Tomas Arvidsson (kort sammanfattning av hans 12 böcker)

 Arvidsson:
Enkelstöten

 Arvidsson: Dubbelstöten

 Arvidsson:
Bakstöten

Arvidsson:
Tröskeln

Arvidsson:
Utanförskapet

Arvidsson:
Huset med de gamla damerna

Arvidsson:
Trippelstöten

Arvidsson:
För gammal vänskaps skull

Arvidsson:
Studierektorns byte

    Arvidsson:
Studierektorns sista stöt

Arvidsson:
Andras pengar

Arvidsson:
Den poetiska hunden

  

1. Tomas Arvidsson: Enkelstöten 1975 uppåt
Plats: Kalmar och Stockholm
Brottet: Ingen blir mördad. Det enda blodiga i boken är ironin. Brottet består i ett bankrån på Karlaplan i Stockholm som inbringar 3,5 miljoner kronor.
Gärningsmän:
Rånarna är studierektorn i Kalmar, Jan Bertilsson och läkaren Gunnar Stensson
Myndighetsperson: Kriminalinspektörerna Johan Lundén och Per Eliasson.
Tillvägagångssätt: De genomför ett mycket välplanerat rån av Handelsbanken på Karlaplan i Stockholm
Motiv: Att skaffa sig en bekymmersfri framtid
Vad gör de då?
När Bertilsson får för sig att polisen kommer för att gripa honom kontaktar han Gunnar Stensson. Denne aktiverar omedelbart sin flyktplan. Han tar med sig den unga, vackra och blonda Syster Violet. De flyr i doktorn nya Jaguar vars avgassystem har en millimeter tjock hinna av guld på insidan. Stensson har omsatt rånbytet i guld. Tjugo minuter senare är de två på bilfärjan till Fredrikshavn i Danmark för vidare transport till Schweiz. Bertilsson inser att slutet kommit.
Annat nytt:
Boken är humoristiskt skriven och innehåller mycket kritik mot Sveriges ministrar och de statliga verkens byråkrati (särskilt Skolöverstyrelsen). Däremot behandlas poliskåren, från den enklaste konstapel till Rikspolischefen med den största respekt.
Kommentar: Det är oklart om Jan Bertilsson grips och ställs till svars för sitt brott eller ej. Framtida böcker får antas avslöja hur det gick.

2. Tomas Arvidsson: Dubbelstöten 1976 uppåt
Plats: Schweiz, Öland och Stockholm
Brottet: Brottet består i ett bedrägeri på Grand Hotel i Stockholm som innebär att två Nobelpris byter ägare.
Gärningsmän:
Bedragarna är läkaren Gunnar Stensson och hans unga fru Violet.
Myndighetsperson: Kriminalinspektören Johan Lundén och Pär Eliasson, nu chefstjänsteman på SÄPO
Tillvägagångssätt: De lurar av två av årets Nobelpristagare deras prispengar.
Motiv: Gunnar Stensson har förbrukat pengarna i Schweiz. Nu vill ha få ihop tillräckligt för att kunna leva gott på en liten provinsialläkaretjänst på Öland med havsutsikt.
Vad gör hon då?
Hans fru Violet bedrar honom på det grövsta. Hon lurar av honom det mesta av pengarna och spetsar hans termoskaffe med Haldol så att han, jagad av polishelikoptern, kör ihjäl sig på vägen mellan Karlshamn och Kalmar. Både han, bilen och resterna av pengarna brinner upp.
Annat nytt:
Jan Bertilsson är inte med. Avtjänar han sitt straff?

