Tomas Arvidsson: För gammal vänskaps skull 1996
 

På det danska konstmuset Louisiana upptäcker man att dess viktigaste konstverk Giacomettis "Gående man" stulits och ersatts med en nästan perfekt kopia.
-
Jan Bertilsson, 46 år, får ett brev till sin expedition på skolan. Han förstår att brevet är från Al Bergman, hans f d chef som dödförklarats sedan han hoppat från Ölandsbron. I själva verket finns han på Kanarieöarna. Han börjar få ont om pengar och han vill ha hjälp av Bertilsson som plötsligt blir mycket intresserad av att bjuda sin familj på en charterresa till Teneriffa. Sin fru Elisabeth och de två döttrarna Johanna, 20 och Malin, 24. Väl där känner Bertilsson en oemotståndlig känsla för att åka till den lilla ön La Gomera. Färjeturen tar en och en halv timme från Teneriffa. Han byter taxi och kommer slutligen till Tagaluche där han finner Al i ett hus.
- Al berättar om vilket enastående projekt det varit att stjäla Giacomettis "Gående man", byta ut det mot en kopia och transportera det till La Gomera. Det hade också kostat enorma summor och nu var han utan pengar. Han hade fått ett bud på 20 miljoner för att sälja konstverket. Problemet är att ingen tror på att han har det äkta konstverket. Först måste något hända som bevisar att kopian är falsk. Han vill att Bertilsson i närvaro av en massa vittnen ska knuffa omkull statyn på konstmuseet Louisiana.
- Al har två ödlor, geckos, som heter "Lisa" och "Bertilsson" och som sätter skräck i studierektorn under natten. Al mixtrar med hans klocka så att han missar sista färjan tillbaka till Teneriffa och tvingas bli Als nattgäst. Och han låter sig övertala mot ett vederlag på två miljoner kronor. Ett bra tillskott till de två miljoner han redan har i garaget i villan i Kalmar och varifrån han varsamt lotsar några tusenlappar då och då till ett bankkonto.
- Tillbaka på jobbet emottas Bertilsson av en ivrig sekreterare,
Lisa Dahl som just genomgått en positivitetskurs.
- Helle Jörgensen är 26 år och läser konsthistoria. Hon är nyskild från sin man
Jesper Jörgensen. Hon guidar på Louisiana i Humblebäck. Där pågår fortfarande Kandinskyutställningen.
- Som i en mardröm ser hon plötsligt att någon välter Giacometti statyn "L'homme qui marche" och hur den går sönder på två ställen. Det är Bertilsson som försynt knuffat till en olycklig turist. Själv försvinner Bertilsson ut ur muséet, förändrar sitt utseende och tre taxibilar senare är han vid färjeläget i Köpenhamn. Efter någon timme dyker han upp på Ruben Rausings Fonds årliga tvådagarskonferens i Lund. Han kände ingen och ingen kan ha observerat att han varit en tur i Danmark och vält en staty.
- Säkerhetspersonalen går igen videoinspelningarna av Giacomettirummet. De ser hur en man i basker knuffar den olycklige Lundh. När statyn stals hade tjuvarna overaller med texten "Securitry Transports". Helle erinrar sig att hon sett en sådan i sin ex-mans garderob.
- Helle får åka med
Erik Skovgaard, polis vid Rigspolitiet i Köpenhamn, för att hämta Jörgensen. De tar honom utanför ett solarium.
- "För gammal vänskaps skull" går Bertilsson med på att gräva fram den halva miljon som Al Bergman gömt i en metallåda under ett träd i trädgården till Krusenstjernska gården i Kalmar. Han cyklar dit mitt i natten, hoppar över planket som omger trädgården och lyckas gräva upp lådan. En gammal dam i närheten kan emellertid inte sova. Hon ser en mystisk man och ringer polisen. Polisassistenterna
Pontus Palm och Karolina Jonsson kollega rycker ut. De är mycket nära att gripa honom men han undkommer med ett nödrop. Karolina Jonsson tror sig emellertid känna igen sin f d studierektor från sin gymnasietid och utsätter senare Bertilssons cykel och hans cykelreparatör för granskning resp. utfrågning.
- Jan Bertilsson gläder sig över hur lätt fas 1 gick. Man nu ringer Al Bergman och vill ha en träff i Europa för att få pengarna "snabbt som fan". Pengar krävs för att transportera statyn till en rik köpare i USA. Bertilsson tar till sitt vanliga knep att låtsas vara intresserad av någon av Skolverkets kurser. Dessa förläggs gärna utomlands eftersom värdet på kursen bedöms öka med kvadraten på avståndet från Sverige. Värdet för skolbarnen i "Grums och Mölndal" alltså. Bertilsson får en återbudsplats på kursen "Internationell förståelse och gränslös samverkan".
