Jenny Berthelius Sällskapslek R&B 1973 196 sid

Här är de minsann med igen, persongalleriet från tidigare böcker: Violet Marklund, som av misstag dödade en utpressade som hotade att avslöja brorsonen Michaels homofila intressen. Nu uppträder hon som spågumma. Systern och deckarförfattarinnan Eartha är också där. Hon var ordförande i Skånes författarförening och väl ett alter ego till författarinnan Berthelius.

Platsen är ett litet fiskeläge (Stensnäs, "den galna sekelskiftesidyllen" är det Mölle som avses? Nej, det tycks det inte vara eftersom även Mölle och Arild är nämnda) på den skånska kusten. Det regnar oavbrutet. På hotellet eldar man brasor och försöker få badgästerna att glömma det dåliga vädret. Där är också Kaj Borg, den franske kocken Michel Delorme, 29, receptionisten Anne Hammar, diskflickan Lena Söderlind och poeten, den berömde 60-talisten (stadgad familjefar och kändis, Jan Runfors, Arvika). Henning Jansson, 33, hotellets allt-i-allo, f d internationell cirkusartist.

Violet föreslår sällskapslekar. Hon spår i kort. Först Anne utan alltför uppskakande avslöjanden. Sedan vill Lena bli spådd med mer oroväckande resultat.

Curt Mahler, 28, tysk medborgare, är för tillfället Lenas älskare.

Michel har beach party på Jungfruklippan. Kinna och Lalla, två tonårsflickor. Lika som tvillingar. Ett medelålders par Agardh med sonen Greger. Källarmästare Elof Bergman, 55 med parant fru Marjorie, 49 och sonen Magnus. Motorbåten heter "Kullamannen".Där finns också en gitarrspelande man som bor i tält, Stefan Wilson.
När festen är slut uppmärksammar Anne att Kaj intresserat sig för henne, trots hennes handikapp efter trafikolyckan. Lena vill bada innan hon lägger sig.

Greger blir sjuk efter festen. Kriminalare kommer från Helsingborg. Morfinförgiftning. I vinet. Egri. Kriminalinspektör Gert Nilsson och krimass Einar Hector.

Nästa dag, som är Lenas fridag, är hon försvunnen. Hittas död på stranden av två barn.

Läkaren Bill Stenström kallas in. Hon dog ett dygn tidigare kan han konstatera. Gert Nilsson tillåts intervjua Greger på sjukhuset. Han drack en klunk av Lenas glas. Giftet var tydligen avsett för henne. Obduktionsprotokollet avslöjar emellertid att Lena dött av drunkning. Inga spår av våld eller droger.

Begravning där Lena halvsyster Ingrid Jarl är med. Anne upprörs av den likgiltighet som visas av de "närmast sörjande". Men hon lyckas tigga till sig de brev som Lena skickat sin syster strax innan hon dog.

Den 16 augusti "Nytt flickmord i Skåne". I närheten av Yxhult hittades en okänd flicka gömd under ett lager av mossa. (precis som Lily-Ann i "Mannen med lien"). Hittades av fru Björkegren. Hon hette Helen Engdahl, 23 år gammal. Mördades med ett slag mot vänster tinning.

Anne kan inte acceptera att Lena dött genom olyckshändelse. Särskilt inte sedan Lenas brev som hon gömt bakom tapeten i deras gemensamma rum försvunnit. Hon hittar ett samband mellan de två döda flickorna. I ett av breven fanns ett ortsnamn, Trangärde som var Helens mordplats. Anne besöker Ingrid och får ännu ett brev. Trots att det är natt känner Anne att hon måste tala med någon. Hon ger sig ut från hotellet. Går till Curts bil. Detta uppmärksammas av Eartha Marklund som blir orolig och ringer kriminalinspektören Nilsson.
Anne dras in i Curts bil. Han är berusad och är på väg att våldta henne när hon räddas av att Kaj överraskar dem. Kaj räddar henne och hos Kaj som Anne tycker om eftersom han inte är så närgången finner hon trygghet. Men det är en falsk trygghet. Han vill att hon sak visa henne det sista brevet och sedan söver han henne. Hon vaknar i sin egen bil som Kaj kör. Han säger att det är Helens fel. Det ludret sprang rakt ut framför hans bil. Alla kvinnor är luder med "mjuka, svampiga kroppar och skamlöshet". Lena stod och liftade på platsen och såg olyckan. Därför måste hon dö. Kaj använde sig av spådomarna som Violet gjort för att det roade honom. Han ville se till att hoten gick i uppfyllelse. Eartha är på väg efter dem i sin bil. Hon dirigerar om Nilsson till platsen. Han anländer just när bilen kör över stupet och ned i vattnet. Men Anne har lyckats ta sig ur bilen just i det ögonblicket. Kanat ner för stupet och skadat sig men har bevarat livet.

(180)

till sidans topp