3. Tomas Arvidsson: Bakstöten 1977 uppåt
Plats: Öland: Borgholm och Djupehamn
Brottet: Ingen mördad. Brottet består i ett att två väktare sövs med kloroform och sedan rånas på sin penningtransportbil.
Gärningsmän:
Rånarna är Violet Stensson, 35 år, änka efter Gunnar Stensson, vars död hon orsakade i "Dubbelstöten"och Elin Höög, 62-årig pensionerad f d biologilärare.
Myndighetsperson: Kriminalinspektören Johan Lundén och Pär Eliasson, nu chefstjänsteman på SÄPO. Båda på semester. Bengt Söderberg (i Borgholm).
Tillvägagångssätt: se ovan
Motiv: Båda behövde snabbt pengar för att kunna leva ett anständigt liv.
Vad gör de då?
De åker båda till Schweiz i Violets Jaguar. Pengarna tar de med sig, dvs Violet har bara en del av bytet kvar. Resten har Elins båda barnbarn hittat.
Annat nytt:
När Johan Lundén jämför den grova brottsligheten med narkotika, valutaskojare och köpta politiker å den ena sidan med två hittills hederliga människor som haft det besvärligt å den andra tycker han de kan gå fria.
Detta till sin gode vän och kollega Pär Eliassons stora förtrytelse.

4. Tomas Arvidsson: Tröskeln 1979 uppåt
Plats: Strandheda, en liten badort på hallandskusten, ett par mil från Halmstad.
Brottet: Eric Gravenfors, 60 år, avdelningsdirektör vid något statligt verk i Göteborg dör i sin bastu. Det är troligen en olyckshändelse p g a en kombinerad effekt av sömnmedel, alkohol och stress.
Gärningsmän:
Flera försöker ta livet av honom.
Myndighetsperson: Polisinspektör Pontus Albrektsson (hans fru heter Sigun) och polisassistent Wikman
Tillvägagångssätt: Alla hade sin egen metod: Elektrifierad aluminiumtröskel i badrummet, giftiga örter, injektion av kaliumklorid, iskall dusch under solbadet, dränkning
Motiv: Fem personer inklusive Gravenfors hustru Martha blir mycket oroade när Gravenfors påstår att när arrendetiden går ut om ett år vill han säga upp alla för att kunna bygga mer lyxiga hus som ger större inkomster.
Vad gör de då?
Christian Fredrikssons, 36 årig bilmontör, förrymda systerdotter Jenny ordnar ett avskedsparty på stranden. Under detta berättar Christian att de alla är skyldiga till Gravenfors död. Det handlar om trösklar. Dels om hur höga trösklar vi har som hindrar oss från att begå mord eller andra brott och vars höjd starkt beror på omständigheterna. Ingen hade tillräckligt hög tröskel när äganderätten till sommartorpen hotades. Dels om de trösklar, de hinder vi sätter upp för att inte höra andra nödrop. Alla hade höga trösklar för Gravenfors bön om hjälp. Så därför vara alla skyldiga till Gravenfors död i bastun.
Annat nytt:
Första boken där varken Jan Bertilsson eller någon i det "brottsliga" gänget kring honom är med. En grupp är kollektivt och moraliskt ansvarig för en människas död. Ovanligt spännande.

5. Tomas Arvidsson: Utanförskapet 1981 uppåt
Plats: Kalmar och (delvis) Marbella
Brottet:
Försäkringsbedrägeri
Gärningsmän:
Bröderna Jan och Bo Bertilsson
Myndighetsperson: Kriminalkommissarie Maria Falkner, 36
Tillvägagångssätt: Bröderna arrangerar Bo Bertilssons drunkning på Tor Lines passagerarfärja Tor Britannia från Göteborg till Felixstove
Motiv: Att skaffa sig mer pengar. Poeten Bo Bertilssons alster är inte längre attraktiva för förlagen och sedlarna som Jan Bertilsson skaffade sig i bankrånet på Karlaplan har guldhamstern förvandlat till konfetti.
Vad gör de då?
Poeten har bestämt sig för att träda fram och ta sitt straff. Men innan dess omkommer han i en bil som en annan man förberett för att kunna göra självmord.
Kommentarer:
Myndighetspersonen är en kvinna. Arvidsson var före sin tid när det gäller svenska deckare.
Annat nytt:
Studierektorn Jan Bertilsson är åter med i sin normala huvudroll. Nu är han 41 år gammal. Nu har han begåvats med en yngre bror, Bo Bertilsson, 35 år.

