Bo Baldersson Statsrådets verk Bonniers 1973 (1973) 226 sidor

Statsrådet, politisk oskuld med 16 barn (nu ett adopterat)
Margareta, hans fru, Vilhelms lillasyster
Vilhelm Persson, läroverksadjunkt. Bokens jag. Historielärare. Tillfälligt tjänstledig för hjärtbesvär.
Jag hämtas till statsrådets Villa Björkero på Lindö. Jag har bjudit motstånd hela sommaren men i augusti tryter argumentet. Till saken hör också att jag hämtas av statsrådets äldsta dotter
Eva, 20 år, mitt favorit systerbarn.
I bilen finns
Niklas Svennberg, statsrådets handsekreterare sedan ett halvår tillbaka. De ska snart bli sambos enligt statsrådet.
En månad tidigare inrättades ett Säpo-verk, för att ge Säpo en civil kontroll. Ska kontrollera otillbörliga personregistreringar. Ny generaldirektör f d redaktören
Arvid Västermark.
(Här finns en målande beskrivning av hur Partiet gjort allt för att minska upplagan på hans tidning Arbetarkraft. Läget var att den var större än konkurrenten Kristliga Dagbladet som därför uppbar presstöd!, 13-15)
Västermark har sin sommarstuga på Norrön, några mil från Lindö. Nämnda person påträffas snart av oss i bilen och han tränger sig in och får lift. Strax därefter kör vi nästan på en kvinna på cykel, som visar sig vara
Lisa Lind som bor med sin man läkaren Pelle Lind (35) också på Norrön. En till i bilen alltså.
Sedan hjälper vi
Ulrich Zander som i sin sportbil inte rätt kan tyda den karta till Lindön han fått av statsrådet. Partiets näringslivsexpert, drivande kraft i otaliga utredningar.

Förutom nämnda 4 personer hade statsrådet bjudit ytterligare 4 personer på middag:

Andersson byråchef, i det nya Säpo-verket (51) boxerlik

Birger Burlin, advokat (62), skeppsredarlik

Kerstin Burlin-Nilsson, (50) skådespelerska, ladylik. Ska börja spela teater igen efter 10 års uppehåll. Jag finner att hon verkligen är vacker.

Birgitta Klintestam, docent i historia, riksdagsledamot (31), jämlik men förtjusande.

Zander tycker att Västermark ägnar sin arbetstid åt trams.

Doktor Lind kallar honom för tölp och försöker slå ner honom. Senare fotograferar Lind Västermark. Enligt hustrun är det en tradition att motivet därefter bara har en kort tid att leva!

Vid middagsbjudningen utomhus håller Västermark ett tal som utmynnar i en mycket elak beskrivning av Kerstin Burlin och hennes hopp om att åter få stå på scenen.

Efter middagen uppsöker jag biblioteket för att läsa vidare i Plutarchos levnadsteckningar. Men jag blir snart störd av Västermark som kritiserar sin idiot till byråchef och sedan hastigt försvinner och sedan av Niklas Svennberg. Vi avbryts av att Västermark försvunnit och alla ska ut och leta. Vi hittar honom i barnbassängen liggande död på magen.

Statsrådet börjar naturligtvis genast sin egen brottsplatsundersökning med hela barnaskaran som assistenter. Han finne två hål under trätrallarna vid kanten av poolen och sedan med barnens hjälp passande träpinnar med spik och spår efter ett snöre. Någon har lagt snubbeltråd för den tämligen berusade generaldirektören! Han hade blivit lockad att bege sig dit med en fågel lagd död i poolen. Västermark var ornitolog.

Statsrådet lockar mig med på en tur till Norrön där de "misstänkta" bor. Först är det Linds som drabbas. Mattpiskning på sista semesterdagen. Statsrådet stjäl filmen ur Linds kameran och också de som Lind i sin tur tagit från Västermarks kamera.

Sedan till Västermarks hushållerska. Statsrådet presenterar mig som doktor och hon tror att det är den nye massören som kommit. Snart ligger hon naken framför mig i sängen. Massor av vitt hull väntar på knådning. Undertiden framkallar statsrådet filmen i Västermarks källare. Fem av bilderna var halvnakna fotos av Lisa Lind! Doktorn hade anledning att vara svartsjuk. (senare framkallas också Linds egna bilder. Med många nakenscener på Klintestam!)

Därefter till Burlins. Kerstin Burlin var gift med Västermark för många år sedan.

Birger Burlin opponerar sig väldigt mot beslutet att Birgitta Klintestam ska bli Västermarks efterträdare.

