Jenny Berthelius Mördarens ansikte R&B 1968 156 sid

Vila, ensam i stugan efter bilolyckan var läkarordinationen. Hans arbetsgivare Bert var hans enda vän. Bensinen tar överraskande slut. Stugan vid fyren på hamnpiren. Får för sig att någon varit i stugan. En sliten mockajacka är försvunnen. Plötsligt dyker Bert upp. Vill att han ska komma på Bert surpriseparty i Helsingborg. Det står B. Lewin på dörren. Beatrice öppnar. Det är världens vackraste kvinna. Där finns också Ingela, Pia och Mirjam men också Rolf och Kenneth. Alla kallar honom för Toni.

Nästa dag får han ett brev från Tant Beata! Det är eftersänt från hans kontor och flera dagar gammalt. Vill stämma träff med honom i Helsingborg. Där hittar han 4 paradisfåglar av porslin och blir nedslagen. Hennes lägenhet ligger alldeles i närheten av där han tillbringade partyt. Han skruvar av ett av huvudena. Hittar en pappersrulle med 10 namn och adresser. Läser Sydsvenskan. En 67 årig Beata Lowén är mördad med knivstyng i ryggen. Hon måste ha legat död i lägenheten då han besökte henne!

Han får flera brev. I tidningen läser han att hon mördats med en turkisk dolk. Den som brukade hänga på två spik i hans stuga! (är det han själv som mördat henne?? Eller av någon som vill få det att se så ut?)
Signalementet i tidningen på den man som söks för mordet stämmer väl med hans eget. Hans bil har setts parkerad utanför. Han hade också setts efter mordet vid sitt besök i Beatas lägenhet. Han klär sig i andra kläder, tar av bandaget och kör till Malmö. Träffar Bert på kontoret. Han ser förvånad ut. Han berättar att Beata testamenterat hela sin förmögenhet till Toni och att Bert berättat detta för Toni. (antingen vill Bert arrangera det så att det blir Toni som fälls för mordet, eller går Bert omedvetet någon annans ärenden med samma syfte, eller är Toni mentalt sjuk. Finns det någon fjärde förklaring?)

Hans alibi, Mirjam, förklaras av Bert som icke-existerande.
Nästa dag kör han till Helsingborg för att försöka bringa klarhet i fallet. Via stadsteatern får han Kenneths adress. Han vet var Mirjam bor. De hittar hennes lägenhet. Men den är tom. Han kommer att tänka på "tolfte hytten" som han hört Bert säga i telefonen. Är det badhytterna i Skanör där Bert bor som avses? Berts badhytt är tom. Men han hittar Mirjam utanför en annan. Men när bilen stejkar på väg till Malmö hämtas Mirjam upp av en sportbil. På väg mot Helsingborg tar han upp en liftare. Träffar Beatrice. Åker till Mirjams lägenhet. Men dörren är låst. Tar sig in via balkongen. Stänger gaskranen. Ambulansen hämtar henne. Hon överlever. En man slås ihjäl i hans lägenhet under tiden.
När han kommer tillbaka till sin lägenhet hittar han den döde mannen. En man kallad Toni. Han ringer polisen. Så kommer Bert. Han grips.

Åter på väg till stugan, en vecka senare.

Han visste nu att Beata hade varit narkoman. Blivit mer beroende än sina hantlangare Bert och Beatrice. De hade hyrt Toni för sina ändamål. Det var namnlistan de ville åt. Namnen på huvudlangarna. Det var Beatrice som dödat Toni i hans lägenhet. Bert hade kommit för att hon glömt sin handväska.

Efter allt tänkandet slumrar han in i stugan. Vaknar av en bil. Det är Mirjam. Allt är bra. Mardrömmen är över.
Ska väl föreställa någon sorts psykologisk thriller. Mystisk och spännande. Gastkramande. 10 poäng!
I Berthelius följande bok "...kom ljuva Krusmynta" får denna boks huvudperson ett namn "Toni Martens" och den boken handlar också om honom.

till sidans topp