6. Tomas Arvidsson: Huset med de gamla damerna 1986 uppåt
Plats: Kung Gustavs vilohem utanför Borgholm på Öland
Brottet: Louise Björkman, 74, "synsk" änka med stor tilltro till magnetismens undergörande effekt, mördas. En annan av vilohemmets damer, Gurli Holm, 64, utsätts för allvarligt mordförsök.
Gärningsman:
Greger Persson, 30-årig bussförare som under sommarperioderna arbetar på vilohemmet som trädgårdsmästare, vaktmästare m.m.
Myndighetsperson: Inga namngivna
Tillvägagångssätt: Louise får sömnmedel och sedan applicerar mördaren en plastpåse över ansiktet. Mordförsöket innebär att Greger tömmer huvudpersonen, läkaren Johannes Barks rakapparat och sedan stör skägget över Gurli Holms frukostmüsli. Detta ger henne en allvarlig och akut bukhinneinflammation.
Motiv: Greger tillhör en generation som fått sina värderingar deformerade av framför allt underhållningsvåldet. Han behöver inget motiv, det räcker med nyfikenhet. (Arvidsson måste ha genomgått en kris i mitten av 80-talet).
Vad gör de då?
En annan av vilohemmets gäster ordnar att hon och mördaren båda omkommer genom en trafikolycka.
Annat nytt:
En ny bok utan vare sig Jan Bertilsson eller hans vänner-kumpaner. Fem år efter poeten Bo Bertilsson och fem år före "Trippelstöten" och rektorn Al Bergman. Arvidssons enda bok i vilken ett mord genomförs.

7. Tomas Arvidsson: Trippelstöten 1991 uppåt
Plats: Kalmar, Stockholm, flera orter med konferenshotell, Spanien
Brottet: 1. Att lura Kommunförbundet, Skolverket etc att betala för sina konferenser till Bergman/Bertilssons konto. De var tidiga med att använda sig av falska fakturor. 2. Rån av IKEA i Kållered.
Gärningsmän:
Två tjänstemän på gymnasieskolan i Kalmar, rektor Algot "Al" Bergman och studierektor Jan Bertilsson. Rånet utförs av "Al" Bergman och Björn "Biffen" Jonsson, 39 år, f d lärare i samhällskunskap vid samma gymnasium nu boende i Spanien.
Myndighetsperson: Ingen namngiven
Tillvägagångssätt: De skaffar allt nödvändigt tryckt material, hyr rum i ett kontorshotell i centrala Stockholm för 7 veckor och lyckas därefter få ovannämnda myndigheter att betala till Konferensfinans AB, ett fiktivt företag som Bergman/Bertilsson kontrollerar.
Motiv: Det vanliga; att skaffa pengar för att kunna leva ett tryggt och lite lyxigare liv.
Vad gör de då?
"Al" Bergman arrangerar sitt självmord genom att hoppa från Ölandsbron. I sitt avskedsbrev till polisen erkänner han sin skuld både i IKEA-rånet och svindlerier av några stora statliga verk i Stockholm. Han skrev att han hade samarbetat med Björn Jonsson och att ingen annan varit inblandad. Jan Bertilsson kan därför sova lugnt om nätterna med den andel av pengarna han dock fått och dessutom upptäcka att det inte är så dumt att vara rektor.

8. Tomas Arvidsson: För gammal vänskaps skull 1996 uppåt
Plats: Lousiana i Danmark, La Gomera (en av Kanarieöarna) och Kalmar.
Brottet: Bergman har stulit Giacomettis "Gående man" på konstmuseet i Louisiana.
Gärningsmän: Fd rektorn Al Bergman (officiellt död genom självmord) med assistans av nuvarande rektorn Jan Bertilsson.

