Tomas Arvidsson: Trippelstöten 1991
 

Jan Bertilsson, 44-årig studierektor är på en förment studieresa till Fuengirola i Spanien med sin rektor Algot "Al" Bergman. Al är i stort behov av pengar och vill ha Jans hjälp med en kupp. Björn "Biffen" Jonsson, 39 år, f d lärare i samhällskunskap, bor i en by som heter Pueblo Mijitas. Dit är de på väg. Även Biffen är i behov av pengar, trots miljonvinsten han gjort för några år sedan. Därför ska de ge sig in i kurs- och konferensbranschen.
- De tar bilen hem genom Tyskland. Under färden bestämmer sig Bertilsson för att vara med på Als planerade kupp, sedan han länge begrundat sitt livs innehåll dittills - eller snarare bristen på innehåll och vad han kunde förvänta sig av framtiden.
- Bertilsson låtsas nu vilja nu ta igen många års brister på fortbildning. Han vill bli anmäld till varje tänkbar konferens. Han får stöd av Skolverket i sina ambitioner. Närmast blir det en fyra dagars konferens i Falkenberg på temat "Pedagogiska problem över alla gränser". Al ska också med. Sekreteraren
Lisa Dahl, 25, är skeptisk till de stora utgifterna för skolan detta medför. Ännu mer skeptisk blir hon då skolan får en faktura från "Centro Hispano-Nordica" på 158000 kr. Det är kostnaden för studieresan till Fuengirola menar Al som vet att pengarna ska gå till ett konto som "Biffen" kontrollerar.
- Konferensen blir som vanligt. Andra dagens förmiddag oroas paret Bergman/Bertilsson av att det finns en lapp på anslagstavlan vid receptionen. Lisa vill ha kontakt sedan hon funnit att kontonumret till "Centro Hispano-Nordica" var privat. Bertilsson ringer henne och lyckas övertyga henne om att "Gordon Patcirr" är ägare av "Centro Hispano-Nordica".
- Nästa dag lämnar Bertilsson "dagens upphetsande konferens" och kör till Tylösand. På Tylöhus pågår en ortopedikonferens. Den har 320 deltagare och borde kosta inemot 1,5 miljoner kronor. Han skaffar sig en namnbricka med falskt namn och deltar i konferensen under hela dagen. Därefter kör han tillbaka.
- Al får ihop det med undervisningsrådet Rut Hedberg. Avdelningsdirektör Sundgren, UHÄ, försöker slå ihjäl honom. Bertilsson får ett blygt tack för att han applåderat en ung, kvinnlig studierektors "opassande" inlägg.
- Bergman sjukanmäler sig och tar Bertilssons bil och kör till Sunne där han tar in på hotell Selma Lagerlöf. Han plockar åt sig all information han kan på "Kommunförbundets framtidskongress" och återvänder sedan sent samma dag.
- Bergman tidigarelägger sin semester och får stå ut med de tråkningar han utsätts för under förmiddagskaffet av Bertilsson som avslöjar att Bergman är nyförälskad och behöver ta ledigt för att träffa Rut i Stockholm.
- Björn Jonsson hade hyrt ett rum i ett kontorshotell bakom Strandvägen i centrala Stockholm för 7 veckor. Därifrån ringer Bergman som "Gustaf Karlsson på Skolverket" till Strandbaden i Falkenberg och ber dem skicka fakturan till "Konferensfinans AB" i Stockholm. Den är på 2 116 000 kronor. Därefter ringer han till de andra två konferenshotellen han besökt med samma maning att skicka fakturan.
- Efter tre dagars andlös väntan kommer Kommunförbundets pengar. Studierektorns andel är nästan en miljon. Han erfor en underbar känsla av att vara rik. Han förstår dock att han måste dölja glädjen för kollegerna och särskilt för Lisa Dahl.
-
Fredrik Sjöstedt, ny konferensansvarig på Hotell Strandbaden i Falkenberg funderar på om någon försöker lura honom. Hur är det egentligen med Konfiransfinans AB? Företaget är ju inte inregistrerat! Han ringer till John Rostlund, alias Al Bergman. Men Bergman lugnar honom. Han förklarar affärsidén, hänvisar till att företaget är nytt och till en stor annons i Dagens Industri.
