Jenny Berthelius Näckrosen 2007 179 sid


Ur Paul Singers dagbok 18-20.1 2000
Det var
Louise Winzell som fann Rose Lindh. I skrubben intill toaletten. Misshandlad med en kniv i ryggen, medvetslös men inte död. Hon var modell på målarskolan som drivs av Jonny Stanic. Andra elever är Karl Lindström, 37, Daniel Berglund och Henry Philipson.
Kriminalkommissarie
Paul Sanger besöker henne på sjukhuset där hon ligger i koma. Henry Philipson vet var Rose bor. Kalendegatan 9, högst upp. Lägenheten hyrs av Anders Berg. Sanger undersöker lägenheten. Där finns två kärleksbrev, undertecknade Alex. Ett foto föreställande två småpojkar. En kvinnlig granne påstår att Rose levt tillsammans med en kvinna.
Sanger besöker henne igen. Han tror att hon hör honom. Rose erinrar Sanger om Nen, ett tigande huvudvittne för 15 år sedan som sedan blev hans dotter. Nu var hon 24 år och hade gett ut sin första roman (se Mannen med Lien). Sedan söker han upp Jonny Stanic. Där finns bilder av "Näckrosen". På en av dem har hon en tatuering i form av en näckros. Förlagan har Daniel Berglund gjort.
Sanger åker till Paris för att leta upp Alex. Han blir mycket förvånad när han förstår att Alex är en kvinna. Hon berättar om hur hon och Rose bodde tillsammans. Sedan flyttade Rose tillbaka till Sverige.
Sanger berättar för Rose att han träffat Alex och att hon hälsat till Rose.
En undersökning av fotot visar att det handlar om två pojkar i S:t Peterburg. Bilderna visas runt på skolorna i Malmö och det blir träff. De heter Fedor och Jascha Michailnoff, söner till Vladimir Michailnoff, en rysk affärsman, bosatt i Malmö. Skolans rektor berättar att en en ung kvinna, Anna, sedan 4 månader arbetar som ett slags au-pair i familjen. Anna har inte setts till sedan mordförsöket på Rose. Rose blir skräckslagen när Sanger berättar detta för henne. Nästa dag har hon försvunnit från sjukhuset.
Polisen finner inga spår varken efter Rose eller Anna.
Sanger träffar familjen Michailnoff. En äldre pojke Nikolaj bor i Köpenhamn. En Familjen Adams-familj, i frank-rysk tappning. Vladimir Michailnoff förefaller vara inblandad i kriminell verksamhet. Bland annat stölder av lyxbilar.
Paul Sanger bli kallad till brottsplatsen. En bil tillhörande Vladimir Michailnoff hittas i hamnområdet med en död man bakom ratten. Han är skjuten i hjärtat.
Där finns en pistol med fingeravtryck. Samma avtryck hittas i lägenheten på Kalendegatan 9. Det verkar solklart. Det är Anna Poitier som skjutit Michailnoff.
Sanger undersöker noga Vladimir Michailnoffs arbetsrum. I en dammig antik vapensamling hittar han ett avtorkat vapen, en orientalisk dolk. Ett möjligt vapen som nästan dödat Rose Lindh?
Sanger läser sin dagbok där han skrivit om mordförsöket på Rose Lindh. Tankemödor ger klarsyn. Han förstår att Rose och Anna är samma person.
Sanger åker till Köpenhamn för att hitta Nikolaj. Han hittar lägenheten med en ny hyresgäst som säger att Nikolaj berättat om en tjej han hittat. Mycket vacker och som talar franska. Han vet på vilket hotell Nikolaj och Anna befinner sig. Sanger tillkallar polis och tar sig dit. Just i tid för att hindra Sergej från att kidnappa Anna.
Nathalie Michailnoff grips misstänkt för mordförsök på Rose Lindh.
Och till Sangers stora glädje flyttar hans adoptivdotter Jenny (Nen) tillbaka hem till flickrummet sedan det inte fungerat så väl med Michael som hon bott ihop med en tid.


