Jenny Berthelius Bron R & B 1980 202 sid

Krister och Tore är på väg i bil. Det är vinter och kallt. De har kört i 4 timmar, med några timmars körning kvar. De kör över en lång bro till en ö. Från den syns Finland vid horisonten. Där ligger Tores stuga. De kommer fram på morgonen. De ska köra tillbaka på kvällen. De äter och dricker. Sedan ska de sova innan återfärden. Krister längtar hem till sin polska fästnö Jadwiga som väntar barn.

När Krister ännu var barn svärmade han för en äldre flicka som hette Emilia. En sommar blev han nästan hennes slav och följde henne vart hon gick och uträttade med glädje tjänster åt henne. En dag ber hon honom inte komma. Han kommer ändå och får se henne naken i sängen med en jämnårig pojke. Hon blir arg och skäller ut honom som "Den feta lilla idioten som aldrig kan lämna henne ifred"! Krister blir utom sig, springer därifrån och tänker ta livet av sig. Men Tore har tyckt synd om honom och räddar honom från att skära sig med rakblad.

När Tore somnat letar Krister efter cigaretter i en byrå. Där finns ett guldarmband. Han kommer på att det måste vara Jadwigas. Misstankar väcks om att hon varit otrogen med Tore. Krister börjar fantisera om att mörda Tore. Eller tänk om Tore valt denna ödsliga plats därför att han tänkt ta livet av Krister och sedan ta hand om Jadwiga.

Året efter episoden med Emilia dog Kristers mamma efter en lång sjukdom. Fadern drog sig inom sig själv och stängde till om sig. Det var 1966, det var den svåraste sommaren i Kristers liv. Han förfaller till både kropp och själ.
Ett år efter hennes död träffade Krister Tore igen. Krister är nu snart 17, Tore är 22. Tore får honom på fötter igen. Tore blir hela hans familj.

Tore hade börjat umgås med raggare. Tore som är intresserad av Jerkas flickvän Anneli kör Jerkas bil. Både Tore och Jerka är berusade. Krister som är nykter åker livrädd i baksätet. Bilen kör av vägen. Jerka omkommer. Tore smiter. Krister lovar att säga till polisen att Jerka körde. Krister uppsöker senare Jerkas mamma.

Som 19-åring hade Krister ett lyte. Han hade aldrig varit med en tjej. Tore säger att en av hans väninnor, Harriett, är intresserad av Krister. De träffas Krister blir helt förälskad i henne. Tills han upptäcker att hon är en hora som Tore betalt!

Krister blir alltmer övertygad om att Tore är far till Jadwigas barn. En antydan om detta gör honom vansinnig och han slår Tore flera gången huvudet tills han blir medvetslös. Båda har druckit innan särskilt Krister som somnar bredvid den slocknade kompisen.

Jadwiga hade nyligen kommit till Sverige med sin far och mor då Krister träffade henne. De var båda jämnåriga, 23 år. Krister blev accepterad av familjen och de förlovade sig och gifte sig sedan. Krister arbetade på bilverkstad och Jadwiga satt i kassan i ett snabbköp.

När Krister vaknar vet han knappt vad som hänt. Han känner att han måste prata med Jadwiga. Han tar Tores stora bil, kör över bron och just där hittar han en telefonkiosk. När han hör hennes röst och att hon har de rätta svaren på hans frågor om armband och besök i Tores stuga blir han övertygad om det felaktiga i alla hans misstankar och han kör lättad tillbaka över bron.

Om bankkuppen hade Tore pratat länge. Till sist ger Krister efter efter att Tore tagit på sig att ordna alla förberedelserna. Tore rånar en liten bank i en liten stad i Mellansverige medan Krister har flyktbilen i gång utanför. Allt ät välplanerat och de har tur och snart ligger en miljon gömd under gamla säckar i uthuset till Tores torp.

När Krister kommer tillbaka är Tore försvunnen. Han hittar honom i uthuset. Tore är beväpnad och skjuter. Han verkar skakad av skadan i huvudet. De blir vänner igen. Krister lagar mat med Tore vilar i sängen. Men då maten är färdig är Tore död. Efter hand fattar Krister äntligen vad som skett. Först funderar han på att göra självmord men börja sedan fundera på hur han ska kunna utnyttja situationen. Han försöker gräva en grav åt Tore men marken är ju frusen. Sedan förstår han. Bron! Han ska lämpa över liket i vattnet.
Men först måste han till fastlandet för att ringa till Jadwiga och förklarar att affären tar längre tid än förväntat. På väg tillbaka har en flicka fått punktering och Krister känner att han måste hjälpa henne. Hon heter Emily, bor inte så långt därifrån och är mycket frågvis. Han tvingas gå med på att träffa henne på kvällen för att komma iväg.
När Krister är på väg till Bron för att lämpa av liket möter han ånyo Emily, följer med henne hem, där hon upptäcker liket. Hon får panik och kör mot Bron jagad av Krister. Hon har glömt glasögonen och kör ihjäl sig.
När Krister ånyo kör mot Bron har ett fartyg rammat den i natten. Fler personer har omkommit och polisen informerar honom om att färjor ska sättas in men först sedan man draggat upp liken efter dessa.
Då detta innebär att även Tores lik kommer att hittas kör Krister själv ned i vattnet och omkommer.
(Sens moral: Bankrånet ledde till att tre personer dog, att en kvinna, Jadwiga, blev änka och ett barn kom att födas faderslös!).

 

(172)