Tomas Arvidsson: Utanförskapet 1981
 

- Jan Bertilsson, 41 år, studierektor, har problem. Guldhamstern har rymt. När han återfinns har han tuggat sönder alla pengarna som Jan gömt i en väska bakom värmepannan i källaren. Allt utom några tusen kronor. Pengarna kom från ett bankrån som Jan genomfört tillsammans med sin gode vän doktor Gunnar Stensson för flera år sedan.
Dessutom förlorar han bantningstävlingen med rektorn
Algot Bergman, 56.
-
Bo Bertilsson, 35 år, poet och Jans bror har just slutat att vara framgångsrik som författare. Hans förlag har bjudit på en påkostad måltid och klargjort detta för honom. Under sin framgångsrika tid köpte han hus i Spanien (under falskt namn med falskt pass) och tecknade en hög livförsäkring. Hans känsla av utanförskap slår honom på flygplanet tillbaka till Kalmar.
- Jan får en idé om hur man skulle kunna lura postgirot genom att ändra numret för optisk läsning. Då skulle beloppet sättas in på ett annat konto än det som registreras på insättningskvittot.
- Jan bjuder med sin bror på det månatliga mötet på Tiger Group. Där träffar de bl a
Harry Hansson, 43, gemenligen kallad "Hamburger-Harry". Han är en utpräglad katastrofteoretiker som deltagit i "10000 kronors frågan" i ämnet "katastrofer".
- Jan berättar för sin bror om postgiroplanerna. På vägen hem cyklar de omkull och då passar Bo Bertilsson på att berätta om sin livförsäkring på över två miljoner. Om han bara kunde försvinna så skulle den säkert falla ut.
- Jan sitter ensam hemma vid köksbordet. Det är lördag natt. Han funderar över hur monoton, trist och grå tillvaron blivit. Han känner att han inte hade mycket tid kvar om han ville ändra på något. Han känner sig som en utanförmänniska.
- Efter en lång tid av gemensam planering tar de båda bröderna Tor Lines passagerarfärja Tor Britannia från Göteborg till Felixstove på Englands sydostkust. Jan har fått stipendium från Skolöverstyrelsen för att "ingående studera de sociala relationerna i Soho".
- I bastun lär många känna Poeten. På kvällen äter de middag och blir uppbjudna av två kvinnor på vift,
Birgitta Nordberg och Christin Olsson. Bo häller drinkarna i kaffekannan och spelar berusad. Han lämnar sällskapet för att hämta cigaretter i hytten. Han blir genast angripen av en storvuxen rival om Christin. Bo kan emellertid judo och sätter honom på plats. Sedan rakar han av sig skägget, byter kläder och tar på hornbågade glasögon sedan han först krossat sina egna på hyttgolvet. Han samlar ihop sin kläder.
- När han lämnar hytten iakttas tas han av den berusade rivalen som närmat sig hyttdörren för att be om ursäkt. Han kastar klädbyltet överbord och skriker "Hjälp" högt två gånger.
- Vakthavande styrman Lindberg väcker kapten Björngren som rusar upp på bryggan i morgonrock och skärmmössa. Lindberg går ut med tre man i en räddningsbåt. Snart har de funnit den drunknades kläder. I kavajen finns en plånbok och pass. Båda bekräftar att den saknade är Bo Bertilsson.
- I restaurangen oroas Christin över att Bo inte kommit tillbaka. När det har gått en halv timme går de till hytten som de finner tom. Snart får de acceptera tanken på att Poeten gått hädan.
- Några timmar senare blir det problem. Poeten är i hytten när det knackar på dörren. Han hinner precis gömma sig på toaletten innan de två damerna kommer för att beklaga sorgen. Jan försöker dölja toalettdörren eftersom poeten vridit låset till rött.
- Christin kan inte somna. Hon kände djupt för Poeten och tänker på vad som hänt. Hon har sett den låste toalettdörren.
- Följande morgon är himlen klar och vattnet stilla. Denna gång gömmer sig poeten under sängen när flickorna knackar på. Christin vill använda toaletten och får då reda på att det gröna och röda på dörrlåset bytt plats. Allt tycks bra och studierektorn firar med en överdådig frukost och en god cigarr.
- Poeten klarar lätt passkontrollen med sitt gamla pass i namnet Lars-Börje Bertolsson. Däremot tas den rödbrusige rivalen om hand av tullen när han hade tankar på att skugga poeten. Studierektorn åker tillbaka till Göteborg med vändande båt. Alla har förståelse för att han inte kan bedriva komparativa studier i London efter att så tragiskt ha förlorat sin bror.
