Tomas Arvidsson: Huset med de gamla damerna 1986
 

Läkaren Johannes Bark, 43, tvingas ta ut sina många semesterveckor. Han gör det genom att söka ett tillfälligt sommararbete som halvtidsläkare vid Kung Gustavs vilohem utanför Borgholm på Öland. Föreståndare är Astrid Olsson, 47 år.
- Bland gästerna finns ragatan
Valborg Nordlund, 64, som är bra på läkarböcker och hela tiden ställer försåtliga frågor till Johannes, Louise Björkman, 74, "synsk" änka med stor tilltro till magnetismens undergörande effekt, Gurli Holm, 65, som mer än gärna plattar till och trycker ner alla i sin omgivning samt Anna-Klara Jonsson, 72 år, ogift och pensionerad läroverksadjunkt. Damerna träffas sedan länge regelbundet fyra veckor varje år. Förra året dog Sara Svensson, 63.
-
Greger Persson, 30, är bussförare men arbetar under sommarperioderna på vilohemmet som trädgårdsmästare, vaktmästare m.m.
- Johannes Bark åker till Kalmar Centralstation, "en estetisk katastrof", för att hämta Ina och Lilly Wikman från Malmö. Han väntar länge på det försenade tåget och förgäves då systrarna har lämnat återbud. Orsaken är att de inte vågar. De tror att Sara Svensson blev mördad förra året.
- Johannes Bark upptäcker till sin förvåning att någon tömt hans rakapparat på skäggstubb.
- Han hyr sig en 12-växlad cykel i Bomans Cykelaffär&Verkstad. Tyvärr är han inte klar över bromsarnas funktion och därför slutar första turen till de gamla damernas stora förtjusning mitt i vattendammen i parken.
- Johannes Bark bjuds in till Hallstorps Gästgiveri av några avlägsna vänner från Karlstad (det visar sig att vänskapen består i att han i egenskap av läkare, legitimerar att krognotan blir avdragsgill som representation för läkemedelsrepresentanterna på segelsemester.) Plötsligt ringer Astrid. Gurli har blivit mycket sjuk. Han beställer en ambulans från Kalmar och får hastigt lifta milen till vilohemmet med Sune Johansson som kraftigt berusad kör i ilfart. De kommer dock fram levande och snart ligger Gurli på operationsbordet. Diagnosen är bukhinneinflammation och prognosen är god.
- När Johannes kommer tillbaka till vilorummet tar han hand om ett öppnat paket müsli och gömmer det i sin resväska. Han misstänker att det kan ha orsakat Gurlis sjukdom.
-Valborg blir mycket misstänksam då hon får höra om det saknade paketet. Har doktorn stulit det?
- Johannes lyckas posta müslipaketet och ett prov från sjukhuset i smyg till sin vän Olle Toresson på SKL i Linköping. Denne finner i provet från sjukhuset en mängd små, korta och hårda skäggstubb (från Johannes rakapparat). Dessa höll på att ta livet av Gurli.
- Johannes träffar "damen med hunden" på en bänk vid hamnen i Borgholm. Hon arbetar i cykelaffären där han hyrde cykeln och hon kände igen honom. Hon vill gärna göra en cykeltur tillsammans.
- Johannes får reda på, av Anna-Klara, att Gurli och Louise lånat stora summor pengar av den döda Sara Svensson. Johannes berättar för Anna-Klara vad han fått veta om orsaken till Astrids sjukdom.
- Dagen efter midsommarhelgen kommer Gurli tillbaka. Snart är grälen och bråken i gång igen. Gurli ger sig på Louise och hennes tilltro till magnetterapi och Valborg ger sig på Gurli. Anna-Klara berättar för Johannes under deras gemensamma rökpaus utomhus att Gurli blivit totallurad för 20 år sedan. Hon var gift och hade fyra barn, en strävsam make och mycket god ekonomi. Hon träffade en annan man, blev blixt förälskad, och lämnade allt. Hon blev sol och vårad av en världsfrånvarande drömmare. Kärleken och ekonomin gjorde brakkonkurs.
- Johannes anklagar Louise för att ha försökt ta livet av Gurli.
- Nästa morgon saknas Louise vid frukostbordet. Hon ligger död i sin säng. Allt talar för att det är en "normal" död. Men Johannes är övertygad om att hon blivit mördad. Johannes bluffar för att få någon av damerna att reagera onormalt men utan resultat. En dokor från Kalmar och två poliser rekvireras.
- Johannes går ut med soppåsen. Till sin förvåning upptäcker han att det inte är den påse han satt upp i sopstället förra gången. Någon har bytt ut den!
- På natten smyger Johannes ut för att i hemlighet undersöka soppåsen i soptunnan. Hans påse är borta! Han hör fotsteg. När han ska gå in igen är ytterdörren låst! Han hittar en stege och lyckas ta sig in genom ett öppet fönster i den avlidnas rum. Tyvärr är rummet låst och motvilligt måste han övernatta i Louises säng. Han vaknar av tassande steg utanför dörren och chockas då han möter ett annat öga när han kikar genom nyckelhålet.
- Greger vill ta med damerna på en utflykt. När de är borta letar Johannes mycket systematiskt men förgäves igenom hela huset för att hitta den försvunna soppåsen.
- Johannes gör en lång bilresa, ända till Olle Toresson i Linköping. De diskuterar på vilket sätt Louise kan ha bragts om livet.
- De fyra veckorna på vilohemmet är till ända. Johannes erbjuder sig att skjutsa Gurli till Kalmar där hon ska ta Stockholmståget. I bilen berättar hon hur hon redan planerat ett bankrån nästa sommar eller eventuellt en tavelstöld på Ölands forngård.
- Svante Melander-Lindholm kommer för att hämta sin släkting Valborg i sin sportbil.
- Genom uteslutningsmetoden kommer Johannes på att den som mördat Louise måste vara Anna-Klara Jonsson. Ett motiv för mordet var att hämnas för att Louise försökt döda Gurli, ett annat att Louise spred ett underligt, svårt mörker omkring sig med allt oförnuftigt prat om spådomar och vidskepelse.
- Men Johannes känner att det är fel. Det är inte Anna-Klara som gjort det. Och han hittar ett brev på sitt rum. Där skriver Anna-Klara att det är Greger som är mördaren. Han dödade Louise och försökte mörda Gurli. Greger kan göra sådant utan motiv. Han tillhör nämligen en generation som fått sina värderingar deformerade av framför allt underhållningsvåldet. Hon skriver att hon på vägen in till Kalmar ska berätta för honom att hon vet. Hon ska sedan frigöra säkerhetsbältena. Om han försöker mörda henne också ska hon ta livet av honom. En sorts gammalmodig rättvisa!
- Båda omkommer då bilen kör rätt in i ett broräcke.