Jenny Berthelius

  
målning av Olle Ydstedt
http://olle.ydstedt.com/sid2.html  
Prosaist-berättare, Barn och ungdomsförfattare, Fackboksförfattare, Översättare
Medlem i Författarcentrum Syd.
Född i Stockholm, uppvuxen i Helsingborg, bosatt i Limhamn. Bodde några år i Frankrike, i den lilla staden Arles. Flickskola i Helsingborg, därefter gymnasieexamen i samma stad.
Universitetsstudier i Lund (Litteraturvetenskap, Drama-teater-film, Franska) 1978-1983. Debuterade 1968 med "Mördarens ansikte", en deckare, som följdes av ytterligare 34 böcker; deckare, psykologiska thrillers, ungdomsdeckare, LL-(=lättlästa)böcker. Noveller, deltagande i antologier, kåserier, översättningar. Håller föreläsningar i skilda ämnen (t.ex. "Elvis" och "Vincent van Gogh").Jag jobbade länge på "Häxorna i Ellenbogen", roman från 1500-talets Malmö, samt på barnbok och filmmanus i samma ämne. Tyvärr ligger detta arbete nu i träda i en skrivbordslåda. I stället jobbar jag på en ny deckare, "Näckrosen", som är halvfärdig, men blir klar så småningom.
Ledde hösten 1999 en studiecirkel i ABF:s regi med rubriken "Vincent van Gogh och impressionisterna".
Kommer ut med en LL-bok, "Drömbilen" i höst på Skriftställarnas Förlag. (Den ingår i en serie om hittills fem böcker) och riktar sig främst till ungdomar med lässvårigheter. Deltar i en novellsamling, som kommer ut på Hegas Förlag. Tema: Ung kärlek.

http://www.kulturbron.com/jenny.htm