Jenny Berthelius Spegeln R&S 1982
 

Julia Berens, som vistats länge i USA, är på väg hem till Sverige sedan hennes pojkvän Gordon i USA tröttnat på henne. På Kastrup stöter hon samman med Vera Kruuse, som är på väg till Frankrike. Vera glömmer sin plånbok med ID-kort, körkort, visitkort och en summa pengar som kommer den utfattiga Julia väl till pass. Hon "lånar" ur plånboken för att kunna ta sig till Sverige.
I Malmö har hon ingen stans att ta vägen, den tidigare pojkvän
Stellan hon hoppats kunna hjälpa henne har lämnat staden. Hon tar in på ett billigt hotell där nattportiern försöker trösta henne med en flaska vin.
Efter ytterligare en natt på hotell öppnar hon ett brev i Veras plånbok och får på så sätt reda på var hon gömt nycklarna till sitt hus. Julia tar bussen dit, hittar nycklarna och tar sig in. Hon hittar lite mat och snart somnar hon i den breda sängen.
På morgonen provar hon Veras kläder. Hon måste gå ner i vikt för att de ska passa. Hon läser också Veras dagböcker och tittar på hennes fotoalbum och känner sig själv allt mer som Vera. Hon hittar också checkhäfte och kontokort.
Det förefaller nästa gå för bra för Julia. Snart överraskas hon av att Vera Kruuse kommer hem. Julia blir arg, hon tycker att Vera är en inkräktare och hon slår ner henne med en statyett i brons när Vera år på väg att ringa polisen.
När Vera ligger livlös får Julia panik och ger sig iväg i Veras bil. Hon tömmer alla konton på pengar. Efter två dygn på hotell vågar hon bege sig tillbaka till villan. När hon kommer in står resväskorna på hallgolvet som de stod men Veras kropp är borta.
Vera ligger på sängen. Jag begraver henne i trädgården tänker Julia. Men då öppnar Vera ögonen. Julia förmår inte döda "sig själv" utan flyr ut ur rummet och låser dörren.
Vera är helt förvirrad. Det tar lång tid innan hon inser sin belägenhet. Då börjar hon riva sönder lakanen för att kunna fly via fönstret.
Grannen ringer på för att lämna tillbaka hunden Leo som han tagit hand om under Veras utlandsvistelse. Hunden visar tydligt att han inte gillar sin "nya" matte. Inte förrän hon mutar honom med socker lugnar han sig.
Julia får ett telefonsamtal. Det är Veras förlagsdirektör som väntar på det färdiga manuskriptet. Ett rikligt honorar väntar.
Julia bär ner en skrivmaskin till källaren där Vera sitter fastkedjad och lovar henne bättre mat och behandling om hon skriver färdigt sin bok. Pengarna är snart slut och Julia behöver honoraret som boken kan inhösta från förlaget. Det är boken "Bron" hon ska skriva färdigt. Boken handlar om Krister och Tore, vilka Julia påstår måste vara bögar fast de inte själva förstått det. Julia dricker alltmer vin och glömmer stänga källardörren då hon hämtar en ny flaska. Leo passar på att springa ner och finner överlyckligt sin rätta matte. Vera skriver några rader på ett papper och gömmer innanför hundens halsband.
Det kommer ett brev från Frankrike, från
Laurent Narbonne, en tidigare pojkvän till Vera. Julia kan inte läsa franska och river brevet i småbitar.
Det kommer en man från elverket för att läsa av elmätaren. Julia fruktar att han ska hitta Vera.
En journalist från Expressen,
Sixten Stenmark, ringer och vill göra en intervju med författaren. Vera luras genom att berätta för Julia att hon hade ett förhållande med Sixten för några år sedan.
När intervjun sker gör därför Julia bort sig rejält och förvirrar Sixten som aldrig träffat Vera förut. Vera blir ursinnig och går ner i källaren och pryglar Vera.
Vera lyckas slå sönder en spegel och skär sig i handlederna med skärvorna. Julia blir förtvivlad när hon finner Vera död och desto lyckligare när hon förstår att Vera överlevt trots stor blodförlust. Julia har svårt att stå ut med ensamheten "ovan jord" och funderar på att flytta ner i källaren. Vera å sin sida förstår inte hur hon åter ska kunna leva i solljuset.
Kontraktet på boken kommer och därmed en postanvisning på 20000 kronor som Julia lyckas hämta ut.
Det kommer fler brev från Laurent i Frankrike, men bara för att berätta att han rest till USA.
Vera läser korrekturet till boken under Julias övervakning. Hon lyckas arrangera korrekturtecken så att de bildar ett rop på hjälp till förlaget.
Några dagar senare kommer poliskommissarie
Paul Sanger för att tala med Vera Kruuse. Han förefaller besvärad och kan inte riktigt göra klart varför han kommit. Han vill gärna titta i källaren men Julia lyckas hindra detta.
Tillbaka på sitt kontor funderar han över hur mycket substans det funnits förlagschefens
Gudrun Hamiltons misstankar. Det är dock märkvärdigt att matte är rädd för sin egen hund.
När Julia kommer ner i källaren finner hon att Vera lyckats med sitt andra självmordsförsök.
När Paul Sanger kommer tillbaka till villan är det ingen öppnar. Huset ser övergivet ut. Han tillkallar en låsexpert. Han går ner i källaren och flyttar på bokhyllan framför dörren. Han hittar henne på en madrass bunden vid ett element. Denna kvinna liknar inte alls den han träffade dagen förut. Hon var smutsig och ovårdad. Ambulansen hämtar henne.
Några dagar senare träffar Sanger henne på sjukhuset. Den andra kvinnan och hunden har försvunnit. Hon berättar om allt det hemska som hänt henne.
När Sanger gått tänder hon genast en cigarett! "Det var väl att jag lyckades göra kål på den satans hunden också, tänkte hon (Julia Berens) och la sig bekvämt tillrätta". Hon lyckades alltså till sist "bli" Vera Kruuse och få hand om både pengarna och villan.

Vera Kruuse har figurerat i en annan av Berthelius böcker, Skräckens ABC, från 1974. Då blir man som läsare övertygad om att hon har mördat en man, Jan Terngren. Denne man terroriserar henne och vill hämnas för något som hänt Vera och honom tidigare i livet. Paul Sanger finner flera indicier på att så verkligen är fallet men lyckas inte få henne dömd för mordet.
Vera Kruuse finns också med i den därpå följande boken "Porträtt av mord". Här spelar hon mordutredarens roll med benägen hjälp av Paul Sanger som räddar från att bli ett nytt offer för mördaren.