Jenny Berthelius Den heta sommaren R&B 1969 149 sid

Här möter vi åter den unge Toni Martens, 26

Den unga flickan faller genom hisschaktet och bryter nacken. En knuff i ryggen hjälpte henne. Alla andra tittar på High Chaparal på TV. Med Manolito. Kommissarie Sanger fick hand om utredningen. Det gällde att reda ut vad som hänt tidigare. Under den långa heta augusti.

Detta hände innan mordet: Grälen i trappa E tilltog. Herr Fredriksson på 3:e. Gammal och sur, med högt blodtryck. Ovanför honom spelar den unga Kit Berggren, 26-årig tandsköterska, musik irriterande högt. Fru Kjellkvist på 3:e klagar på att de två flickorna i 11-årsåldern, tvillingarna Berthels, åker rullskridskor. Fru Larsson på nedre botten misstänker pojken John-Henry för att ha varit elak mot hennes hund. Två fröknar Marklund, med en inneboende släkting. Han heter Michael, en mycket god vän till Toni (identisk med tanterna Brun och Gredelins syskonbarn? Just det! Det är tant Eartha och tant Violet. De bor tydligen också i uppgång E.) Elna Sanderson på 4:e klagar på att hon har för liten lägenhet (och visar sig bli ödesdigert för flera personer).
Kit älskar Elvis och solen. John-Henry, 12, avgudar Kit.
Elsa Sanderson, älskar Elvis röst. Rösten vill hon förknippa med den vackra mannen i lägenheten under,
T. Martins.

Någon skriver "Miss Klumpfot" med vit krita på Kit Berggrens dörr. Elsa Sanderson tar det åt sig eftersom hon är fotopererad och haltar. En ung pojke följer med Kit en sen natt.

Någon spänner upp ett rep i källartrappan. Fru Gustafsson snavar och slår sig medvetslös. Hennes man, Gustafsson är vaktmästare. En kriminalassistent Svensson undersöker fallet.

Michael och Tony uppsöker Kit för att erbjuda sitt stöd. De känner att hon är hotad till livet. Men vart ska hon ta vägen? Enda släkting är en gift halvbror i Stockholm.

Utanför Elsa Sandersons dörr står en kasse med specerier som hon beställt. Filen innehåller krossat glas upptäcker hon. Hon ringer upprörd på Tonis dörr för att få hjälp. Hon bjuds på konjak och blir väldigt kärvänlig mot sin favorit.

Kit ska gå på Kertzingers party med Toni och Michael. En smart, genialisk jude. Joshua. I en annan del av huset. Hans flickvän är Lo-Lo. Där finns också en kolsvart neger, Sammy M´bwala, trumslagare. Michael känner Lo-Lo genom hans vän Roger Peters, straffad för desertering och narkotikasmuggel.

Lo-Lo kallar Michael "hjälten från Vietnam". (det måste ha gått några år sedan sist. Då var Michael, som har en amerikansk pappa, på väg till Vietnamkriget).

Nu är det slut med bakgrundsteckningen: Det är Lo-Lo, Lottie Dahlman, som knuffats ner i hisschaktet! Inte Kit! Är det för att hon liknar Kit? Är hon mördad av misstag? Kit är rädd för att mördaren också ska drabba henne.

(Det var Fredriksson som klottrat "miss Klumpfot" på Kits dörr i sin förtvivlan över att aldrig få lugn och ro i huset)

Michael är försvunnen. Kommissarie Sanger kan inte hitta honom. Toni erbjuder sig att hjälpa till. Han går till ett känt café på Väster. Café Cirkeln där knark kan köpas diskret. Han köper en upplysning om var målaren Röde Dan finns. För denne man har Michael stått modell (som Jesus!). Via honom hamnar Toni i Köpenhamn (igen!). Hos keramikern Roul Stender. Nästa morgon följer Michael med till Malmö, snyggar upp sig och går till kommissarien. Han erkänner att han ljugit om sin desertering. Han hade tvärtom skickats hem p g a oduglighet, hjärtfel. Detta skymfliga hade Lottie hotat att avslöja säger Michael. (Eller kanske att han var bög?). Michael säger sig ha alibi för tiden då Lottie knuffades till döds men då kommissarien avslöjar att tvillingarna sett honom och att Lottie var gravid, erkänner han att han kan ha orsakat hennes självmord, genom att berätta att han fått reda på att Roger Peters, barnets pappa, hittat en annan kvinna under strafftiden (som desertör) i USA.

Eartha och Violet Marklund bjuder alla hyresgästerna på en kopp kaffe. Nu ska allt avslöjas. Avskedskalaset för Kit som nu ska flytta till sin halvbror i Stockholm. Elna ska överta hennes lägenhet. Men Kit hittas medvetslös av vaktmästaren Gustafsson. John-Henry, den 12-årige pojken tar på sig allt. Han erkänner och vill ta sitt straff. Men Sanger funderar. Besöker Elna Sanderson. Det finns glassplitter i morteln. Hon har själv krossat glaset.

Det är Elna som är mördaren. Som alltid klagat på sin dåliga lägenhet. Hon ville åt Kits. Ville skrämma iväg henne. När hon fick reda på att Lottie skulle överta Kits lägenhet utan att Elna fick en chans mördade hon henne. Hon ville åt Elvisbilderna.

Kit överlever. Toni hämtar henne på sjukhuset. Ny skiva "In the Ghetto". Han kör henne till Centralstationen i Malmö. Han erbjuder henne att följa med honom till Domsten. Till stugan, på en månads semester. Det regnar, den heta sommaren är slut.
10 poäng. De är otroliga hennes deckare
Antyds det att Toni är homosexuell. Att han inte kan låta bli att hjälpa Michael därför att han älskar honom.
till sidans topp