Bo Baldersson Statsrådets fall Bonniers 1975 (1971) 228 sidor


Statsrådet, politisk oskuld med 16 barn (nu ett adopterat)
Margareta, hans fru, Vilhelms lillasyster
Vilhelm Persson, läroverksadjunkt. Bokens jag. Historielärare. Tillfälligt tjänstledig för hjärtbesvär.
Min lägenhet på Bastugatan ska äntligen totalrenoveras. Min syster erbjuder mig tillfällig plats i Spångavillan. Jag tackar ja med stor tvekan.

Jag hämtas av min svåger statsrådet. Trots att bilen är full av ungar får också rättschef Rydlander, storväxt ämbetsman med mjäll som han med nervösa rörelser torkar bort.
I den stora Spångavillan finns ett rum som arbetsplats åt statsrådet och ett åt hans medarbetare.
Jag träffar på departementsrådet
David Dååbh, skatteexpert med tycke för våra urfäder. Hatar aktieägare. Bred som en logdörr och apliknande. Han avskyr statssekreterare Svante Svanberg. Denne träffar vi på en dyscha i medarbetarnas rum. Tillsammans med Anita Johansson hans assistent. Hon ger sin moatjé en örfil och försvinner.

Anländer med chaufför Sprängämneschefen (avses Bofors eller LKAB?)konsul Karl Karling, välskräddad företagsledare med hushållerska. Jag kommer på honom med något fuffens i medarbetarnas rum.
(en beskrivning av en middag med efterföljande "samkväm" i statsrådets familj, 34 ff))
En deputation från Stockholms Husmodersförening kommer för att till landets justitieminister framföra sina åsikter om den tilltagande brottsligheten. Just när statsrådet ska hämta ett "spegelvänt" diagram för att illustrera sitt påstående om att brotten minskat upptäcker han den döde Svante Svanberg i det väldiga ekskåpet.

Svanberg hade fått ett slag i bakhuvudet och sedan strypts.
Vem hade nyckel så att han kunde komma in i arbetsrummet? Svanberg hade själv förlorat sin.
Nästa dag är Rydlander, Dååbh och Anita Johansson tillbaka i Spångahuset. Alla har blåmärken i ansiktet! Alla har gått på en dörr.
Ett betänkande om nyetableringskontroll har försvunnit.
Dååbh tycks ha alibi för mordet. Han arbetade med Sträng hela natten på Kanslihuset. Rydlander var bjuden till byråchef Eriksson i Fångvårdsstyrelsen. Han bor bara ett par hus från statsrådets.
Tillsammans med statsrådet uppsöker jag änkan, dvs
Svea Svanberg, blond valkyria med tennisracket. Hon hade spelat semifinal i Wimbledon. Hade sedan länge tappat intresset för sin man men inte hans pengar. Hon kände till hans förhållanden med vackra sekreterare. Hon berättar att "i torsdags kväll", mordkvällen, var det någon som hade tagit sig in i hennes hus. Personen ifråga fick ett backhandsslag med racketen när han eller hon försvann ut. Statsrådet vill ha en rekonstruktion och får sig en så ordentlig smäll av racketen att han övertygas om att den starka valkyrian måste ha mördat sin man.
På Lidingön ligger Rydlanders villa. Bara fru Rydlander är hemma; liten, prudentlig dam med en vision om att rättmätligen få flytta in på landshövdingsbostaden i Kalmar. Hon framhåller alla sin mans förtjänster och meriter för ämbetet. Och när nu statssekreteraren som var påtänkt för ämbetet är dö
d.

(Nu gör statsrådet en tvådagars talarturné i mellansverige. Jag ska följa med. Fast det blir bara ett framträdande, sedan hämtas med jetplan tillbaka till Stockholm. Han gör verkligen roliga grodor, som blir till en underhållande kritik av ( t e x den "obrottsliga neutralitetspolitiken") det samtidiga socialdemokratiska Sverige. Men hans skickas ändå ut som talare eftersom han är den enda som kan dra en stor publik!).

För att kunna hälsa på hos hushållerskan hos konsul Karling klär statsrådet ut sig till TV-reparatör. Han ger sig på TVn med mejsel och kofot. Han skickar upp den stackars hushållerska på taket för att justera antennen så att han ska få tillfälle för sitt berömda snokande i Karlings arbetsrum för att ta reda på om han knyckt betänkandet.

Sedan kommer den verkliga prövningen. Ett besök hos grannen, disponent Johan Johansson, rundlagd klosettfabrikör med temperament. Gift med assistenten Anita Johansson. Efter en minst sagt tveksam inledning, bjuds det dock på ett glas. Men just då kommer i hemlighet Karling och Anita, övertygade om att huset är tomt. Den svartsjuka disponenten börjar en vild jakt genom huset, flera varv, efter hans frus älskare Karling. Även statsrådet skyller han för att ha ihop det med hans fru och med mig som voyeur! Vi blir också utdrivna ur huset.

