blir drygt en halv miljon var. Var och en ska gömma sina pengar. Elin sänker sina i brunnen.
- I Stockholm ägnar sig Johan Lundén åt att ta "Mr H", en knarkgrossist. Kriminalassistenterna Olsson, "Lillen" Hammarlind och Bengt Göran Brinck hjälper till.
- Elin Höög och Violet Stensson har det bra med sina pengar och sin frihet. Elin åker med Violet till Borgholm för att dansa. Violet får ihop det med Esbjörn.
- Elins två barnbarn, Stina, 5 år och Bettan, 11 år kommer för att hälsa på farmor. En kväll får Elin för sig att brunnslocket är rubbat.
- I Stockholm får Lundén Eliasson att tro att han är rubbad. Det handlar om parfymer han provat och minne av lukter från senaste besöket på Öland.
- De två barnbarnen har hittat en väska med pengar i stenbrottet bakom några lösa stenar. Det är Violets gömställe! De har visat pengarna för Valdemar Jonsson. Violets första förslag är att slå ihjäl honom. Elin ringer polisen om fyndet. Violet förlorar större delen av sin andel.
- På natten händer det en olycka. Eller är det ett mord. Erling Fransson faller ner i stenbrottet och omkommer. Han var alkoholpåverkad. - Elin får besök av en yrkesman som frågar vägen. Han ska projektera för Göran Granhögs swimmingpool. Det är han som kikat i andras brunnar för att kontrollera grundvattennivån. Elins lättnad är stor. Ingen har misstänkt att hon har bankrånet i brunnen.
- Johan Lundén har kommit fram till att det mycket väl kan vara Elin och Violet som rånat banktransporten. Violet är sjuksköterska och kan allt om kloroform. Elin är biologilärare. Det fanns spår av kaninblod på flera av sedlarna. Troligen hade de förvarats i en laboratoriefrys. Men när Johan jämför den grova brottsligheten med narkotika, valutaskojare och köpta politiker å den ena sidan med två hittills hederliga människor som haft det besvärligt å den andra tycker han, till Per Eliassons stora förvåning, att de kan gå fria.
- Johan Lundén hjälper därför de två damerna att komma iväg nästa morgon i Jaguaren med riktning Schweiz.