- De två kumpanerna träffas i Paris på Café Les Deux Magots. De duellerar kring vem som vet mest om Ernest Hemingways Parisvistelse. Bertilsson berättar om vilka "kursare" han är ihop med. Bergman känner dem från många liknande kurser tidigare. De är "fina pojkar", "glada laxar". Boss för resan är avdelningsdirektör Sundgren. De båda erinrar sig hur denne var nära att genomföra sitt hot Al på konferensen i Falkenberg att "slå in hans gaddar". Sedan tar Al emot en plastpåse med de uppgrävda pengarna och Bertilsson får en hänglåsnyckel som Bergman stulit från Slottskansliet i Kalmar.
Al Bergman försvinner till den 38-åriga expediten i Boutique Sonia Rykiel som han redan fått ihop det med.
- Bertilsson vaknar mitt i natten på sitt hotellrum i Paris efter en underlig dröm. Drömmen väcker en stark oror och han börjar fantisera över hur det blir om allt misslyckas och han hamnar i fängelse och socialt helt utstött i Kalmar. Han förskräcks också över att drabbas av hjärnblödning och förlamning utan att kunna tala eller skriva. Vi som redan läst den bok i vilken Bertilsson går hädan skulle kunna trösta honom med att denna färd ut ur jordelivet går ovanligt raskt.
(Detta visar bara att man ska låta bli att tänka om man vaknar för tidigt. Då är hjärnans signalsubstanser, hormoner och andra signalsubstanser inställda på sömn och inte vaket tänkande. Don't worry, Be happy. Det finns ingen anledning att oroa sig för någonting annat än för oron själv. Ingenting värt att frukta än fruktan själv!)
- Bertilsson har tur och kan följa med på ett studiebesök på Kalmar Slott som Stjärnlund arrangerat. Där ägnar han dock alltför stort intresse åt en kanonmynning i vilken en del av Bergmans kontanter ligger gömd. Stjärnlund som tidigare engagerats av polisen att hålla ett öga på personer med intresse för kanonen varskor Bertilsson om att polisen tagit pengarna och nu lagt en fälla för den som tänker hämta dem.
- Al Bergman ringer från Madison Square Aveny i New York City för att berätta att han levererat statyn men blivit lurad på betalningen frånsett de 100000 dollar han fått i förskott. Han berättar en lång historia som Bertilsson finner inte helt trovärdig och han ber Bergman beskriva den utsikt han har från hotellfönstret. I denna ingår att gula taxibilar kör fram och tillbaka längs Park Aveny fast Bertilsson har för sig att den gatan är enkelriktad vilket adjunkten Stjärnlund senare kan bekräfta när de sitter bredvid varandra på bussen på väg till Louisiana för konstföreningens årliga årsmöte med utflykt.
- På Louisiana har Bertilsson oturen att gå direkt på Helle Jörgensen. Hon känner igen honom och ringer till Skovgaard. Hon vet vilken buss Bertilsson åker tillbaka med.
- Karolina Jonsson kallas in till sin tjocke och rödbrusige kommissarie. Men denne har nu en annan inställning till hennes "trakasserier" av rektor Jan Bertilsson. Han har nämligen just fått reda på att Bertilsson igenkänts på Louisiana av Helle Jörgensen som en av gärningsmännen.
- En lyckad begravning av en "gammal svinpäls" på personlig rekordtid för prästen. Under tiden försöker Bertilsson få upp den sista gömda tredjedelen av Bergmans byte ur brunnen på den inre borggården utanför Slottskyrkan. Problem uppstår snart. Vattendjupet är över två meter och den stege Bertilssons haft med sig sjunker snart ner i leran. Sedan han hämtat upp de tre plastsäckarna når han inte upp till brunnskanten. Inte bättre känner han sig av att någon stänger gallerluckan över brunnen. Han svimmar av köld och fruktan. När han vaknar till ser han Al Bergmans oroliga ansikte. Bergman hade räddat operationen genom att stänga luckan när begravningsgästerna överraskande tidigt kom ut.
- När Bertilsson hämtat sig berättar Bergman att köparen av statyn genom ombud betalat honom 10 miljoner dollar för Giacometti-statyn via hans grannfru. Två av miljonerna får Bertilsson för sin medverkan.
- En tid senare rapporterar Bertilsson till polisen att han funnit sin gamle chef och vän Al Bergman död i slottsbrunnen. I brunnen hittar polisen plastsäckar med helt förstörda pengar. Den gripne Jesper Jörgensen kan identifiera Bergman som en som var med vid utbytet av statyer på Louisiana. I Bergmans hus på La Gomera hittar polisen 8 miljoner dollar.
- Bertilsson blir sjukskriven för "pneumoni och psyk insuff" av tjänsteläkaren i två veckor för att komma över chocken. Sedan mår han bättre än någonsin.

 La Gomera

 Krusenstiernska gården

 Kalmar slott