Utklädd till brandchef Svensson ska statsrådet ta sig till Johanssons villa. Men där blir han genomskådad direkt och under hot att bli avslöjad som bedragare tvingas han att hela dagen utföra trädgårdsarbete i Johanssons trädgård, som vaktar honom med laddat hagelgevär.

Anita Johansson berättar nästa morgon helt fördomsfritt att mordkvällen var Svante hemma hos henne. Kl 22 kom Johan och överraskade dem. Svante lyckades efter en lång jakt genom huset med tunga böcker använda som projektiler, låsa in sig på toaletten. Men sedan kom Karl Karling också. Ny jakt började. Och så kom valkyrian, Svantes fru. Och till sist fru Rydlander som ville prata med Svante och fått reda på att hon borde söka honom här.

Statsrådet räknar ur att Svante bör ha lämnat villan (via brandstegen och med portföljen) kl 2230, Karling kl 2220 och fru Rydlander kl 2215. Anita gick och lade sig. Johansson satt kvar vid konjaksflaskan.

Vid 2230 tiden mordkvällen gjorde sig också Rylander redo att bryta upp från sin middagsbjudning i närheten occh Dååbh var med mig och statsrådet i arbetsrummet. 2250 far han och Dååbh in till Stockholm.

Nästa dag förbereder jag mig för Historiesamfundets högtidssammankomst. Men statsrådet har en annan uppgift år mig. Vi ska lägga en fälla för Dååbh. Vi stängde in oss i ekskåpet. Dååbh går igenom statsrådets skrivbord. Men där intresserar han sig mest för statsrådets deklarationsmapp vars höga siffror gör honom mycket upprörd. Sedan försöker han bryta sig in i ekskåpet med våld. Sedan försvinner han ut och vi måste naturligtvis skugga honom. Till Småbåtshamnen där han utan att lyckas försöker få igång en utombordsmotor. Han tar en taxi och vi försöker få en annan taxi att följa efter. Dååbh åker till kanslihuset och vi till Dååbhs lägenhet där statsrådet på vanligt maner dyrkar sig in. Han flyr via stuprännan då Dååbh snart kommer. Vi jagas av honom och räddas av ett demonstrationståg. "Palme, och Geijer, Nixons lakejer" skanderar statsrådet utan att tänka sig för. Statsrådet bryter sig ut och vi hamnar båda på Slottet där Kungen (Gustaf VI Adolf) ger middag.

När jag vaknar nästa morgon vill statsrådet diskutera mordet. Jag går med på allt för att slippa tänka på gårdagen.

Lunchen är dukad för 9. Statsrådet har lämnat en lapp till mig. Han kommer senare. Vill jag ta hand om gästerna så länge? Var och en har fått en inbjudan som vore bara han inbjuden: Svea Svanberg, Herr och fru Rydlander. Anita och Johan Johansson, konsul Karling, Dååbh. I väntan på statsrådet går de en vända i den stora trädgården. Sedan kommer statsrådet och lunchen kan börja. Då saknas Rydlander!

Efter lunchen så kommer en ny kvinnodelegation till Spånga. Nu är det KFUK. Plötsligt sipprar det ut blod är ekskåpet. Därinne finns Rydlander med krossat huvud. Med en ordförandeklubba.

Och så här gick det till:

När Dååbh tog hämtat stadsrådsbilen på verkstaden hade Svante just kommit ut ur Johanssons hus. Han liftade och blev som vanligt spydig och arrogant mot Dååbh som helt tappade humöret och slöt sina väldiga nävar om den hatade statsekreterarens hals. Han stannade bilen och kastade ut honom i tron att han fått sig en läxa och var tillfälligt medvetslös.

Strax därefter kom Rydlander och körde över en människa, trodde han. Han såg att det var Svanberg, tog honom genast till arbetsrummet för att ringa efter en läkare. Men när han kom dit såg han att Svanberg var död. Han gömde liket i ekskåpet för att vinna tid.

Åter på vägen hittar han Svantes basker och hans portfölj som han tar med sig. Det var portföljen han kört över.

Nästa dag blir två personer miust sagt förvånade. Dååbh som upptäcker att svanberg är död och funnen i ett skåp. Rydlander över att Svanberg dött av strypning. Säkert överlägger han med sig själv om att gå till polisen. Men smitning från en trafikolycka är också ett brott för en man i hans ställning.

Rydlander berättar det för Dååbh som ber honom demonstrera hur Svanberg suttit i skåpet. Då slår han ihjäl honom med klubban.

Fru Rydlander hittade Svanbergs skinnrock i sin garderob. Dååbh fattar att hon är ett hot mot honom och tar sig in för att döda henne i sängen. Men det är en fälla. I ängen ligger en docka. Dååbh grips av polisen. till sidans topp