Myndighetsperson
: Polisassistenterna Karolina Jonsson och Pontus Palm.
Tillvägagångssätt: Statyn byts ut mot en annan mycket lik i papier-maché. Den säljs sedan till någon konstälskande gangster i USA för 10 miljoner dollar.
Motiv: Bergman vill ha ännu mer pengar. Bertilssons motiv är mycket mer komplicerade: Motivet var i första hand "Al, det var vänskap och lust och äventyr för en medelålders byråkrat, som inte kunde låta bli att undra om inte livet var mer än så här. Det var ledan i upprepningen, manuskriptet var givet en gång för alla och han var tvungen att följa det. Det var bara långsamt kvävande". (55)
Vad gör de då?
Al Bergman drunknar i en brunn på den inre borggården utanför Slottskyrkan i sina försök att hämta upp gömda pengar. Bergman binds till brottet och Jan Bertilsson klarar sig bättre än någonsin, nu ännu rikare.
Annat nytt: Polisassistenterna Karolina Jonsson och Pontus Palm framträder för första gången.

9. Tomas Arvidsson: Studierektorns byte 2001 uppåt
Plats: Kalmar
Brottet: Bankomatkupp mot banken i Oskarshamn
Gärningsmän:
John F Gary Sven Mattsson och hans yngre kumpan Kenneth Lind. Men också Jan Bertilsson och hans hyresgäst Axel Berg
Myndighetsperson: Polisassistenterna Karolina Jonsson och Pontus Palm
Tillvägagångssätt: Mattsson och Lind ger sig ut för att representera "Bankomatservice" och lurar både bankens egen säkerhetspersonal och centralkontorets säkerhetsansvariga.
Motiv: Lättförtjänta pengar i massor
Vad gör de då?
De klarar sig undan polisen men inte undan Bertilssons och Bergs gillrade fälla och de tvingas bli deras medbrottslingar i framtiden.
Annat nytt:
Här är det studierektorn Jan Bertilsson som drabbas av inbrott och stöld. En av tjuvarna är John F Gary Sven Mattsson. Han är mycket intelligent och välplanerande (ett slags alias för Jan Bertilsson och Tomas Arvidsson). Den andre är Kenneth Lind,

10. Tomas Arvidsson: Studierektorns sista stöt 2004 uppåt
Plats: Kalmar och Öland och flera städer i Europa
Brottet:
Jan Bertilsson lierar sig med Sven Mattsson som nu är specialiserad på datorbedrägeri. På Handelsbankens huvudkontor har han lyckats ta sig in i datorsystemet och plockat bort 17 kronor från vart och ett av en och en halv miljon konton. Han har använt ett speciellt datorprogram vars manual Jan Bertilsson översatt från engelska. Pengarna skickas till flera konton runt om i Europa och Jan och Sven gör senare en "Europa-Tour" och plockar ut pengarna. Bertilsson blir rikare än någonsin.
Gärningsmän:
Jan Bertilsson, rektor, John Frithiof Gary Sven Mattsson, kallad "Svenne", 36 år, säkerhetsexpert och egen företagare i branschen datorbedrägeri. Kenneth Lind, 27 år, också han säkerhetsexpert med specialisering på kassaskåp, numera seriös frimärkshandlare,
Myndighetsperson: Inga namngivna. Som brottsutredare fungerar Karolina Jonsson, f d polisassistent och numera försäkringsbolagsanställd.
Tillvägagångssätt: På Handelsbankens huvudkontor har Svenne lyckats ta sig in i datorsystemet och plockat bort 17 kronor från vart och ett av en och en halv miljon konton. Han har använt ett speciellt datorprogram vars manual Jan Bertilsson översatt från engelska. Pengarna skickas till flera konton runt om i Europa och Jan och Sven gör senare en "Europa-Tour" och plockar ut pengarna. Bertilsson blir rikare än någondin.
Motiv: För Bertilsson att bli ännu rikare. För Svenne att skaffa pengar för att skapa en fond för barn med pappor som sitter i fängelse. Svenne vet från sin egen uppväxt vad detta kan betyda.
Vad gör de då?
Adjunkten Åke Stjärnlund har som terroriserat Jan Bertilsson och bl a bränt ner hans sommarhus och försökt döda honom medelst koldioxidförgiftning ger till slut upp efter Svennes tråkningar och erkänner. För övriga går det bra att undvika jordiska straff.
Annat nytt:
Det tragiska slutet: När läget tycks vara det bästa någonsin för f d studierektorn Jan Bertilsson omkommer han mycket olyckligt genom att en blixt träffar det järnspett han håller i och som han just använt för att gräva upp en stor del av sina gömda tillgångar på sin älskade ö Öland.

