Jenny Berthelius Leksakspistolen R&B 1971 179 sid

En grottfest med 15 personer kring bordet. Personerna återkommer från tidigare böcker. Från "Mannen med lien" Judy, (hon är nu skild. Beror detta på att Stefan haft ett förhållande med den mördade Lilly-Ann i "Mannen med lien"?) hennes tvillingflickor Tina och Bitte samt flickan Nen. Från "...kom ljuva Krusmynta och "Den heta sommaren" de gamla systrarna Eartha och Violet, samt kommissarie Paul Sanger (som adopterat Nen).
Nytillkomna är amerikanska Vietnam desertörer:
Bunny Peters (svart) och Lionel Line.
Lily Marlene, alias Inga-Lill Andréasson, f d strippa är Martins flicka men älskas öppet av Bunny. Tom Werner bryr sig om Ariane och hennes pengar. Vidare Martin Kragh.
Toni Martins är tillbaka, sedan han lyst med sin frånvaro i förra boken. Liksom Michael Markland (Är de ett homosexuellt par?)
De bor i "Straffkolonien" ett hus ägt av landstinget.
De två försigkomna (?) tvillingarna erbjuder Nen 2 kronor om hon vågar gå in i grottan ensam när det är mörkt. Nen provar på först under dagstid. Ser någonting i grottan och skriker. För Sanger, hennes nya "pappa" avslöjar hon att hon sett en död man med blod under huvudet. Paul gör en undersökning utan att finna något. Ljuger Nen? Nen som vill att Paul ska tycka om henne ljuger då att hon sett fel.

Men då Eartha ger sig ut i skogen för att plocka björbär hittar hon liket av Martin gömt under stenar.

Nu kommer också kriminalassistenten Stjärna fram. Samt Rosén och rättsläkaren Gudmundsson, som dock nu har en ersättare, doktor Maréc. Paul finner att mordplatsen är grottan. Nen hade rätt!
L-M leter efter veckotidningar i ladan och hittar Martins nyckelknippa. På natten blir hon orolig. Flyr genom fönstret. Får lift med en lastbil.

Martin har berikat sig på att låna ut pengar till ockerräntor. Obduktionen visar att han mördats högst 2 timmar efter grottfestens slut. Vapnet är en mycket finkalibrig pistol, nästan som en leksakspistol. Tvillingarna tycks ha haft en sådan som leksak för något år sedan. Numera är den typen av vapen förbjudna.

Toni upptäcker att Lili Marlene är försvunnen. Sanger informeras.
Karl Andersson, alias "Tjalle" anlitas. För att leta efter henne i Malmö. Hittar henne på Sodom. Västergatan 10. En porrklubb.

Tom hade lånat en stor summa pengar av Martin för några månader sedan. Han hade köpt en ny bil, en Amazon.
Lili Marlene söker upp Sanger. Hon är rädd för att Tom vill henne illa.
Lili Marlene överraskas av Tom då hon är i Martins lägenhet. Han vill ha nycklarna till Martins kassaskåp. Han vill ha tag i ett papper. Han hotar L-M och försöker strypa henne när hon flyr. Sedan lämnar han henne och tar sig till polisstationen. Där avslöjar han sig genom att omedvetet leka med nycklarna till Martins lägenhet. Han tvingas erkänna hur det gått till. Att han funnit Martin död i grottan, flyttat liket och att han tagit pistolkulan. Att han skrivit ett kärleksbrev (till Michael) som skulle förstört alla hans chanser hos Adriane och som Martin pressade honom på pengar för. Att han hotat och nästan dödat Lili Marlene. Men Martin har någon annan dödat.
Och det anordnas en rekonstruktion av "grottfesten" fast nu inomhus. Alla ska sitta på samma platser runt ett långbord. Sedan Michael erkänt att han mördat Martin kommer det fram att det är Violet som dödat honom. Hon ville hjälpa Michael att få tillbaka det komprometterande brevet från Tom och hotade därför Martin med en liten pistol som hon för många år sedan fått av sin bror, Michaels pappa. Men Michael hade Violet ovetandes laddat pistolen som gick av och dödade Martin. "Ett mord som inte ens är ett dråp" säger Judy. "Utfört av en liten gumma med leksakspistol".
till sidans topp