Tomas Arvidsson Den poetiska hunden 2009

 

Beskrivande text   Blogg

John Frithiof Gary Sven Mattsson, kallad "Svenne", 36 år, är säkerhetsexpert och egen företagare i branschen datorbedrägeri.
Kenneth Lind, 27 år, f d säkerhetsexpert med specialisering på kassaskåp, numera seriös frimärkshandlare, gift med Majken, vars syster heter Marita. De har numera två barn.
Svenne och Kenneth passar på när ett museum med dyrbara tavlor ska flyttas. De utger sig för att vara "flyttgubbar" och stjäl två dyrbara tavlor. Kenneth Linds farsa, farfar och fixare ordnar transport med barnvagn.
- Kenneth Lind får ett besök i sin frimärksaffär. En man som ser ut som "Ville Vessla" (Ture Sventons värste motståndare) men presenterar sig som Erik Johansson vill sälja en samling frimärken han ärvt. Kenneth hittar snart ett mycket värdefullt frimärke i samlingen. Han ringer Svenne och berättar om det gula treskillingsmärket han hittat. Och som alla trott bara existerade i ett enda exemplar. Eller är det en mycket skicklig förfalskning?
Före detta polisassistenten Karolina Jonsson, 28 år, numera försäkringsutredare, sitter i en parkerad lastbil tillsammans med föraren Anna Nilsson. De har en värdefull last av vitvaror och väntar på ett rånförsök. De är väl förberedda men blir överlistade.
- Karolina tycker inte om sin chef, Gunnar Olofsson. Han är överviktig och försöker banta. Lisa Dahl heter en arbetskamrat. Hans Frisk är bolagets ledande ja-sägare. Han kallas Hasse Fjäsk. Inga Skatt är också utredare. Kallas Inga Skratt därför att hon aldrig skrattar. Lisa Dahl berättar gärna om tidigare chefer hon haft. Som studierektorn Jan Bertilsson som hon var sekreterare åt och om rektorn Algot Bergman. (Algot "Al" Bergman är tillsammans med studierektorn Jan Bertilsson huvudpersoner i de båda böckerna Trippelstöten, 1991 och För gammal vänskaps skull, 1996). Lisa Dahl nämns första gången i Utanförskapet, 1981, så hon har några år på nacken.
Olofsson har ett stort problem. Kalmar Konstmuseums dyrbarheter förvaras i Riksbankens gamla arkiv, Bara Olofsson hade koden till låset och nu är den försvunnen. Ingen kan ta sig in. Men Karolina Jonsson minns kassaskåpsexperten "Svenne".
- Kenneth Lind åker till Frimärksspecialisten AB:s exklusiva lokaler i Stockholm. Han träffar företagets specialist Tryggve Göransson. Han blir mycket intresserad och säger att de måste ta sig till både Karolinska institutet och KTH. Där finns den nödvändiga avancerade utrustningen för att kunna avslöja en förfalskning av frimärket. Resultatet blir att det är ett original.
- John Frithiof Gary Sven Mattsson får besök i sin bostad av Karolika Jonsson. Hon säger att han är skyldig henne en tjänst. För att hon inte delgav polisen sina misstankar om vem som låg bakom att en värdetransport med 51 miljoner kronor kom bort. (se Andras pengar, 2006). Hon berättar om transportstölderna och om sina misstankar att någon tycks komma åt all information om logistik och annat i förväg. Svenne som är en datorexpert, eller hacker, känner en kvinna i norra, ödsliga Finland som säljer tjänster åt den som vill vara anonym på nätet. Hennes bror satt på Kumla med Svenne.
- Kenneth Lind står på stormarknaden med ett paket fiskpinnar i handen när telefonen ringer. Det är frimärksspecialisten Tryggve Göransson som ringer och berättar att frimärket är en sensation och Frimärksspecialisten AB är beredd att betala 25 miljoner kronor för det. Han blir överlycklig men den känslan lämnar honom när Karolina Jonsson dyker upp och vill tala med honom om tavlor. Dessbättre handlar det bara om att han ska använda sin skicklighet till att öppna kodlåset till Riksbankens gamla arkiv. Men hans reaktion gör Karolina misstänksam.
- Efter 40 minuter minus två sekunders intensivt och koncentrerat arbete kan den 60 cm tjocka ståldörren till valvet öppnas.
- Kenneth Lind lånar tio miljoner kr av Svenne som denne har i ett gömt kassaskåp bakom kylskåpet för att köpa det dyrbara frimärket av Erik Johansson, alias Ville Vessla.
- Sedan faxar han iväg alla nödvändiga papper till Frimärksspecialisten AB och väntar sedan på de 25 miljonerna. Men det blir komplikationer. Flera av de som anmält sig som köpare har fått indikationer på att märket trots alla undersökningar kan vara falskt. Frimärksspecialisten Tryggve Göransson vill ändå bjuda fem miljoner själv och Kenneth är nära att nappa. Svenne menar emellertid att det kan vara en dubbelbluff. Han tycker att de ska leta upp Erik Johansson i stället.
- Mitt emot Kenneth Linds frimärksbutik finns en annan affär som har videokamera och inspelning. På den kan Erik Johansson ha fastnat på bild eller hans irländska fårhund. Och mycket riktigt. På hundens halsband kan man på filmen i stor förstoring läsa "... krona" och "0-4-5". Låter som riktnumret 0455 till Karlskrona. Snart har de letat upp "Johansson" som heter Carl Schmidt och bor i Karlskrona. Svenne bestämmer att de ska söva hunden och kidnappa honom. Men först sedan de tömt Carl Schmidts kassaskåp i hans hem. De kallar hunden för Ulf.
- För Karolina blir det efter många försök träff. Hon har räknat ut att en av vägrånarna är hennes lastbilschaufför Anna Nilssons frånskilde man. Det är Anna som är läckan. Karolina kallar in flera polisbilar och hela rånargruppen, "Vita ligan", grips på bar gärning.
- Karolina tar kontakt med en museiman som extraknäcker som tjallare under kodnamnet Hugo R. Han är duktig på att lämna information om museistölder över hela landet.
- Problemet med hunden är att han, Ulf, inte äter hundmat. Det ska vara lättstekt oxfilé och prinskorvar, serverade ljumma.
- Sedan är hunden nära att dö sedan Kenneth välvilligt matat honom med stora mängder av Lindts choklad. Det bär i väg till Läckeby Djursjukhus för akut magpumpning. Och där vet de hur man tar hand om sådana fall.
- Anna Melander är kapten på en båt som går mellan Gdynia och Karlskrona med cement och byggvaror. Plötsligt bär sig båten mycket mystiskt åt. Det går varken att styra eller reglera hastigheten. Autopiloten vägrar att ta emot nya order. Fartyget tillhör Carl Schmidt som delägare och det är han som får ta de ekonomiska konsekvenserna av att inte leveranserna kommer i tid. Det är Sven Mattsson som hackat sig in och tagit hand om centraldatorn.
- Även nästa natt får fartyget problem. Carl Schmidt är knäckt och erbjuder Svenne Mattsson 40 miljoner kronor.
- När Svenne kommer till valvet är det tomt. Hunden är borta och hans sovplats är städad. Det måste vara Karolina Jonssons verk. Hon är en av de tre som har den tiosiffriga koden till valvlåset.
- Karolina ringer och vill träffa Svenne, ensam, på en restaurang i Sandvik på Öland. Där har hon ett erbjudande åt Svenne, och Kenneth, att de kan få tillbaka hunden som hon placerat på ett hundpensionat. Dessutom ska hon inte anmäla dem för tavelstölden på konstmuseet, eftersom hon är skyldig Svenne en tjänst för hans hjälp med "Vita ligan", under förutsättning att de lämnar tillbaka de stulna tavlorna till försäkringsbolaget alternativt betalar detta 12 miljoner kronor för försäkringsvärdet.
- Svenne mejlar Carl Schmidt i Karlskrona om att han kan få sin hund tillbaka men nu är priset 62 miljoner kronor.
- Svenne hämtar hunden som har passat på att bilda familj med en hona av samma ras, irländsk varghund. Svenne erbjuds en valp när den tiden kommer för 6000 kr. Svenne som är sentimental accepterar mer än gärna.
- Carl Schmidt tar sig till den överenskomna mötesplatsen i Växjö med två fullproppade resväskor med pengar. På en bänk utanför järnvägsstationen sitter Kenneths farsa förklädd till en luggsliten a-lagare. Han ger Carl Schmidt frimärket som Svenne och Kenneth tagit ur kassaskåpet och visar var hunden står och väntar. Sedan tar han tåget med sina två resväskor. I Alvesta väntar svärsonen Kenneth i sin Jaguar. Hemma hos Svenne i Kalmar räknar de pengarna. Svenne läser det senaste mejlet från Carl Schmidt, alias Erik Johansson. Han är inte alls nöjd. Frimärket han fick var det som han lurat på Kenneth Lind i frimärksaffäreren, det som kumpanerna tagit i kassaskåpet har de kvar, kanske är detta trots allt ett original. Svenne mejlar tillbaka: "Affärerna är enligt önskemål avslutade" och låter sedan sin dator spärra all post från Carl Schmidts konto. Nu har de ett äkta gult tre skilling banco frimärke som kan vara värt en förmögenhet. Kennets farsa ska ta det till Stockholm för kontroll och värdering.
- Där säger experterna på Frimärksspecialisten OK. Nu är frimärket på väg till ett universitet i USA.
- De äter en fin middag tillsammans på Halltorps Gästgiveri på Öland för att fira hur bra allting gått.
- Svenne och Kenneth smider nya planer. Det ska byggas ett nytt polishus i Kalmar och Svenne har hämtat kopior av ritningarna på samhällsbyggnadskontoret. De är offentliga handlingar. Han funderar på att lägga några egna datakablar i rören. Sedan kan de avlyssna kommunikationen och låsa och öppna alla kodlås. En spännande och lukrativ framtid lockar! (förhoppningsvis dokumenterad i en ny bok om några år!)Beskrivande text:

