Tomas Arvidsson: Studierektorns byte 2001
 

Jan Bertilsson, f d studierektor, numera mot sin vilja rektor och hans fru Elisabet Bertilsson, arbetsterapeut, är tillsammans med de flesta Kalmarbor på det traditionella fyrverkeriet på nyårsafton klockan 5. Då passar två personer på att tömma kassaskåpen i det flerfamiljshus som familjen Bertilsson nu äger. Den äldre av dem är John F Gary Sven Mattsson. Den andre är Kenneth Lind, 26 år. Kenneth får panik då han hittar en död kvinna i ett av köken. Det är Evelina Berg, 60 år, konsertpianist, gift med Axel Berg, bilmekaniker sedan 18 år och en av Bertilssons hyresgäster.
- Några månader senare sitter Jan och Axel i Långvikens bastu. Axels saknad efter sin döda fru är stor. De dricker pilsner och delar förtroenden. Jan menar att de två tjuvarna kommer att komma tillbaka. De vet att han har mer pengar hemma än den knappa halvmiljon han haft i kassaskåpet. Pengar han skaffat genom ett nätt försäkringsbedrägeri, svindel mot konferensanläggningar och en konststöld. Axel kvitterar då med att han förlorat, inte bara 10000 som han sagt, utan 975000 kronor som han haft i kassaskåpet, pengar han tjänat i USA på fejkade skadeståndskrav.
- Snart kommer två polisassistenter till skolan.
Karolina Jonsson och Pontus Palm. Båda var f d elever på gymnasiet och ingen skäms för de upptåg de då medverkade i. De berättar att de givit upp försöken att hitta inbrottstjuvarna. Karolina Jonssons avsikt med besöket var att ta reda på hur Bertilsson skulle reagera på det beskedet. Hans reaktion får henne att inte lämna fallet.
- Svenne Mattssons utseende och beteende vittnar falskt om hederlighet och ärlighet. Detta hade ofta hjälpt honom på brottets bana. Bankboxbedrägeri hade gett honom och Kenneth Lind en miljon. Kennets slarv ledde dock till fängelse för de båda. När Svenne kom ut startade han en säkerhetsfirma.
- Jan Bertilsson är på väg hem i sin bil. Han lyssnar på Billie Holiday, samma tre låtar om och om igen, och njuter av varje mil han lägger bakom sig till tre dagars skolkonferens i Helsingborg. Temat var "den platta organisationen i skolans värld". Han känner att snart är det få som tillhör "De Kloka Skeptikerna". Efter Ljungby bryter P4 av hans Holliday lyssnande med varning för älgar. Detta ger honom en viktig association. Han ringer upp Axel Berg. Evelina Berg lyssnade aldrig på P4 vilket Axel gjorde. Men en gång lyssnade de gemensamt på ett program som handlade om säkerhet. I det medverkade två experter på lås och larm. En av dessa var Sven Mattsson. Innan Evelina Berg dog satte hon på P4 för att visa sin man att Sven Mattson var inbrottstjuven.
- Jan Bertilsson övertygar Axel Berg om att direkt angrepp mot Sven Mattsson inte är rätt taktik. Tvärtom bör de gillra en fälla när han gör ett nytt försök för att stjäla resten av pengarna.
- Under förmiddagskaffet i kollegierummet diskuteras vilken rektor som varit skolans bästa. Lisa Dahl håller på Jan Bertilsson med Al Bergman som god tvåa.
- Svenne och Kenneth gör en kupp mot banken i Oskarshamn. De ger sig ut för att representera "Bankomatservice". Banktjänstemannen
Asta Persson blir mycket misstänksam då de inte kan legitimera sig. Myran Mogren, Morrhoppan kallad, är emellertid på besök från koncernkontoret i Stockholm och hon skrattar hånfullt ut kollegans tveksamhet. Hon tar ansvaret för de två teknikerna. När hon några minuter senare får reda på att banken förlorat nästan två miljoner kronor sedan de två teknikerna lämnat banken vänder hon snabbt bilen och får en obehaglig känsla av att vara våt på ryggen.
- Kommissarien i Kalmar går igenom bankomatkupperna i Nybro och Oskarshamn med Karolina Jonsson. Hon får i uppgift att hjälpa till lite informellt.
- Kenneths Majken bjuder honom på middag på stan för att han hjälpt henne att möblera om hennes lägenhet. När han går på toaletten blir han stoppad av en kvinna som ser ut som en polis. Karolina Jonsson frågar ut honom om bankomatkupperna men han tycker att han klarar sig bra.
