Tomas Arvidsson Enkelstöten 1975
 

Jan Bertilsson, 38 år, studierektor, vantrivs med sitt jobb och sin ekonomi. Tillsammans med sin vän Gunnar Stensson, 39 år, läkare, planlägger han det perfekta brottet, ett bankrån. Brottet ska förberedas i detalj, det ska finnas alternativ för alla planer som kan gå snett och framför allt ska det faktum att båda är ostraffade och skötsamma medborgare borga för att de varken blir misstänkta eller dömda för brottet. Detta betydde inte att de inte skulle ta all möjlig hänsyn till polisens intelligens och envishet att finna gärningsmännen. Handelsbanken vid Karlaplan i Stockholm passar bra för ändamålet. Bertilsson studerar noga alla stora kupper och ser hur ett litet misstag kan förvandla succé till katastrof. Därför gäller det att planera varje detalj och att ha alternativa handlingsmöjligheter om någonting inte skulle gå planenligt. Detta planeringsarbete vitaliserade dem båda och Bertilsson kände hur hans invanda depression långsamt löstes upp. Till och med den årliga juldepressionen ville inte visa sig.
- Doktorn hyr bilar i Stockholm i olika namn och med olika dialekt. Bertilsson åker till Stockholm föregivande att vara med på en avlägsen väns begravning.
- Doktorn klär sig i bh och andra kvinnliga attribut. Avsikten är att han ska tas för en kvinna som klätt ut sig till man.
- Fredagen den 25 januari är det dags. Bertilsson klär ut sig till Sune Svensson, chaufför i det obefintliga företaget Extractor i Malmö. Han hämtar ut den beställda hyrvolvon och hämtar upp kollegan Stensson i ett underjordiskt garage. Sedan bär det av till Karlaplan och Handelsbanken. Kamrer Marheden ser hur direktör Larsson anländer med privatchaufför. Han visas genast in på kontoret. Under tiden ber Bertilsson att få ringa ett samtal. Han beställer en "reservtaxi" om inte Volvon skulle starta i flyktögonblicket. Efter samtalet klipper han av telefonsladden. Under tiden pladdrar doktorn på om sitt företags förträfflighet och vida framtidsplaner.
- Plötsligt tar doktorn fram en pistol, säger att det är ett rån och binder kamrern . Ute i banklokalen hostar chauffören ljudligt och doktorn rusar ut med pistolen och tvingar in all personal i kamrerns rum där de likaledes bindes.
- De kilar fast ytterdörren och hänger upp en skylt med "tillfälligt stängt". Därefter plockar de ner alla stora sedlar i de medförda väskorna inklusive en stor mängd sedlar på väg till Riksbanken för makulering. Snart är de på väg i Volvon mot garaget där den andra hyrbilen väntar. Pengaväskorna flyttas över.
- Larmet går efter en kvart. Många polisbilar rycker ut under ledning av kriminalinspektör
Johan Lundén. Efter ytterligare 10 minuter är Karlaplan avspärrat och efter 20 minuter är alla Stockholms utfarter bevakade. Hela Stockholm fingranskas. Men man jagar människorna på livets skuggsida och även om ett stort antal småkriminella grips så kan de verkliga rånarna känna sig säkra.
- Bertilsson går på begravning och tar sedan nattåget hem där hans hustru
Elisabet Bertilsson, 36, väntar på honom vid morgonkaffet. Doktorn deltar i sin läkarkongress.
- Hemma igen tvingas Bertilsson delta i plastdirektören Karlssons namnsdagsfest. Plastdirektören
Göte Karlsson lever för stora bilar och andra mer eller mindre onödiga prylar som han samlat i hemmet och njuter av att få visa upp.
- På morgonen ringer någon och vill tala med Oskar. Bertilsson blir mjuk i kroppen av lättnad. "Oskar" är kodordet för att doktorn kommit igenom spärrarna kring Stockholm med pengarna i behåll.
- (En lång beskrivning av ungkarlen Johan Lundén, farbror Johan kallad. Han omges av beundransfyllda och avundsjuka rykten. Han är mycket effektiv - liksom den samlade poliskåren beskrivs vara - eller är det ironi? Rotelpersonalen börjar lösa korsord eftersom Lundén gör det med en sådan finess och framgång.)
- Polismästaren leder konferensen. Alla chefer och personal är samlade. Det är en nästan perfekt organisation med också den yngste konstapel inläst på kriminalteknik och kriminalhistoria. Kuppen hade gett 2 746 000 kronor. Man hade uppmärksammat att den ena rånaren var en förklädd kvinna och den andre troligen en sjöman. Kriminalinspektör Johan Lundén blir chef för ett särskilt Karlaplanskommando. Som sin vice får han kriminalinspektören
Per Eliasson som han bedömer som mycket kompetent.
- Bertilsson tar sig till Esso Motor Hotel i Norrköping under namnet Eskil P. Jonzon, läromedelsrepresentant, för att ta emot ett paket han själv skickat innehållande alla kläder och annan falsk utrustning de båda kumpanerna använt sig av vid rånet. Sedan tar han sig till den frusna Bråviken och sänker prylarna i ett antal hål med långa mellanrum. Kläderna tar han hem och gömmer bakom kokspannan. På natten låtsas han att oljepannan slocknat för att få tillfälle att bränna koks och med den hela sin rånarkostymering.
