Jenny Berthelius Mannen med lien R&B 1971 204 sid

Till ett hus utanför Hörby (i närheten av Svensköp) hämtar Judy ett barn, Jenny "Nen" Tillgren, 11, från Norrland som utsatts för otrevligheter. Hennes egna tvillingflickor, Tina och Bitte Berlinger, 12, blir svartsjuka och visar tydligt sin aversion.
Judys man Stefan kommer hem på fredagar. Nen är Stefans avlägsna släkting.

Grannarna Lilly-Ann Holm och David Mossner är ofta osams. Nu ska Lilly-Ann flytta till Malmö. Lämna konstnären David som dragit upp henne ur drogträsket. Andra grannar är Jan och Sylvia. David är kär i Judy. Sylvia är alkoholist.

Mannen med lien går långsamt över myren. (Jag tror att det verkligen finns en man där. Jag tror att tvillingarna har kontakt med honom i sina hemliga utflykter).

Judy åker till Malmö, där familjen har sin ordinarie bostad, för att ta reda på vad som hänt Lilly-Ann. En långhårig man, genomvåt och med en gitarr får lift. (förra gången det gavs lift så var det mördaren. I Berthelius första bok. Även denna gången?) Judy stämmer möte med sin granne, den vackra Rony Jerdell på krogen Trinidad och går sedan själv dit. Inget trevligt ställe. Men hon tycks få bekräftat att Lilly-Ann åkt med Kenta till England för skivinspelning.

David har passat barnen med hon varit i Malmö. Det är något mystiskt med försvinnandet av Nens gula kofta som hon varit så förtjust i. Med choklad som Nen vägrar att äta för att den är förgiftad. Aluminiumstegen som flyttats till nedanför Nens fönster. Fönsterhakarna i Nens fönster avlyfta. Den bästa och vassaste kniven försvunnen ur kökslåden.

Neb är försvunnen. På hennes säng ligger en papperslapp. Hälsning från tvillingarna att hon ska komma till kyrkoruinen. När det visar sig att de ej skrivit meddelandet blir Judy livrädd.

Joel Granath är ute i skogen med sin hund. Hittar en död flicka gömd under mossan.
Kommissarie Paul Sanger vid mordkommissionen i Malmö får ta hand om ärendet. Han kommer till brottsplatsen. Där finns Gustafsson och Lindberg. Och rättsläkaren Gudmundsson. När Sanger kommer till sommarstället blir missförstånden många. Den mördade flickan har varit död i en vecka. Det är Lilly-Ann.Nen har varit försvunnen i 3 timmar. På en lapp på dörren stod att hon var på lasarettet i Hörby. Hon är skuren i höger arms pulsåder. Nen är vänsterhänt. En man, Karl Lindkvist tog Nen till sjukhuset. En annan man had kommit med henne till bilen, liftaren. Lasse säger tvillingarna. Han bodde i ödegården. De gav honom mat. I halmen på vinden ligger i den blodiga kniven.

(Det tycks som om Stefan varit försvunnen ett tag (s 42-43) när ungarna spelade in ugglan. En vecka innan Lilly-Ann hittades) Ornitologen Vogel (!) undersöker lätena.
Joel Granath har sett en lastbil parkerad den kväll Lilly-Ann troligen mördades.
Chauffören Dahlberg som erbjudit henne lift hittas.
Med finns också
polisassistenterna Jansson, Stjärna och Rosén.
Handsstilsexperten finner identitet mellan dikten om mannen med lien (
som Lasse skrivit och lämnat till Judy i bilen) och lappen på dörren. Stjärna hittar Lilly-Anns handväska i en brunn nära Berlingers tomt. Med ett brev från Stefan. Han tvingas erkänna att han haft ett förhållande med flickan som hon sedan pressat honom på pengar för.
John Wall, Jonny från Trinidad förhörs.
Ett tidsschema för kvällen den 14.6 görs upp (s. 172-174). Med hjälp av det inspelade bandet och kvällens TV-program kan tiden för mordet entydigt fastställas till kl 21.25.
"Lasse" hittas i en rivningskåk i Lugnet. Kan bekräfta att han matats av tvillingarna och att han hjälpt Nen i sjukhuset. Och att han sett en man man lie och kapuschong gå över myren.
Nen själv berättar att hon bedövats med eter.
Jan förhörs igen. Han är mannen med lien. Men har en bra förklaring. Han ville hugga ner vassen i hemlighet. Det skulle bli en skridskobana till vintern. En julklapp åt tvillingarna!
Silvia blir utsatt för ett mordförsök. Slagen i huvudet bakifrån! Men det är fejkat. Hon kan i fyllan och villan ha fallit ner för trappan och ådragit sig samma skador!

(Hur slutar egentligen boken? Är det Sylvia som dödat Lilly-Ann i fyllan? Eller båda tillsammans? För att hon pressade Jan på pengar? Och måste Nen dö för att hon såg Jan vid mordplatsen? Men Nen överlever och adopteras av den barnlöse Sanger. )

Judy tar ansvar för allt och alla. Det är alltid hennes fel om något går galet. Lilly-Ann och David tycker att hon hör hemma i frälsningsarmén. Den här boken är klart sämre än hennes tre tidigare. Är det Toni som saknas?

till sidans topp