Jenny Berthelius Djävulsleken Rabén&Sjögren 1978 188 sid

Prolog
Kriminalkommissarie
Paul Sanger får rapport från Höganäs om ett nytt brott. Han tar med sig kriminalinspektören Hans Stjärna. De tas emot av polisman Oskarsson. Beger sig uppför berget på knaggliga och branta stigar. Uppe finns kriminalinspektör Kroon. I en timmerkoja under en gran finns två döda kroppar. Rena slakthuset.

Kråkslottet
Storebror, 29 och Baby, 18, tillsammans sedan några månader, den första sötman börjar förgå. De lever helt isolerat i ett gammalt hus som Storebror ärvt efter sin faster Hilda. Han är rädd för att bli för gammal och förlora henne. Någonting måste hända så att han kan få behålla henne. När våren kommer börjar han berätta historien om Loeb och Leopold som begick "århundradets brott" i Chicago. De var homosexuella och ville tillsammans göra det perfekta brottet. De dödade en 13-årig pojke och gömde liket i en kulvert. Men många (o)lyckliga omständigheter leder till att de fälls för mordet.

Vännerna
Peter Rasmusson, fotograf, ska åka långt på ett tjänsteuppdrag. Han fru Mona, 24, fotomodell, är orolig. De bor i det gamla fiskeläget. Hon bjuder in några vänner att dela ensamheten med. Där är Martin Lagrell, konstnär, som varit gift med Emily och en yngre vän till honom, Erik Malmsjö, gymnasist från Malmö. De två männen stannar kvar sedan övriga gäster gått. Martin är mycket förstående inför hennes oro och problem.

Skogskojan
Baby berättar om sin barndom, om sin älskade far som flög ihjäl sig. Mot klipporna på berget. Undersökningskommissionen byggde en liten koja för att kunna övernatta. Den vill Baby se. Hon vill lägga en blombukett på sin fars grav.

Utflykten
Nästa dag överraskar Martin och Erik Mona med att bjuda på en utflykt till ett okänt mål. För första gången på länge känner hon sig glad och förväntansfull. Hon glömmer sin längtan tillbaka till London och jobbet som en uppskattad fotomodell i stället för att vara gravid i en landsortshåla. De ska också upp till toppen av berget. Där upptäcker de den jättelika blombuketten som Baby lagt för att hedra minnet av sin förolyckade fader. Och kojan under granen där de tänker övernatta.

"Främlingarna"
Mona vaknar på natten av att vara ensam i kojan. Hon ropar efter dem men ingen svarar. Hon somnar om och väcks nu av att någon drar av henne kläderna och "våldtar" henne medan en annan lyser henne i ansiktet med en ficklampa. "Hon särar ofrivilligt på benen". Det var länge sedan Peter låg henne. Hon förlorar medvetandet.

"Räddningen"
När hon vaknar igen är Martin och Erik där. De hade gått för att hämta öl i bilen, kommit på två tjuvar som höll på att göra inbrott i bilen, jagat dem tills de undkom och sedan kört och anmält stöldförsöket till polisen. Hon upptäcker att Martin har ett rivsår i ansiktet.

Upptäckten
Martin vill inte att de ska gå ner genast. Han hindrar Mona som vill gå. Hon förstår att det är de två som misshandlat och våldtagit henne.

Förberedelser
De erkänner, men menar att det var bara en lek. Nu lurar de i henne vin med sömnmedel. När hon vaknar är hon bunden. De kommer tillbaka. Martin kallar Erik för Baby. Erik vill starta djävulsutdrivningen, den djävul som finns i alla kvinnor.

Djävulsleken
Erik är en Satansdyrkare. Han blir som en främmande varelse, "en icke-mänsklig gestalt". Han tvingar henne att dansa inför hans härskare.

Ondskans ABC
Erik är helt berusad av narkotika, alkohol och vansinne. Han höjer kniven mot Monas nakna kropp. Då vaknar Martin som innan knockats av Erik, trevar efter pistolen i ryggsäcken och skjuter flera skott ihjäl Erik. Sedan vacklar han ur kojan och springer därifrån. Ner till bilen för att larma polis och ambulans för Monas skull. Sedan han larmat polisen springer han tillbaka till kojan. Han lägger sig bredvid Erik och skjuter sig själv.

Epilog
De två männen är döda. Mona levde ännu då hon blev funnen. Sanger försöker få henne att tala, men hon vägrar. "Jag minns ingenting". Han fick avskriva fallet.

till sidans topp