- Nästa person att svara för sina handlingar är S Mattsson. Självklart kontaktar Karolina honom då han är känd för att arbeta med bankomater. Hon hittar hans gömda kassaskåp bakom kylskåpet. Men där finns bara en mindre summa pengar. Hon vill att han ska följa med nästa dag till Oskarshamn för att träffa en person som kan identifiera rånarna. På parkeringsplatsen står hans röda Toyota och i den finns inte heller någonting. Hon missar bilen bredvid, en omskyltad stulen Volvo som innehåller åtta miljoner kronor.
- Asta Persson känner genast igen honom men låtsas inte om det. Hon ångrar sig lite senare när hon i internmeddelandet från huvudkoncernen läser att säkerhetschefen Marian "Myran" Moberg tragiskt omkommit i en singelolycka på måndag kväll. Men ångern försvinner snabbt vid hågkomsten av "Myrans" elaka skratt.
- Bertilsson har fått ge efter för de yngre lärarna att bjuda in en gästföreläsare på temat "humankapital och livskvalitet". Adjunkten Stjärnlund förbereder ett anfall under den avslutande frågestunden tillsammans med historielektorn. Bertilssons lyckas avvärja anfallet, inte för att det var oberättigat utan för att föreläsarens förväntade kollaps skulle drabba honom själv. Genom åren hade han sett bluffmakarna komma och gå, komma och dra sitt struntprat, få sitt arvode och försvinna. Föreläsaren är bara ytterligare en i raden av bluffmakare.
- Kommissarien ska ha möte med Karolina Jonsson. Hon vill att Pontus Palm hänger med på sin mobiltelefon.
- Jan Bertilsson skrattar gott åt en artikel i Barometern som handlar om hur en fräck chaufför stulit en värdefull tavla målad av
holländaren van Dyck på 1600-talet, hos landshövdingen under en fest han hade. Det är naturligtvis Svenne som ligger bakom stölden.
- Kenneth gör en sista avbetalning på det frimärke han vill förära sin fader på dennes födelsedag. Utanför frimärksaffären väntar Karolina Jonsson. Hon vill veta vad han vet om bankomatkuppen och stölden av den värdefulla tavlan. Men Kenneth har bra alibi för landshövdingstölden.
- Lika bombsäkert förefaller Svennes alibi vara. Han går på matlagningskurs varje tisdagskväll!
- Några veckor senare gör Svenne och Kenneth inbrott i en rik företagares villa sedan de först lurat i väg honom till hans företag genom att utlösa larmet där. De tar sig in, slår koden till larmet, som Svenne installerat, och tömmer kassaskåpet på två miljoner.
- Jan och Axel gillrar en fälla åt Svenne. När han sitter lugnt i Bertilsson garage och har öppnat kassaskåpet överraskar Jan och Axel honom. Svenne försöker som vanligt blåneka men faller till föga då Axel presenteras som f d medlem i den amerikanska marinens superelitförband. De två tar honom med i bilen och kör över Ölandsbron till Bertilssons sommarstuga. Där placerar de Svenne i den heta bastun och efter en lång stund är han beredd att samarbeta. De kräver att få tillbaka alla pengarna han stulit plus ränta. Jan Bertilsson tar också hand om den stulna tavlan.
- Polisassistenten Karolina Jonsson blir chockad när biträdande länspolismästaren anklagar henne för att ha kört "parallellutredningar" utan hans vetskap. Hennes chef kommissarien som gett henne uppdraget blånekar till detta. Pontus Palm som hon bett avlyssna hennes samtal med kommissarien säger att han inte vågat slå på telefonen för att inte bli ertappad med att begå tjänstefel och förlora jobbet.
- Detta uppdagas senare och kommissarien blir långtidssjukskriven och sedan uppsagd. Karolina Jonsson blir helt upprättad särskilt sedan hon kunnat återlämna den stulna tavlan som hon fått via en mellanhand. Hon får löneförhöjning och ska bli den yngsta polisinspektören. Mellanhanden är Jan Bertilsson som från och med nu inleder ett kriminellt samarbete med John F Gary Sven Mattsson. Bertilsson bytte tavlan mot "glömska". Att Karolina Jonsson skulle sluta att överhuvudtaget tänka på Jan Bertilsson som misstänkt för någonting. Vad krävde då Svenne Matssson? Jo, att Bertilsson skulle skriva det finaste tal som någonsin hållits på ett bröllop. När Kenneth och Majken ska gifta sig.


En av van Dycks mest kända målningar. Kung Karl I av England på jakt. Finns på Louvren i Paris.