Jenny Berthelius ...kom ljuva krusmynta R&B 1968 178 sid

(Boken fortsätter där förra slutade. Toni Martens, 26 tar sin mördade faster Beata Lovéns lägenhet i besittning, Den han ärvt.) Han hittar ett foto med namnet Moira,1966 på baksidan. Han bränner alla papper. Allt ska säljas på auktion. Det är värre med sommarstugan. Den ligger I Domsten. Liten och primitiv men alldeles nere vid vattnet med en underbara utsikt. Han ville sälja den men fastnar snart. Han väntar på Miriam som är i USA på en tremånads period för studier.
En ung pojke, Vincent, hjälper honom hem med varorna får ortens speceriaffär.
På stranden finns ständigt en grupp ungdomar "flyttfåglarna" samlade. De tittar på "den nye" då han tar kvällspromenader. En granne heter
Bengtsson. En fastighetsmäklare, Jörgensen från Danmark lägger ett bra pris på stugan.
Ett veritabelt kråkslott bebos av en kvinna i ljus klänning med en argsint pudel, Pricken. Där finns två dötttrar till en sjökapten,
Eartha och Violet (Tant Brun och Tant Gredelin). Där finns också en trädgårdsmästare med blåkläder (farbror Blå). Och en brorson, Michael. Eartha är deckarförfattare under pseudonymen Brynhilda Erdman.
Michael berättar för Tony att tant
Grön, tant Grace mördades av de andra tanterna eller farbror Blå för 20 år sedan.
Toni hittar en papperslapp på vindrutan. Någon försöker anonymt att skrämma iväg honom.
Toni träffar flyttfåglarna där de kurar för regnet i ett gammalt båtvrak. Där finns
Greger och Mette, en sjuttonårig som nästan förför Toni.
Jörgensen återkommer. Han reagerar på kortet på Moira.
När Toni vill dyka som vanligt tidigt på morgonen hindras han av en upprörd simlärarinna. Det finns spetsade pinnar i bottnen. Ett dödligt hot om han hoppat i. Hon heter
Chris Menthan "Krusmynta". På natten kan hon inte sova vid tanken på mordhotet utan får övernatta hos honom. Nästa morgon vaknar han med kaffe och rostat bröd. Mycket angenämt. Bara fel flicka.

Michael har en inbjudan från tanterna till de båda. Party. Och sedan en tebjudning. Innan dess kommer ett nytt hotelsebrev. "Sista varningen". Han vill inte avslöja breven för Chris.
På gardenpartyt på Kråkslottet kommer alla sommarturisterna. Farbror Blå dyker också upp, E
dvin Larsson, trädgårdsmästare. Han tycks mycket irriterad över Tonis planer att göra en trädgård runt stugan. (Är någon rädd för att han ska gräva upp något? Varför vill alla att han ska flytta? Något måste ligga nedgrävt där, kanske Grace, tant Grön? Eller är det en knarkgömma?)

Nästa dag är det tebjudning bara för Tony. Det bjuds på hemmabakade kakor, starkt te och kaffe och damernas uppträdande ger misstankar och att de försöker förgifta Toni. Och värre blir det. När han tar skydd för regnet i det gamla båtvraket, slås han ner och är på väg att gasas ihjäl från en slang från hans bils avgasrör. Han räddas av en tillfällighet av en av de unga flickorna, Jannikka.
Det finns ett pussel med ledtrådar som leder till Köpenhamn. Han beger sig genast dit. Till Nyhavn. Och Amagertorv. Till Mogens Juuls konst- och antikvitetsaffär. Det är tydligen han som vill köpa stugan. Vidare till Tivoli. Toni känner sig förföljd. Tar en båt på "båtbanan". Skuggan följer efter men lura av Toni. Någon bland de danska "flyttfåglarna" känner igen fotot av Moira. Hennes bild har funnits i tidningen.
Magnus är svensk och från Farsta. De övernattar i ett knarkarkvarter. På morgonen är en annan pojke strypt, en som Toni bytt plats med. Han lämnar hastigt Köpenhamn.

Nästa natt vaknar Toni av att Krusmynta står bredvid sängen med en stor kökskniv lyft i handen. Han vrider den ur hennes hand. Men Krusmynta vägrar att ligga ensam i köket; det finns ett hål i köksfönstret. Nästa morgon har hon försvunnit. Michael säger att hon åkt till en sjuk moster i Helsingborg. Toni inser arr alla i byn är galningar och fattar att han inte behöver stanna hos dem. Men det är hoppet om Mirjsom håller honom kvar.

Han går ut i mörkret på natten och då han ljudlöst återvänder till stugan håller någon på att öppna köksfönstret via hålet. Personen skjuter med pistol in genom fönstret. Toni tar tag i inkräktaren men får ett slag i huvudet och tappar taget. I detsamma kommer fiskaren Bengtsson ur grannhuset. Inkräktaren kan fly.

Toni inbjuds till ett "avskedsjippo". Han bestämmer sig för att lämna Domsten. Men båda bakdäcken är punkterade på bilen. Greger erbjuder sig att köra honom till Helsingborg.

När de tar en rökpaus utanför krematoriet berättar han. Moira var narkotikakurir som jobbade åt Mogens Jul. När Beata dog ville Moira hoppa av. Hon ligger begravd under stenpartiet i stugan. Toni upptäcker Krusmynta i baksätet. Han kastar sig ut och får skottet i axeln. Det är Krusmynta som slagit Greger i axeln och ändrat skottriktningen.

Brev kommer från Mirjam. Hon stannar längre i USA. Hoppet var förgäves. Men Krusmynta kom tillbaka.
till sidans topp