Jenny Berthelius Familjespöken Rabén&Sjögren 1984 219 sid


Juni 1984
Kriminalkommissarie
Paul Sanger i Malmö får ett telefonsamtal. Peder Landing ringer för att meddela att hans kusin Johanna blivit mördad. Platsen är Ekliden vid Linderöd i nordvästra Skåne.
Rättsläkaren
Granell åker med liksom 2 andra poliser. Teknikern Tomasson.
En ung flicka ligger i badhuset med nedblodade handleder. Granell menar att det handlar om självmord.
Sanger träffar först
Siri Landing, gift med John, en av de tre barnen till anfadern John Rikard Landing. Hon är mormor till den döda flickan.
Peder Landing som anmält mordet är försvunnen.

Ekliden 1967
Siri berättar. Hon är 56 år. Hennes memoarer.
Margareta, gift med Herbert, dotterson till John Rikard Landing. Filmproducent, ser allt i filmsekvenser. Även sitt eget liv. Önskar ett barn. Missnöjd med äktenskapet.
Peder är sju. Plågar sina syskon och yngre kusiner.
Herbert står inte ut med sin frus iskyla.

Johnny är Peders far. Gift med Alice, mjuk och foglig. Han har Alfa Romeo. Är en jäktad direktör i familjebolaget. Mauritz är Johnnys yngre bror. Konstnär med en hippie-stil som Johnny avskyr och föraktar. Ulla är Johnnys fru.
Britt är Johnnys och Mauritz' syster. Gift med Gustav. Hon och Mauritz har ett starkt incestpräglat förflutet. Det började redan när hon var 12 och han 17. Nu träffas de på nytt efter många år. Han vill tala ut. Hon vill inte men blir offer för sina känslor för honom. De älskar i en badhytt. I en annan sitter Peder och kikar in genom ett hål han borrat. Han äcklas starkt då han ser att Siri knullar med någon annan än sin man och ännu värre blir det då han förstår att mannen är moster Siris egen bror! Han vill hämnas. På någon vuxen.
Tillfället kommer. I Herberts bil hittar han ett läppstift. Peder lämnar det till Margareta låtsandes att det är hennes. Han informerar också Herbert om sitt fynd. Denne kan inte dölja sin bestörtning likaväl som Margareta. För Margareta blir detta ett bra tillfälle att äntligen ge sig iväg. För Peder blir det en seger med mycket besk eftersmak. Margareta var ju den enda han gillade på Ekliden.
Och Siri skriver sin dagbok med förmåga att tolka allt felaktigt (till det bästa).

Den 18 juni 1984
Siri ringer Paul Sanger. Oroar sig för att hennes barnbarn Peder är försvunnen. Johanna hade just förlovat sig med sin kusin
Douglas.

Ekliden hösten och vintern 1980
Frida, dotter till John Rikard Landing, älskar Ekliden, hennes barndomshem. Peder kommer på besök i arméns permisionsuniform.
Den 15-åriga Johanna kommer också dit. Blir förskräckt då hon upptäcker sin barndoms plågoande där. Han lurar i henne vin på kvällen och tar hennes mödom.
Alla ska fira julen tillsammans på Ekliden.
Johanna blir med barn och efter lång tvekan bestämmer hon sig för att berätta för Peder. Han bara driver med henne. När Johannas mamma Britt får reda på saken vill hon anmäla Peder för våldtäkt. Men då hotar Peder att avslöja Britts och Mauritz hemlighet. Och han gör det. Han har avslöjande bilder som han visar Gustav.

Juni 1984
Sanger kallas ånyo till Ekliden. Peder äre hittad. Ihjälslagen med trubbigt föremål. Han kan ha bragts om livet samtidigt med Johanna.

Ekliden Pingsten 1984
Stor förlovningsfest för Douglas och Johanna. Peder kommer sent och då är all stämning borta. Till Frida säger Britt att Peder vill förgöra dem alla
Peder försöker förföra den 10 år äldre Vanja. Berusad och smickrad berättar hon en hemlighet för honom. Att Laila som kommit till i äktenskapet mellan Herbert och hans andra fru Beata inte har Herbert som far utan Leonard, Vanjas egen man. Ett nytt "familjespöke" som Peder är beredd att exploatera trots sitt dyrbara tystnadslöfte.
Av svartsjuka kan han inte acceptera att Johanna gifter sig med sin kusin Douglas. Han tror att det är familjen som ordnat förlovningen för att dölja att Douglas är homosexuell. För att bevisa det förför han Douglas och ordnar så att Johanna ser det.
Senare hittade Peder henne död i badhytten.
Men den som till sist slog ihjäl Peder för att äntligen sätta stopp för hans dödliga mani att straffa familjen för alla omoraliska avvikelser, inbillade eller sanna, blev Margareta, vars äktenskap med Herbert Peder redan som barn förstört genom att avslöja ett läppstift han funnit i Herberts bil. När Margareta fick reda på att Peder var på väg att förstöra även Herberts andra äktenskap med Beata slog hon ihjäl honom med en hammare. Hon ångrade ingenting.

till sidans topp