Svenne Mattsson och Kenneth Lindh, data- respektive kassaskåpsexpert, är numera nästan välanpassade (nåja) samhällsmedborgare. Svenne har en hjälpfond för barn till föräldrar i fängelse och Kenneth handlar med frimärken i egen butik
Men när Konsthallen i Kalmar ska flytta in i nya lokaler får de båda kumpanerna ett beställningsjobb på några eftertraktade objekt ur samlingarna. Svenne och Kenneth ersätter påpassligt den inhyrda flyttfirmans folk och innan museipersonalen hunnit säga Sundborn har Svenne och Kenneth befriat Konsthallen från en Carl Larsson och en Anders Zorn.
Allt hade varit frid och fröjd om inte Kenneth fått besök i sin butik av den vesslelike Erik Johansson, alias rederiägaren Carl Schmidt, som lurar honom att köpa ett falskt tre skilling banco-frimärke för tio miljoner. Svenne och Kenneth svarar med att kidnappa Carl Schmidts ögonsten, den irländska varghunden Leo. Schmidt visar ingen förhandlingsvilja men mjuknar när Svenne hackar sig in i stordatorn på Schmidts rederi och ställer till med oreda.
Men Carl Schmidt är inte duons enda problem. Karolina Jonson, före detta polis och numera skicklig försäkringsutredare, har börjat lägga ihop två och två om konststölden ...
sidans topp