Bo Baldersson Statsrådet och döden Bonniers 1969 204 sidor

Statsrådet, politisk oskuld med 14 barn
Margareta, hans fru, Vilhelms lillasyster
Vilhelm Persson, läroverksadjunkt. Bokens jag och berättare. Historielärare. Tillfälligt tjänstledig för hjärtbesvär.

(statsrådet ärvde ett industriellt imperium, började arbeta på en underordnad plats, blev friställd och hamnade plötsligt i ett departement som kansliråd. Eftersom han hade stora galoscher som behövde fyllas ut med tidningspapper, blev han av en lycklig slump utvald av statsministern, "Tage" att bli inrikesminister. Att han inte var med i "Partiet" ansågs som en merit. Ibland kommer också "Palme" på besök)

Det hela utspeler sig på Lindö. Där finns statsrådets förfärligt fula sommarresidens, Villa Björkero. Själv bor jag på Bastugatan i Stockholm. På Lindö finns också:
Landshövding Magnus Cederberg med maka Signe. Bjuder på födelsedagskaffe.
Justitierådet Hugo Mattsson, med iögonfallande dålig klädsmak.
Professorn och överläkaren Krister Hammarström.
Barbro Bylund, gråbeige lärarinna. Avhandlar i litteraturhistoria om Arvid G.. Systerdotter till Beata Gyllenstedt, änka efter den världsberömde dramatikern och Nobelpristagaren Arvid G.
Eva Ydberg, frappant, frånskild sjukgymnast.
Stellan Lindén, konstnär.

Gamla Beata kommer överraskande till födelsedagsfesten hos Cederbergs. Hon kräver att få nyckeln tillbaka från Barbro!
2115 ringer Eva Ydberg. Hon och Krister har funnit Beata död. Skjuten genom huvudet! Dog mellan 1945 och 2045.
På mordplatsen träffar jag
Benny Pettersson, en tidigare elev. Nu poliskommissarie. (Den enda någonsin namnsgivne polisperson i Balderssons 10 böcker!)

Statsrådet vill ha mig med till Eva Ydberg. Förment för att lämna tillbaka trädgårdssaxen men mest för att snoka. Hon berättar om brevet hon fått där Beata bett henne komma kvällen hon blev mördad. Krister och hon hade sett en skugga utanför huset innan de gick in.
På väg tillbaka träffar vi på Krister på sin välskötta tomt. Han berättar att Beata led av obotlig cancer. När vi lämnar honom ger sig Statsrådet in i Kristers hus och börjar snoka. När han kommer gömmer vi oss under sängen och jag blir mycket generad när vi blir upptäckta. Statsrådet drar till med en vild lögn van som han är ljuga från riksdagen.

Sedan besöker vi landshövdingparet, Magnus och Signe. De ärver en miljon efter Beata!

(statsministerns kommentar: det kunde ha varit värre "du kunde offentligt ha ifrågasatt vår alliansfria neutralitetspolitik" (83))

Statsrådet vill fortsätta rundan. Nu står Hugo Mattsson på tur. Han satt och fiskade på sin klippa vid tiden för mordet. Gubben Jansson såg honom.
Sedan är det Barbro Bylinds tur. En bordlöpare försvann från den mördades soffbord.
Därpå följer Stellan Lindén. Han målar gråsvarta stenbrott. Men gömda i huset finns färgrika nakenmålningar av Barbro.

Nästa dag är det kaffebjudning på Hugo Mattssons födelsedag. Den sker på statsrådets gräsmatta. Efter fikat ska det bli prickskytte med gevär enligt traditionen. Man skjuter på guppande tomflaskor i strandkanten. Plötsligt kommer en båt med Krister. Ett vådaskott träffar honom i armen! Ingen vill kännas vid skottet.
En doktor Moberg dyker upp. Då Krister redan är ombunden blir han mycket irriterad och slår i sin ilska ner statsrådet med ett knytnävsslag.

Justitierådets utedass, byggt som en katedral, brinner ner.

Gubben Jansson bekräftar att han sett "domarn" sitta och fiska. Fast han satt orörlig utan att vinka.
Det är tydligt att Krister och Eva Ydberg har sett något för mördaren komprometterande när de upptäckte Beatas lik. Polisen fruktar för deras liv och slår en järnring runt deras bostäder. Ändå blir Eva Ydberg skjuten på natten. Skjuten utifrån då hon står i sitt fönster på natten. Vem är det som skjuter så träffsäkert? Mattsson och Lindén var bäst i tävlingen. Mördaren lämnade efter sig i skogen en klädsel som liknade polisens. Men vapnet tog han med sig.
Krister vill inte berätta för polisen vad han sett mordkvällen. Benny Pettersson ber mig hans gamla lärare om hjälp. Kan jag kanske luckra upp honom? Men förgäves.
Sedan samlar Benny Pettersson alla oss inblandade i Eva Ydbergs hus.
Statsrådet ska komma senare. Pettersson anklagar Magnus för morden och ger en logisk förklaring till varför. Han grips av polisen och förs bort. När statsrådet kommer blir han bestört. Det är ju alldeles fel! Han har räknat ut det på annat sätt!. Alla polisens gissningar är fel. Fel motiv och fel gärningsman. Det är Krister som är gärningsmannen! Beata sköt på honom i försvar och därför behövde han bordslöparen som förband. Han hade inget motiv att döda Beata. Avsikten var snarare att döda Eva Ydberg som bedrev utpressning mot honom troligen p g a något i samband med den bilolycka då hans fru omkom. Han hade planerat att döda henne sedan länge. "Katedralen" brände han ner eftersom den låg i skjutriktningen mot Ydbergs fönster. Krister hade skrivit ett brev där han erkände allt.

 till sidans topp