Tomas Arvidsson: Tröskeln 1979
 

Eric Gravenfors, 60 år, avdelningsdirektör vid något statligt verk i Göteborg, diversearbetare och markägare chockerar alla sina arrendeboende på sommarstugeområdet Strandheda, en liten badort på Hallandskusten, ett par mil från Halmstad. När arrendetiden går ut om ett år vill han säga upp alla för att kunna bygga mer lyxiga hus som ger större inkomster. Sommarstugeägarna är Christian Fredriksson, 36 årig bilmontör som livet farit hårt fram med och som först nu i sin ombyggda sommarstuga funnit en trygg punkt i tillvaron. Christian vill fria till Lena Gladh på banken så fort han får råd med det. Vidare Gerhard "Papa Doc" Roos, pensionerad tandläkare som är som en far för Christian. Agnes Eklund, psykolog, och barndomskamrat med Christian, som försöker skriva på sin avhandling i havsbandet och Hjalmar Larsson, 49 år och fiskare.
Gravenfors egen fru
Martha, blir lika överraskad över sin makes beslut som de övriga.
Ingen får förstöra en annan persons livsdröm. Så resonerar Christian som genast planerar för hur han ska hindra Gravenfors beslut. Först måste han ta reda på exakt vad som skulle hända om Gravenfors hastigt skulle avlida. Hur det ska gå till vet han redan. Krokodilklämmor och elektriska ledningar är utrustningen. Tidpunkten är klockan 1910 till 1925 en tisdag då Gravenfors badar bastu.
- Christian kommer på Martha med att leta svamp i skogen. Med sig har hon en bok om giftiga växter.
- Gerhard Roos har redan sin metod klar. Det är en spruta full med kaliumklorid. Han ska mörda Gravenfors med en intravenös injektion av vätskan.
- Sommarstugeägarna drar emellertid allt för snabba slutsatser. Gravenfors hot om att lösa in arrendena var bara ett löst skrämskott. Han hade länge känt deras motvilja mot honom, deras motstånd mot att släppa in honom som en av dem själva. När 60 års kalaset bara bekräftade deras inställning ville ha ge igen och hotade därför med just det som han visste skulle träffa hårt. Han känner att han måste berätta att hotet bara var ett skämt och ringer till Agnes Eklund, men bara för att bli avsnäst och få luren slängd i örat.
- Christian vaknar och känner att det finns någon i huset. Han är nära att strypa sin systerdotter
Jenny, en trettonåring som rymt hemifrån Stockholm för att bo hos honom.
- Martha skjutsar sin man till doktorn i Göteborg. Det är inga större problem med hälsan och på eftermiddagen tar Eric Gravenfors sig en fisketur tillsammans med gamle Hjalmar i hans stora, ruffade eka. När de är så långt ute att de inte ser land går Hjalmar ner i ruffen. Han känner att båten plötsligt kränger starkt till. Kan Gravenfors ha fallit överbord? Han låtsas inte se armen som sticker upp ur vattnet 100 meter bakom båten.
- Kapten Björn Kullvik och fältflygare Pehr Jönsson har lyft från F7:s startbana i Såtenäs samtidigt. De ska öva lågflygning. De ser ekan och tycker sig se en människa i vattnet. Gravenfors räddas till livet. Han kommer hem dyblöt och har ännu en hjältesaga att berätta om sig själv för Fredriksson som bjuds in på te. Jenny är också där och hon tycker att Gravenfors är mycket sympatisk.
- Hypokondrikern Gravenfors är smickrad över Roos erbjudande om att ge honom en vitaminspruta. De kommer överens om att han skulle få de hälsobringande vitaminerna efter bastubadet på kvällen.
- Fredriksson, ovetande om detta, ordnar en elektrisk dödsfälla åt Gravenfors medan denne sitter i bastun. Han går tillbaka hem och försöker skaffa sig ett alibi genom Jenny. När Jenny somnat går han tillbaka för att ta ledningarna ur fällan.
- Roos anländer till Gravenfors hus på överenskommen tid. Han blir mäkta irriterad av att hitta dörren låst och ingen Gravenfors som öppnar.
- Nästa morgon förstår Fredriksson att spelet är förlorat. Polisen har redan kommit. Men orsaken är att Jenny, med förställd röst, ringt sina föräldrar och begärt 10000 kronor i lösensumma för sitt eget, kidnappade, liv.
- Roos är orolig för Gravenfors. Han och Fredriksson ringer till Martha i Göteborg och hon ber dem ta sig in i villan med hjälp av en extra nyckel. De hittar Gravenfors död i sin bastu. Ambulans och polis tillkallas. Polisinspektör Pontus Albrektsson (hans fru heter Sigun) och polisassistent Wikman tycks övertygade om att döden skett genom olyckshändelse.
- Fredriksson, däremot, är övertygad om att någon mördat Gravenfors. Han måste ta reda på vem. Han går till biblioteket för att ta reda på mer om giftiga växter i Sverige eftersom han tidigare kommit på Martha med att plocka svamp med en sådan bok i korgen. Han läser också en bok om hur människan upplever höga temperaturer i bastun. Han underöker också ett fönster till badrummet i källaren. Gångjärnen var inte påhakade på insidan!
- Jenny påpekar att Gerhard Roos länge legat orörlig under sin gamla bil. Fredriksson blir orolig, rusar dit och försöker dra ut honom. Men Roos uppskattar inte alls räddningsaktionen. Tvärtom är han rasande eftersom han i ilskan råkat svälja den bulr han haft i munnen.
- Fredag morgon springer Fredriksson sin löparrunda. Han tar ut sig rejält. Medan han flåsar ut bestämmer han sig för ett bastubad. Gravenfors hade ju erbjudit honom detta och han vet var nyckeln finns. Han breder ut handduken på den nedersta träbänken och snart somnar han av trötthet och värme. När han vaknar är temperaturen olidligt hög och han förmår inte öppna dörren. Han svimmar och vaknar av att Roos ropar på honom. Roos hade misstänkt Fredriksson och velat testa om man verkligen kunde stänga in någon i bastun. Dessutom ville han hämnas sin svalda bult. Fredriksson berättar nu hur han tänkt ta livet av Gravenfors med elektricitet och Roos berättar om sin kaliumkloridinjektion.
- Gravenfors advokat kan berätta att Eric hade ordnat så att arrendetomternas skulle tillfalla de som innehade de när arrendet gick ut.
- Martha erkänner att hon försökt döda sin make med en massa sömntabletter hon lagt i det glas whisky han alltid drack varje kväll.
- Jenny har gjort stora inköp för ett avskedsparty på stranden. Under strandpartyt berättar Fredriksson att han vet vem mördaren är. Han berättar om "trösklar". Dels om hur höga trösklar vi har som hindrar oss från att begå mord eller andra brott och vars höjd starkt beror på omständigheterna. Ingen hade tillräckligt hög tröskel när äganderätten till sommartorpen hotades. Dels om de trösklar, de hinder vi sätter upp för att inte höra andra nödrop. Alla hade höga trösklar för Gravenfors bön om hjälp t o m psykologen Agnes med sitt "förbannade trams om total gemenskap" som bad honom dra åt helvete och skröt med det efteråt. Så därför vara alla skyldiga till Gravenfors död i bastun.
- Men för Fredriksson slutade allt bra. Lena kom tillbaka och bad om att få bjuda på middag hemma hos sig. Hon hade fått löneförhöjning. Och han fick gärna dricka vin så att han inte kunde köra hem sedan.