- Poeten tar in på Cordova House i London och går sedan ut för att upptäcka staden. Han äter på en fin restaurang. När han lämnar den bevittnar han ett rån. Det är fingerat men det förstår han inte. Poeten avvärjer rånet och möts av "offrets" stora tacksamhet. Han får 20 pund och bjuds på ett glas. Offret som är bookmaker lär Poeten hur man vinner på roulettspel. Poeten vinner 1000 pund och får ett helsäkert tips på hundkapplöpningarna i Bournemouth nästa dag.
- Poeten går inte på den finten. I stället tänker han med saknad på Christin. Han bestämmer sig för att skicka henne den reklamtändsticksask han fått av henne. Han skickar paketet med bud från Tor Lines kontor i London sedan han skrivit på det "Christin! Vad som än händer så ses vi i norra hörnet av Plaza de los Naranjos i Marbella den 20 september kl 19.00".
- Harry Hanssons kurs i katastrofteori blir en katastrof på skolan. Ungdomarna har fyllts av framtidspessimism.
- Studierektorn får besök av polisen i form av kriminalkommissarie
Maria Falkner, 36.
- Försäkringsbolaget ringer och undrar varför han inte hört av sig. Studierektorn spelar chockerad då han får reda på att han är förmånstagare till nära tre miljoner kronor. Han börjar skicka poste restante brev till sin bror i Spanien. Varje brev innehåller 5000 kronor.
- Poeten känner sig utanför i Spanien. Han skriver ångestfylld poesi och postar dikterna till studierektorn. Poeten vill att det ska bli en postum diktsamling. Studierektorn tar kontakt med förlaget. Det tycker att det är en bra idé. Men lite senare ringer förlagsredaktören. Hon undrar hur Poeten kunde beskriva revolutionen i Argentina som inträffade två månaders efter hans död! Studierektorn blir helt svarslös men påstår efter en stund att det är han som skrivit den dikten.
- Christin funderar på att åka ner till Marbella. Det är ju Poetens födelsedag. Där väntar hon en timme och till sin stora överraskning dyker han upp. De har en fantastisk tid tillsammans men efter två veckor vill hon åka tillbaka. Nu är det tre personer som känner till hemligheten.
- När Christin kommit tillbaka hem känner hon att måste prata med Birgitta om vad som hänt. Hon är inte helt uppmärksam när hon kör bil och är en hårsmån från att krocka med ett tåg vid en järnvägskorsning. När hon ska köra hem till Birgitta drösar ett stort isblock ner från taket och krossar hennes bil. Nu förstår hon att det inte är lämpligt att avslöja något för sin väninna.
- Bertilsson är nervös och ringer kommissarie Falkner. Han vill veta om han är misstänkt för det postbedrägeri som nyss avslöjats. Det har nämligen genomförts exakt på det sätt som han och poeten planerat innan de kom på försäkringsbedrägeriet.
- Jan Bertilsson åker över till sommarstugan på Öland för att hämta julålen. Han mycket överraskad över att hitta sin "drunknade" bror i stugan. Poeten har bestämt sig för att träda fram och ta sitt straff. För sin brors skull lovar han dock att vänta med avslöjandet till efter nyår.
- För Jan Bertilsson blir julhelgen helt annorlunda än vanligt. Han känner att det är den sista i frihet.
- Han firar nyårsafton i hemmet med bland andra gäster Hamburger Harry med fru Barbro och Al Bergman med sin unga sekreterare
Lisa Dahl. Det blir en hel del vin och då Jan skämtar med Harry om att han kommit på hans hemlighet bleknar Harry och erkänner att det är han som är skyldig till postgirobedrägeriet. Han behöver pengar inför den kommande stora Katastrofen.
- Strax före tolvslaget avviker Harry. Han går hem till sin närbelägna villa, skriver ett avskedsbrev och tar med dammsugarslangen som han kopplar mellan avgasröret och bakfönstret på sin bil. Han blir snart dåsig men rycker upp sig. Först vill han hissa flaggan på halv stång.
- Då kommer en mycket frusen och ensam Bo Bertilsson. Han tappar sina glasögon och går in i garaget för att få hjälp. Han sätter sig i framsätet och tar en nytänd cigarett från askfatet. Han är mycket trött och tappar fimpen ut genom fönstret. Den faller på motorgräsklipparen och antänder snart bensinen. Snart når elden Harrys lagrade bensintankar och garaget blir ett flammande inferno. Harry kommer tillbaka, tycker sig se någon i framsätet och bestämmer sig snart för att försvinna i natten.
- När studierektorn och hans gäster kommer till eldsvådan känner han igen sin brors fotspår. Han förstår inte hur det gått till men han förstår att hans eget bedrägeri aldrig kommer att avslöjas.