Tomas Arvidsson Dubbelstöten 1976
 

Läkaren Gunnar Stensson, 45, får en idé om att stjäla två Nobelpris. För fem år sedan hade han och hans fru Violet kört över gränsen till Schweiz med guld värt över en miljon kronor gömt i bilens avgassystem. Guldet hade han köpt för sin andel från ett bankrån, kallat Karlaplansrånet, som han genomfört tillsammans med sin vän studierektorn i Kalmar, Jan Bertilsson. Livet i Schweiz blev emellertid betydligt besvärligare än han tänkt sig. Arbetslösheten hade ökat och schweizarna såg inte längre gott på "gästarbetarna". Yrkeslivet blev inte heller som han hoppats. Det hade varit svårt att förvandla guldet till schweizerfranc.
- Han är på svenskparty hos Bankiren, 48. Det är en banktjänsteman från Malmö som med list tagit sig in i bankvalvet och sedan dess levt i Schweiz på att låna ut pengar.
- Doktorn är livrädd för sin frus vilda vakthund Toka. Ett nattligt besök i poolen är nära att bli doktorns död.
- Doktorn tycker inte heller om sin frus vårdslösa sätt att köra Jaguaren.
- Doktorn planerar för sin nästa stöt, Dubbelstöten. Han ska lägga beslag på två Nobelpris. Det säkraste argumentet för att inte åka fast är att svenska regeringen aldrig kommer att erkänna att en sådan stöld kan äga rum i välfärdsstaten Sverige. Han vill få pengar för att köpa sig fri och åter leva i Sverige. Han vill få en provinsialläkarpraktik på Öland och en elegant villa med havsutsikt.
- Syster
Renate, 59 år och mottagningssköterska på den läkarmottagning där Stensson arbetar, överraskar doktorn med att kunna tala danska.
- Vid månadsskiftet augusti-september tar doktorn en vecka semester. Han och Violet åker bil till Öland och tar in på Halltorps gästgiveri. Doktorn är kunnig om de märkliga insekterna i de gamla ekarna på Öland, ekoxen och ekbocken (Öland har också ingående beskrivits av Jan Mårtensson i hans bok
Djävulens hand).
- Det är lätt för husfirman i Stockholm att ordna en tomt med havsutsikt inom provinsialläkardistriktet.
- Söder om Borgholm är Violet nära att köra på en cyklist. Detta leder till en lång diskussion om de politiska partierna i Sverige och vad som är typiskt för dem.
- Stensson och Violet förbereder sig genom att skapa ett alibi för sitt besök i Stockholm. De besöker IKEA och en tjänsteman på Socialstyrelsen. Sedan rekognoserar de Grand Hotell där Nobelpristagarna ska bo.
- Snart är de åter i Genève. (Synpunkter på internationell politik i allmänhet och Förenta Nationerna i synnerhet levereras).
- Doktorn och Violet har en avskedsfest. Den intellektuella Anita Fröberg chockerar genom att tala om för doktorn att hon blivit rik på att smuggla silverrika svenska enkronor till Tyskland och sälja dem där. Sedan ser han till att bankiren dricker rikligt så att han slår sönder tunna konjaksglas och skär sig i handen. Doktor som han är tar han hand om den skadade och får så en tunn bomullshandske nerblodad med blod av den ovanliga blodgruppen AB.
- Doktorn funderar på vad "psudoumgänget" svenskarna emellan i Schweiz egentligen ger. All lögnaktiga fraser, allt förtal bakom ryggen, alla baksmällor och så är det verkligt dyrt också (79-84). Glad blir han då han upptäcker att han kan rulla ut sin tunga till ett upp och nedvänt U.
- En beskrivning av hur de 5 nobelkommittéerna förbereder dagen D, den 10 december (85-88)
- Violet ska utge sig för att vara Brigitte Richet, reporter vid den nystartade franska tidskriften "Madame et Monsieur". Hon ska intervjua nobelpristagarna för att välja ut de två mest passande för att bli bestulna. Doktorn, alias Svante B. Gullstrand, chefstjänsteman vid Nobelstiftelsen, ska sno deras pengar.
- Paret Stensson gör en weekendresa till Paris. Avsikten är att skriva och skicka ett brev till Nobelstiftelsen med en officiell ansökan om att få göra intervjun.
- Doktorn och hans fru tar Jaguaren till Köpenhamn. De installerar sig på hotell Penta och vidtar arrangemang som ska övertyga alla att de bor där båda två trots att en av dem kommer att vara i Stockholm i stället, Violet för att göra intervju och Gunnar för att stjäla pengarna. Alibit är ordnat.