11. Tomas Arvidsson: Andras pengar 2006 uppåt
Plats: Centrum är bostadsområdet Lindsdal i Kalmar. Verksamhet också på Öland. Rånet ske i Göteborg.
Brottet:
Rån av en värdetransportbil i Göteborg ger 55 miljoner kronor. Försäkringsbolagets Karolina Jonsson avslöjar detta och kräver ett återlämnande av pengarna. Då skaffar sig trion samma summa genom att hota bankerna i Sverige med en av Mattsson utvecklad datormjukvara som lätt går förbi bankomaternas alla försvar.
Gärningsmän:
John Frithiof Gary Sven Mattsson, kallad "Svenne", 36 år, säkerhetsexpert och egen företagare i branschen datorbedrägeri. Kenneth Lind, 27 år, också han säkerhetsexpert med specialisering på kassaskåp, numera seriös frimärkshandlare. Trion kompletteras med Martin Strand, uppfinnare av elektroniska lås till värdetransportväskor.
Myndighetsperson: Som brottsutredare fungerar Karolina Jonsson, f d polisassistent och numera försäkringsbolagsanställd.
Tillvägagångssätt: Se ovan.
Motiv: Som alltid, stort behov av pengar.
Vad gör de då?
Delar pengarna sinsemellan och lever gott.
Annat nytt:
F d studierektorn Jan Bertilsson är inte med. Han är upptagen på annat håll (himlen via blixten?). Om rån av en värdetransportbil har Arvidsson redan skrivit en gång tidigare i Bakstöten 1977!

12. Tomas Arvidsson: Den poetiska hunden 2009 uppåt
Plats: Kalmar med omnejder.
Brotten: a)
Rån av värdefulla tavlor för 9 miljoner kronor från Konstmuseet i Kalmar. b) Frimärkbedrägerier. Kenneth Lind luras att köpa ett falskt gult, tre skilling banco frimärke, om än en mycket välgjord kopia. c) Värdetransportrån av exklusiva vitvaror från lastbilar på rastplatser.
Gärningsmän: a) John Frithiof Gary Sven Mattsson, kallad "Svenne", 38 år, säkerhetsexpert och egen företagare, Kenneth Lind, 29 år, också han säkerhetsexpert med specialisering på kassaskåp, numera seriös frimärkshandlare. Trion kompletteras med Kenneth Linds farsa, 65 plus sådär, farfar och fixare. b) Carl Schmidt, alias Erik Johansson  c) "Vita Ligan" som leds av exmaken till Karolina Jonssons chaufförassistent Anna Nilsson.
Myndighetsperson: Som brottsutredare fungerar Karolina Jonsson, f d polisassistent och numera försäkringsbolagsanställd.
Tillvägagångssätt: Utpressning, stöld av irländsk varghund, fjärrmanipulering av fartygs centraldator m.m.
Motiv: Som alltid, stort behov av pengar.
Vad gör de då?
Delar pengarna sinsemellan och lever gott, rikare än någonsin. Ännu mer pengar kan förväntas efter undersökning i USA av ett nytt tre skilling banco frimärke.
Annat nytt:
F d studierektorn Jan Bertilsson är inte med. Han är upptagen på annat håll (himlen via blixten?). Han nämns bara som föredöme som god chef i skrönor berättade av hans tidigare sekreterare, Lisa Dahl, numera arbetskamrat med Karolina Jonsson.