Den blivande generaldirektören får nästa besök. Där finns en tysk forskarkollega Fräulein Roosenthaal från DDR. Hon hjälper Birgitta att hålla fåglarna borta från körsbären. Statsrådet smyger i buskarna och härmar den ovanliga fågeln den "kentska tärnan". Det får Fräulein att skjuta honom några salvor saltskott.

Efter ett besök på sjukhuset är statsrådet på gång igen. Nu åker vi till byråchef Andersson i Mariehäll (jag tror att det är han som är mördaren, just därför att han nämns lite och gör ett sympatiskt intryck)

Han "guckar", dvs lockar på fåglar, vilket gör honom mycket misstänkt i statsrådet ögon. När Andersson åker till sitt arbete måste vi skaffa en annan bil än den iögonfallande statsrådsbilen. Statsrådet köper på stående fot en gammal skrotbil. Men måste gå till banken för att ta ut pengar. Det är bråttom, han tas för en bankrånare på Enskilda Banken och han får en massa pengar med sig utan att behöva signera uttaget. Men bilen köps och jakten börjar. Andersson berger sig först till en kyrka. "Nu ska han bikta sitt brott". Inne i kyrkan tas statsrådet för en förlupen brudgum av brudens två starka bröder. Han tvångsgifts. Men lyckas sedan lösa ut sig med överskottet från "bankrånet". Så grips vi en vägspärr av polisen. Men statsrådet kan som vanligt snacka sig ur det. Två förklaringar: dels ett missförstånd (vilket ju faktiskt var sant) och sedan att han som justitieminister måste kontrollera banksäkerheten mot rån.

Nu är dct Zanders villa i Alvik. När denne åkt till jobbet och gömt nyckel för sin son letar naturligtvis statsrådet upp den och går "husesyn". Statsrådet upptäcker att det är

Zander som har skrivit insändaren som är mycket kritisk till den socialdemokratiska regeringen.

Klintestam har mottagning för att fira sin utnämning. Bland de många gästerna finns Burlins, Linds, Svennberg, Zander och Andersson. (det vill säga alla de ursprungliga middagsgästerna hos statsrådet förutom den mördade).

Zander kalla mig "förbannade gamla tjuvgubbe" och häller ett glas konjak i mitt ansikte.

Jag och statsrådet stannar längst. Plötsligt stirra Klintestam på mig och säger att det är jag som gillrat fällan för Västermark. I samma ögonblick får hon ett skott i ryggen och dör. Statsrådet jagar skytten utanför det öppna fönstret och brottar ner Svennberg. Läkaren Lind i sin tur har tryckt ner mig i gräset.

Statsrådet berättar för den ankommande polisen om hur Säpochefen anklagat mig för mordet på Västermark. När jag dessutom stinker konjak och är blodig griper polisen mig. Statsrådet utverkar rätt att få komma med Margaretas skorpor till cellen.

Nästa morgon kommer vi på att någon måste ha använt mina ytterkläder då fällan gillrades.

Och jag sätts snart "på fri fot".

Nu blir Andersson nästa generaldirektör. Är det någon som vill åt just SÄPO-direktörer?

Statsrådet vill att Andersson ska bjuda mig och honom på middag. Samtidigt har han ordnat med polisbevakning av Anderssons hus. Han ordnar också så att vi övernattar i huset. På sennatten kommer den späda fru Andersson hem hittar en smygandc gestalt som hon slår ner med sitt paraply. När jag kommer för att hjälpa honom får jag samma behandling.

Ingen munter stämning vid frukosten. Men Andersson måste till arbetet. Han tar sin bil och kör snart ner i en flod. Någon har saboterat bromsbanden. Han räddas till livet av statsrådet. Anderssons första ord är "jag avgår, jag avgår".

Zander kan inte ha sin nuvarande ämbete kvar sedan den svidande kritiken av SAP men däremot erbjudas generaldirektörsposten.

Någon har ringt till Zander och bett honom komma till verket. När vi kommer dit ligger han inlåst i valvet. Ingen har en nyckel.

Mycket dramatisk avslutning.

Zander var tysk spion under kriget. Man hade hittat gammalt material om den tyska spionorganisationen. Västermark var på väg att börja undersöka materialet. När Zander efter 2 mord, ett mordförsök och en kritisk insändare skaffat sig generaldirektörsposten själv vill han genast börja leta upp komprometterande material. Han låtsas få ett telefonsamtal och låser sedan in sig i valvet. När polisen kommer låtsas han vara skadad för att få tillfälle att äta upp de farliga dokumenten. Men han sätter i halsen och är nära att dö.