- Bertilsson får antydan till samvetskval då han i tidningen kan läsa att polisen befarar en våldsvåg i rånets kölvatten.
- Till helgen åker familjen Bertilsson till Göteborg på en rekreationstur. Dn omfattar också ett besök hos doktor Stensson som resulterar i att en resväska med halva rånbytet byter ägare. Bertilsson gömmer väskan i det hemliga utrymmet bakom kokspannan. Hälften av pengarna placerar han senare i ett bankfack.
- Ett nytt möte nu med en minister och rikspolischefen närvarande. Författaren ironiserar hejdlöst över den socialdemokratiska kvinnliga ministerns retorik som ska dölja det verkliga budskapet att alla måste göra sitt bästa för att hjälpa SAP att vinna det kommande riksdagsvalet.
- Livet går sin gång. Tanken på pengarna får Bertilsson att lättare stå ut med vardagslivetes förtretligheter. Familjen köper ett önsketorp på Öland.
- Lundén tar Eliasson med sig ner till Hinseberg, kvinnofängelset i Frövi där han träffar en gammal ungdomsförälskelse medan Eliasson förlorar i poker med de intagna. Besöket i Hinseberg får emellertid Lundén övertygad om att den ena rånaren bara låtsades vara utklädd till kvinna.
- Lundén beslutar sig för att skicka ut ett falskt TT-meddelande om att halva det stulna summan återbetalats till polisen. Både doktorn och Bertilsson blir starkt skärrade men blir snart överens om att det bara är ett trick från polisens sida att göra dem nervösa.
- Någon spionerar på Bertilssons hus och snart får han ett anonymt brev som kräver att han lägger 15000 kronor i ett kuvert på hjulet på sin parkerade bil annars kommer någon att anmäla honom för polisen för rånet. Bertilsson gör som utpressaren kräver.
- Göte Karlssons plastfabrik går i konkurs och Bertilsson börjar misstänka att det är han som är utpressaren. Han misstänker också kamrern i banken. Kan denne kontrollera innehållet i bankfacket? Även gymnasisten Kurt Andersson kan vara den skyldige.
- Efter 6 veckor kommer ett nytt utpressarbrev. Nu krävs dock bara 10000 kr. Sedan Bertilsson betalat på samma sätt som förra gången känner han sig tvingad att gå på restaurang. Där träffar ha
Kurt Andersson som slutat både med gymnasiet och sina vänsteråsikter och blivit en Svensson. Bertilssons dotter Malin har han lämnat eftersom hon är för "röd". Han berättar att han bevakat Bertilssons villa av ren svartsjuka sedan Malin en gång gjort slut.
- Nästa dag får Bertilsson ett personligt brev bland tjänsteposten. Det är ett avskedsbrev från Göte Karlsson som tagit livet av sig genom att köra in i ett betongfundament på motorvägen.
- Eliasson och Lundén får ett klart direktiv från ministern att sluta misstänka "etablerade skattebetalare" som bankrånare. Enligt Sveriges politiska värderingar begås brott av utslagna individer. Om inte Eliasson och Lundén hittar de skyldiga i rätt kategori ska de lägga ner utredningen. Deras samarbetsvilja kommer belönas med höga tjänster.
-
Brita Gyllenborg, 62 år, är kontorist på skolan där Bertilsson arbetar. Hon iakttar honom varje dag och har därför sett hans skiftningar i humöret och tecken på hur hans ekonomi förändrats. Hon för dagbok. Hon lägger ihop två och två och misstänker starkt att han är en av rånarna. Hon testar sin hypotes genom att skriva utpressningsbrev och får den bekräftad. Men hon får också symptom på hjärtsjuka och sedan hon ringt för att få träffa den ansvarige polisutredaren för Karlaplansrånet blir hon så upprörd att hon dör av hjärtslag.
- Eliasson och Lundén tar flyget till Kalmar. De hittar Brita Gyllenborgs dagbok som emellertid tas som ett bevis på att det är hon som är en av rånarna. De tar kontakt med hennes arbetsplats för att få tips om släktingar och var hon kan ha gömt pengarna. De ringer i förväg till Bertilsson. Denne blir mycket upprörd och helt övertygad om att polisen kommit för att gripa honom. Han lyckas få tag på Gunnar Stensson som omedelbart aktiverar sin flyktplan. Stensson uppger ett viktigt sjukbesök. Han tar med sig den unga, vackra och blonda Syster Violet. De flyr i doktorn nya Jaguar vars avgassystem har en millimeter tjock hinna av guld på insidan. Stensson har omsatt rånbytet i guld. Tjugo minuter senare är de två på bilfärjan till Fredrikshavn i Danmark för vidare transport till Schweiz.
- Bertilsson inser att slutet kommit.

Författaren är mycket kritisk till regeringen, den statliga byråkratin, enkannerligen Skolöverstyrelsen, alla seminarier de stackars lärarna måste gå på, sensitivitetskurser o s v men: Han högaktar polisen från den enklaste polisman till Rikspolischefen. Gränsen går vid Ministern.