Tomas Arvidsson är född 1941 i Älmhult i Småland. Han är uppvuxen på västkusten, närmare bestämt i Göteborg, och bor sedan många år i Kalmar och på Öland. Han är gift med Ulla, textilkonstnär och tillsammans har de döttrarna Malin och Stina, svärsöner och barnbarn.
Tomas är utbildad lärare i psykologi och biologi. Han har under många år arbetat med lärarutbildning inom högskolesektorn, varit verksam inom Sveriges Television och i dagstidningsbranschen (Östra Småland och Barometern-OT). År 2000 lämnade han livet som anställd och kunde plötsligt skriva på dagarna i stället för på nätter och stulna småstunder. Möjligheten att själv kunna disponera sin tid och dygnsrytm har dock inte uteslutit en och annan kriminell natt vid datorn.
Tomas Arvidsson började skriva deckare 1976 och fick det årets debutantpris av Svenska Deckarakademin. Han fick Trevipriset (1977), Expressens TV-pris (1982), Bastuakademins hedersskopa (2001) och Kalmar kommuns kulturpris (2002).
Om sitt författarskap säger Tomas: "Jag vill berätta en historia som är spännande och förhoppningsvis rolig. Jag vill försöka visa att spänning inte alls kräver våld och att humor kan inbegripa stråk av allvar för den som vill se dem. Om man vill kan man kanske se mitt berättande som en stilla protest mot det spekulativa underhållningsvåld som ibland tar sig groteska uttryck i TV, film och böcker."
Tomas Arvidsson har hittills skrivit tio deckare, de flesta av dem översatta till norska, finska, danska och nederländska. Sveriges Television har gjort tre TV-serier (Dubbelstötarna, Dubbelsvindlarna, Studierektorns sista strid), baserade på fyra av böckerna.

Referenser:
http://www.bbb.se/books/forfattarportratt/tomas_arvidsson.htm