- Ett brev kommer med uppgift om att också Socialstyrelsen betalat sin faktura. Ytterligare 1 327 250 kronor har gått in på kontot.
- Elisabet får Jan med sig på en weekendresa till Skagen. Det blev en bra helg. En inte minst för att den andra fakturan också kommit in. 700 000 kronor bara till honom själv. De stannade några timmar på
Louisiana i Humlebäck för att bland annat titta på Al Bergmans favoritskulptur "Gående man" av Alberto Giacometti.
- Fredrik Sjöstedt som fortfarande är orolig tar upp frågan med den kvinnliga hotellchefen. Hon tycker att han är närmast paranoid men ringer ändå upp kontorshotellet och frågar efter John Rostlund under namnet Rosa Lund. Men växeln känner inte igen den beskrivning "Rosa Lund" gör av Bergman. Men detta samtal skrämmer Al Bergman på det grövsta när han får reda på Rosa Lunds förfrågan. Och samma oro drabbar Bertilsson när han blir informerad.
- "Biffen" är i Stockholm för att flytta över 6 miljoner till en annan bank, Nordbanken. Sedan tar han ut dem. Bertilsson träffar honom i Göteborg för att få sin första del.
- Bertilsson gömmer 250000 kr i sitt garage i ett "lönnfack" som dock öppnas ofrivilligt under hans två döttrars föräldrafria firande.
- Nya komplikationer tillstöter. "Biffen" Jonsson har helt lagligt fört över 5 miljoner till Spanien för en investering. Men myndigheterna i Spanien gav honom bara några veckor att göra investeringen. Han blev tvungen att köpa ett hus tillbaka som han tidigare sålt till två personer. Så nu ägde de tre ett hus köpt för 5 miljoner som år värt hälften. Al kräver att "Biffen" omedelbart kommer till Kalmar - på egen bekostnad - för att förklara sig. Al är övertygad om att "Biffen" lurat dem.
- I Kållered söder om Göteborg rånas IKEA. De två rånarna med motorcyklisters glasrevir nedfällda tog gisslan och krävde att få alla kassornas pengar. När polisen kom låste de in sig och gisslan. Efter några timmar släppte de några av gisslan. Vad inte polisen då visste var att två av dessa var rånarna. Den ene var en hjärtsjuk man som de körde till Sahlgrenska sjukhuset och där lät gå in själv. Sedan dess är han försvunnen. Den andra var en turist som inte kunde något förståbart språk. Han ville skyndsamt ta ett plan från Landvetter. Rånarna kom över 4 miljoner kronor.
- Bertilsson känner igen Biffen och Al som rånarna på TV-filmen. Al berättar att han gjort det för att han behöver pengar till sin förtidspension. Han är på väg att bli uppsagd från sitt jobb. Skolstyrelsen vill ha Bertilsson som rektor i stället.
- Nästa dag sprids ryktet att Al Bergman tagits av tullpolisen i Buenos Aires med en massa svenska pengar. Men det handlar om Biffen som använt ett av Bergmans pass som någon stulit från honom i Fuengirola i Spanien.
- Nästa dag får Bertilsson reda på att Al Bergman tagit sitt liv. Han har hoppat från Ölandsbron. Han bil står på parkeringsplatsen, olåst med nyckeln i tändningslåset. Han har lämnat ett brev till polisen där han erkänner sin skuld både i IKEA-rånet och svindlerier av några stora statliga verk i Stockholm. Han skrev att han hade samarbetat med Björn Jonsson och att ingen annan varit inblandad.
- Och därmed fick väl Bertilsson immunitet för sin medverkan. Dessutom fick den falske "Biffen" sitt straff för att han köpt sig själv ett hus i Spanien för bedrägeripengarna. Och slutligen fick Al Bergman en chans att dyka upp igen i en ny identitet med pengarna i behåll men utan risk för att bli vare sig straffad eller uppsagd. För det är väl så att Bergman här gör en "poet" dvs liksom
Bo Bertilsson låtsas ta livet av sig genom att hoppa i vattnet.

Mycket ironi, mycket självironi, mycket dråplig kritik mot Skolverket och särskilt dess konferenser

Walking Man ("L'homme qui marche")