- På det sjabbiga ölkaféet i Gamla Stan är stamgästerna samlade. De är som vanligt Sixten "Boxarn" Ström, Ivar "Harlem" Wieselgren och "Advokaten". (Dessa fanns med också i förra boken - Enkelstöten)
- Doktorn tar nattåget från Köpenhamn till Stockholm. Han ringer till hotell Grand för att förvissa sig om att allt är ordnat för intervju med två nobelpristagare med prispengarna framför sig. Han ankommer hotellet och accepteras helt som Svante B. Gullstrand, chefstjänsteman vid Nobelstiftelsen.
- Violet - alias Brigette Richet - är där med Luis Vargas Ernst Strasburger, nobelpristagarna i litteratur resp. fysik. Båda har sina prischeckar med sig. Violet bränner av några blixtar rakt i deras ögon. Under tiden doserar doktor Haldol i deras kaffe. Det är ett lugnande medel som framkallar en laissez faire-känsla hos patienten. Doktorn tar de bådass prischeckar och åker till banken och löser in dem i svenska kronor. I taxin tillbaka "tappar" doktorn sina mjuka handskar med bankirens ovanliga blodgrupp.
- På hotellet placeras pengarna ut och sista bilderna tas. Doktorn lämnar över de internationella checkarna utställda på Schweizerische Nationalbank i Zürich och packar ner pengarna igen för att lämna dem tillbaka till banken.
- Halv fyra går Violets tåg till Malmö. Hon har väskan med pengarna med sig. Själv tar doktorn tåget till Örebro för att ligga lågt en stund. I Malmö ska Violet lägga väskan i bagageutrymmet på en hyrd bil i ett garage.
- Dagen efter klagar de andra pristagarna på att de inte fått internationella checkar. Chefen för Nobelstiftelsen får reda på vad som hänt och snart är polisledningen och regeringen inkopplad. Ärendet ska bli en "CA", Covered Action, mörklagd operation. Ingenting får komma ut som kan skada den "hederliga välfärdsnationens" rykte. Kriminalinspektören
Johan Lundén får ta hand om ärendet. Till sin hjälp får han Pär Eliasson, chefstjänsteman på SÄPO.
- Statsministern överlägger med partiledarena (164-166)
- Doktorn och Violet är åter tillsammans på Hotell Penta i Köpenhamn (och har varit där hela tiden, enligt personalen). De åker sedan till Göteborg och hälsar på släktingar och mår bra.
- På det sjabbiga ölkaféet är Boxarn försenad. Han är vitgul i ansiktet. Någon har "stulit" hans plan på att stjäla Nobelpriset. Nu är han övertygad om att han kommer att bli fälld för brottet.
- Lundén börjar tro att alla spår de hittills arbetat efter är falska. Nu vill han jobba vidare med en annan metod. Med hjälp av SCB ska allt ovanligt som hänt fr o m den 12 december samlas in.
- Den 23 december är doktorn och Violet tillbaka i Malmö. Doktorn kontrollerar att alla pengabuntarna ligger kvar i den gamla Jaguaren. Nästa dag tar doktorn bilen och kör till Öland. Violet åker till Genève i den nya Jaguaren. Violet brygger kaffe på termos att ta med. Doktorn ordnar ostsmörgåsar.
- Men SCB-undersökningen har gett resultat. Lundén lyckades lägga pussel och fann en fransktalande man troligen från Schweiz. En utlandssvensk som vill återvända. En bilfärja rapporterade att en grön schweizregistrerad Jaguar skeppades från Köpenhamn till Malmö den 16 december. Nu jagas en sådan bil. Länstrafikgruppen i Malmöhus län får upp spåret på doktorns bil. De följer efter och rapporterar till Lundén och Eliasson som befinner sig i en helikopter över Södertälje.
- Utanför Karlshamn stannar doktorn, dricker två koppar kaffe och äter en ostsmörgås. Innan han kör vidare vill han ta en titt på pengarna. Då upptäcker han till sin fasa att bara de översta sedlarna i packarna är äkta, de övriga är utklippta tidningspapper. Bara 20000 är riktiga pengar. Vem har stulit resten? Han funderar på Bankiren, Anita Fröberg, Syster Renate eller Violet, hans egen hustru? När han ser att vägmätaren visar 70 mil för mycket förstår han att det är hans egen fru som lurat honom. Violet måste ha tagit bilen till Öland för att gömma pengarna där. Men det är han som lurat henne. Han har dränkt in ostsmörgåsarna med Haldol. Men Violet har förekommit honom och hällt Haldol i hans kaffe.
- Så medan polismännen i helikoptern börjar ge upp jakten p g a ett alltmer tilltagande oväder som kräver att helikoptern går ner för landning ökar doktorn bilens hastighet i ett allt större övermod skapat av kaffets Haldolhalt. Snart kör han av vägen, bilen kraschar och fattar eld.