Tomas Arvidsson: Studierektorns sista stöt 2004
 

Jan Bertilsson, 48 år, är rektor för en gymnasieskola i Kalmar. Han vore hellre, som tidigare, studierektor, men helst ingenting alls inom skolan. Hans fru Elisabeth, 46 år, är fortfarande arbetsterapeut och lyckligt ovetande om sin mans kriminella verksamhet som nu varat i 30 år (om man får tro författaren som lät honom och hans kumpan göra ett välplanerat bankrån 1975). Hon vet inte heller om att han har några miljoner gömda i kassaskåpet.
John Frithiof Gary Sven Mattsson, kallad "
Svenne", 36 år, är säkerhetsexpert och egen företagare i branschen datorbedrägeri. På Handelsbankens huvudkontor har han lyckats ta sig in i datorsystemet och plockat bort 17 kronor från vart och ett av en och en halv miljon konton. Han har använt ett speciellt datorprogram vars manual Jan Bertilsson översatt från engelska. Svårare var det att övertala kumpanen Kenneth Lind, 27 år, också han säkerhetsexpert med specialisering på kassaskåp, numera seriös frimärkshandlare, att vara på ännu en öppning av ett kassaskåp. I skåpet ligger nämligen säkerhetsdosan till bankens säkerhetssystem.
- Jan Bertilsson övernattar ensam i sommarhuset på Öland. Han dricker vin och spelar Billy Holliday. Klockan ett vaknar han av överallt var rök, en kväljande rök som nästan tar kål på honom innan han lyckas ta sig ut i friska luften. Där han svimmar på gräsmattan. När han vaknar igen och vädrat ut all röken kan han inte hitta någon eld alls. Allt förefaller normalt utom röklukten.
- Ölandsborna har svårt att lita på något eller någon som kommer från fastlandet. Helst ska man ha släktingar boende på Öland. Helge Enarsson, 76 år, f d stenhuggare, är en sådan man. Han har bott i Djupehamn i hel asitt liv. Han var nybliven änkling sedan hans hustru Signe gått bort. En kväll stod han utanför sitt hus då en väldig explosion slog ner honom. Grannarna hittade honom och ringde efter ambulans. Han kom till länssjukhuset i Kalmar där han av doktor Snowin skickades vidare med helikopter till universitetssjukhuset i Linköping. Där stod Helge ut några dygn, sedan stal han en vit läkarrock med namnbricka och tog patientbussen till Kalmar. Sedan promenerade han över hela bron till Öland.
- Säkerhetsansvariga på Handelsbanken upptäcker snart att 20136024 kronor berövats från drygt en miljon konton mellan klockan 04.26 till 04.44. Till ett oåtkomligt konto i en bank i Tyskland.
- Polisen och försäkringsbolaget försöker hitta en rimlig orsak till varför Helges hus exploderat. Socialtjänsten odrnar en lägenhet åt honom. Efterbesöket i Linköping kallas han aldrig annat än Helge Blåljus.
- Jan Bertilsson tar sig hem till Helge Enarsson. De äter kroppkakor och lingonsylt och konstaterar sedan att den ved Helge eldat med i öppna spisen den kväll då huset exploderat var ved han fått av Bertilsson. Bertilsson tror att veden varit preparerad med sprängmedel avsett för honom.
-
Åke Stjärnlunds överfallslarm tjuter. Han är 59 år och adjunkt i fysik och matematik. Han är djupt, men helt missriktat, förälskad i skolsekreteraren Lisa Dahl, 29 år. Han har förföljelsemani och är övertygad om att alla är efter honom.
- Jan Bertilsson ordnar med undervisningsrådet Sundgren på Skolverket så att han får vara med på en EU-konferens för skolledare och blir helt utskälld av Lisa Dahl som påminner honom att han lovat att aldrig mer kasta ut pengar på sådant.
- Fortfarande efter 6 veckor har ingen tidning skrivit om att tjugo miljoner kronor försvunnit från Handelsbanken. Men Svenne känner sig skuggad och jagad. Troligen av någon kollega i branschen. Någon har på ett professionellt sätt sökt igenom hans bil. När han därför ska bege sig till Köpenhamn för att där träffa Bertilsson för vidare transport ut i Europa för att hämta ut miljonerna kontant genomför han flera åtgärder för att lura skuggan.
- Bertilsson tvingas vara med på en del av EU-konferensen. Lisa Dahls profetia infrias till sista rysningen. 26 av Europas skolledare från 7 länder förberedde sig målmedvetet för ännu ett gemensamt dunderfiasko som skulle drabba eleverna och skattebetalarna tungt om ungefär två år. Nytt var satsningen på "upplevelser, äventyr och strapatser", bygga flotte, skjuta paint-ball, äta helstekt gris, bada bastu och supa. Bertilsson åker den kvällen i stället till Grez-sur-Loing för att göra det första uttaget. Han tar in på anrika Hotel Chevillon.