Om Roses barndom:
Hennes mamma och pappa grälar ständigt. Pappan, Peter Lindh, lämnar familjen. Han flyttar till Bandol vid Medelhavet. Nya "pappor" dyker upp. Anders Berg är bäst. Men även han försvinner och ersätts av Martin som nästan bara är en pojke. Martin och hon promenerar i skogen. Då våldför han sig på henne. Hon berättar allt för sin mor - men då skickar hennes mor iväg henne. Till Marseille och vidare till Bandol. Till hennes pappa i Frankrike. En man som hon knappt känner igen. Som säger att han älskar henne. Han målar tavlor och anstränger sig för att hon ska ha det bra. Men han dricker för mycket och slösar bort pengarna. De träffar en rik affärsman, Jan van Meeren, från Holland som är med sin familj i Bandol. De har en dotter Alexandra, en tjugoåring som ska bli ballerina. När föräldrarna åker tillbaka till Holland väljer Alexandra, mot sina föräldrars vilja att stanna kvar i Bandol.
Med tiden blir hemlivet allt stökigare med pappa Peter som super ihop med sina konstkunder. Rose och Alex hittar en egen lägenhet i närheten på ön Bendor. Skilsmässan från Rose går hårt åt Peter, han dricker alltmer och snart dör han i lungcancer. Och Alex åker till Paris. Hon har tröttnat på Rose. Alex har hittat en ryska. Rose blir förtvivlad och åker hem till Malmö.

Del 2. Anna
Anna Poitier behöver pengar och tar anställning hos familjen Michailnoff för att ta hand om pojkarna Fedor och Jascha. Anna är rädd för mamman Nathalie.
Pojkarna är mycket inbundna men med tiden erkänner de att de funderar på att döda sin mor. De får inte träffa vänner och inte titta på TV. De blir mobbade i skolan. Plötsligt en dag blir Anna ombedd att sluta. Efter några dagar kommer Vladimir Michailnoff hem till Anna och ber henne komma tillbaka. Pojkarna är förtvivlade och har försökt göra självmord.
Nu är familjens och tjänstefolkets attityd till henne helt annorlunda.
En yngre kollega till Vladimir dyker upp. Det är Sergej Vorontsov, bosatt i S:t Petersburg. Ofta är Ivan Bodic med honom. En dag kör Sergej Anna hem. Han tar helt kommandot över henne. Han vet allt om henne. Hon ska få uppgifter att göra. Nästa gån väntar han på henne hemma i hennes lägenhet. Hon ska spionera på Vladimir Michailnoff, det är hennes uppgift. Det finns ett gömt kassaskåp och Anna ska leta upp nyckeln och ta reda på vad kassaskåpet innehåller.
Anna hittar nyckeln och rapporterar till Sergej vad hon hittat i kassaskåpet. Sedan får hon i uppgift att gå igenom Vladimirs skrivbord. Hon hittar en dagbok där sonen Nikolaj har skrivit om sin olyckliga kärlek till henne. Det var därför han deporterades till Köpenhamn.
Anna får en mikrokamera för att fotografera alla papper hon hittar i skrivbordet. De tycks handla om människosmuggling. Sergej visar sig nöjd när han får se dem. Han ger henne en liten pistol för att skydda sig.
På hotellet där Anna bor tillsammans med Niklaj dyker Sergej upp. Han säger att Anna måste följa med honom till S:t Petersburg annars måste han döda henne. Han tar upp en pianotråd och då faller Anna till föga. Men på väg ut möter de Paul Sanger och Nikolaj i täten för flera poliser. Sergej försvinner snabbt och lyckas undkomma.Jenny Bertehelius har skrivit främst kriminalromaner. Hon debuterade med Mördarens ansikte (1968) och fick sitt genombrott med den psykologiskt skickligtb utformade Den heta sommaren (1969) samt rysaren Mannen med lien (1970). Hennes böcker förenar klassiosla pusselkarakteristika med psykologiska motiv, tempoladdad handling och effektiva skrämselelement. Huvudpersonen i flera böcker är kommissarie Paul Sanger. jenny Berthelius har även skrivit under pseudonymen Bo Lagevi. Bo-lag-e-vi med deckarförfattarna Jenny Berthelius, K. Arne Blom, Jean Bolinder, Kjell E. Genberg, Sture Hammenskog och Jan Moen. Efter 1991 har hon i huvudsak koncentrerat sig på LL-böcker (lättlästa böcker), också de i kriminal-genren. Hon har även skrivit uppskattade ungdomsdeckare. (Ur Nationalencyklopedin)

 


till sidans topp