- Tillsammans med Svenne tar han sig till staden Nemours. Allt är väl förberett. Banken har fått alla påskrifter i förväg. Bertilsson har legitimation utfärdat på en engelsman. Allt går efter ritningarna frånsett frånvaro av service hos den brittiskt hatande argbiggan till kassör.
- (sidorna 163-168 är en mycket dråplig och tragikomisk redogörelse för en internationell pedagogisk konferens som är nära att sluta i mord, allvarlig skadegörelse och med flera deltagare ambulanstransporterade efter olyckshändelser. Allt ihop mycket beroende av de stora mängder alkoholhaltiga drycker som förtärs - och allt på skattebetalarnas bekostnad).
- Nästa uttag på en bank i västra Paris ger 4 miljoner på ett nästan skrämmande enkelt sätt. Inte ens legitimation krävs. Men det blir värre på Crédit Lyonnais. Där är säkerheten mycket högre. Bertilsson måste fylla i papperen bakom den låsta disken och blir mycket nervös när datorns streckkortsläsare inte accepterar det falska legitimationskortet. Efter en del misstänksamma frågor görs ett nytt och till Bertilssons stora lättnad lyckligt försök. Datorn piper förnöjt sitt godkännande. Dess värre blir det när de två utanför bankingången utsätts för ett väpnat rån. Svenne visar sig emellertid vara också en slagsmålens mästare och lyckas få båda springande därifrån.
- I Hannover tömmer de det sista kontot. Sedan klär sig Svenne som en slusk som försöker att inte se ut som en slusk. Och det fungerar. Svenne tas av tullen i sin bil både i Danmark och i Sverige. Bertilsson i bilen bakom, lastad med alla pengarna, vinkas bara förbi. På en parkeringsplats utanför Karlskrona lastas pengarna över till Svennes bil.
- Datorexperten Kenneth Englund får en miljon insatt på sitt lönekonto. Det gör försäkringsbolaget mycket misstänksamt och de skickar sina nya expert, f d polisassistenten Karolina Jonsson på honom. Englund har fått miljonen som tack för att Svenne honom ovetandes använt hans namn som legitimation. Det är inte lätt för Englund, hans fru har nyss lämnat honom ensam med två små barn. Englund avförs till sin stora lättnad dock snart från utredningen. Miljonen får han behålla!
- Svenne har köpt en vinstbong på 8 miljoner från en som vunnit på Solvalla. Med pengarna vill han starta en fond "Fångarnas kör" till förmån för alla de barn vars pappor sitter i fängelse. Svenne vet väl hur det är. Han har själv växt upp på detta sätt.
- Det blir sommarlov, med avtackning av adjunkt Stjärnlund - en orgie i osanning, skönmålning och falskhet - en professionell avtackning enligt rektor Jan Bertilsson, och sedan en ovanligt het sommar i sommarhuset på Öland.
- En av de första höstkvällarna går Elisabeth på bio med en väninna. Nästa morgon får Bertilsson ett telefonsamtal. "Ditt hus brinner. Huset på Öland". Han hämtar Elisabet och kör genast dit. Huset är helt nedbränt.
- Branden är anlagt på tre ställen. Tre s k kupéljus som brinner länge har placerats ut. De var omgivna av tändkuddar. Gärningsmannen förefaller ha gått in med nyckel. Polisen och försäkringsbolaget misstänker Bertilsson för försäkringsbedrägeri särskilt sedan Elisabeth strax innan branden höjt premien.
- Svenne tror att någon vill sätta åt Bertilsson. Få honom fälld för försäkringsbedrägeri.
- Helge ringer till skolexpeditionen. Han förefaller ha något att berätta om branden i sommarhuset. Bertilsson åker genast dit. Efter en lång pratstund medan de inmundigar kroppkakor med lingonsylt kommer Helge på att han sett en bil vid Bertilssons hus kvällen innan det brann. Han skrev ner bilnumret med en pinne i marken vid sitt eget gamla hus. Bilnumret tillhör adjunkten Åke Stjärnlund!
- Svenne får reda på detta. Några dagar senare ligger det uppslagna pornografiska tidningar i Stjärnlunds bil som han snyltande fortsätter att parkera på skolans parkeringsplats. När han ska starta är bensinen slut. Han utsätts för flera mobbningar. Små föremål stjäls från hans lägenhet. Han ertappas som snattare i livsmedelsaffären. Han får vykort med anspelning på eld.
- Åke Stjärnlund ger upp och anmäler sig frivilligt hos polisen. Ett skäl till att han gav sig på Bertilsson var att denne stod mellan honom och hans själs älskade! Ett annat var en "yttre makt".
- Bertilsson är mer än nöjd. Han åker över till Öland för att hämta hem den del av bytet han gömt i stenbrottet där. Ett stort åskväder är snabbt på ingående. När han grävt fram den svarta sopsäcken slår blixten ner i det järnspett han håller i handen.
- Änkan Elisabeth Bertilsson låter Svenne och Kenneth öppna kassaskåpet och blir mycket överraskad över de 4 miljoner hon finner.