K Arne Blom Ingenstans i Sverige 1994

 

1993
- Mannen och kvinnan närmade sig torget i Himmelsholm från var sitt håll. Han var 86 år gammal, hon var yngre, har fyllt 61. Efter sin mans död började hon måla. Kvinnan som heter Gertrud Nilsson, född Steinfeld, köper frukt av en ungrare på torget. När han ser det tatuerade numret på hennes handled rycker han till och vägrar sälja till henne. Han säger att hon borde vara död. Mannen kräver att försäljaren ska be om ursäkt. men möts av hånskratt. Den gamle mannen slår då ner honom med sin käpp.
1945
- Loman är i Berlin. Han har varit på flykt sedan december förra året. Se "Nödslakt". Berlin är det enda ställe sär han kan gömma sig. Han är i Victoriaförsamlingens byggnad. Där har Loman varit förut, se "Svarta Änglar i Berlin". Där är också pastorsadjunkten Axel Davidsson och vikarierande kyrkoherden Erik Hultberg. Ordinarie kyrkoherde Erik Perwe omkom fem månader tidigare då det kurirplan han färdades i sköts ner. Han var på väg till Stockholm för att få utfärdat skyddspass för 63 namngivna judar. Kyrkan träffas av bomber och personerna där beslutar att försöka ta sig till en bunker i närheten. Kantor Gunnar Martinsson kör men snart tvingas de lämna bilen då allierade flygplan beskjuter den. Med livet som insats tar de sig till bunkern.
- Den 28 april kör de första vita bussarna in i Lund. Passagerarna tas emot i Lunds nya simhall och idrottshall. Kriminalkonstapel Rolf Engström som av polismästaren tilldelats ansvaret för flyktingmottagningen förmår nästan inte se allt elände i form av utmärglade, mörbultade, misshandlande och undernärda kvinnor han möter. Många är livrädda för att klä av sig, duscha och avlusas. Många är i så dåligt skick att de dör redan första natten.
- Många lägger märke till en pojke i lägre tonåren som följer varje bussankomst med stort intresse. Han förefaller leta efter någon. En dag ser Engström hur pojken rusar fram mot en nyanländ kvinna, hugger henne i bröstet med en stor sax och springer därifrån.
- Den 1 maj bränner ryska soldater ner den svenska kyrkan. Snart står de utanför bunkern. Svenskarna förs till en rysk kompanistab. En rysk, tysktalande löjtnant frågar ut dem. Han heter Victor Strachovskij. Han blir intresserad av att Loman liksom han själv tillhör sitt lands underrättelsetjänst. Loman får förtroende för honom och berättar om hur han mot givna order ordnade bakhåll för de tyska krigsförbrytare som försökte fly via Sverige.
- Engström rapporterar till sin chef överkonstapel Bertil Hellman. Han hörde pojken med saxen säga "mor" på danska. Övriga kolleger inom kriminalpolisen i Lund är Gustaf Bladberg, 45, gift, passionerad motorcykelåkare Eric Ekelöf, 51, aggressiv och bitter gentemot Hellman vars tjänst han med årens rätt gjort sig förtjänt av, Sture Varg, 37, inbiten ungkarl som hellre "kramar" män på brottarmattan än kvinnor och Ture Sjöstrand, 49, inbunden drömmare, gift med Gertrud.
- Waltraud Stenberg, en av vittnena till dråpet, hör av sig till Engström. Hon har aldrig sett honom tidigare men ger en bra beskrivning av honom.
- Engström åker till "Danska skolan vid Lunds seminarium". Där får han snabbt reda på att David Trangbaekk, 12 år, har varit borta från skolan en tid.
- Hellman identifierar den dödade kvinnan som Hannah Trangbaekk. Hon var i mycket dålig kondition då hon lämnade bussen.
- Ekelöf och Sjöstrand pratar med två kvinnor som kom med bussen samtidigt med den dödade kvinnan. De två kvinnorna som överlevt som judar i det nazistiska Tyskland har ett perspektiv på livet som de två polismännen står mycket främmande för.
- Hellman och Engström tar sig till villan på Studentgatan där pojken bor. Märta Svedman är orolig. David har gett sig iväg och lämnat en lapp. Han vill vara ensam och är rädd för att han gjort fel, skriver han. Poul Svedman, hennes make, berättar att David är judisk flykting från Danmark. Familjerna Svedman och Trangbaekk känner varandra sedan länge. Pouls bäste kamrat under barndomen var Preben Trangbaekk, Davids far. Preben var tidningsman och ingen vän av den tyska ockupationen. 1942 företog han en tjänsteresa till Berlin. Där blev han skjuten. När tyskarna skulle skicka de danska judarna till Tyskland smugglades David över till Skåne. Poul berättar att en psykiater, Sture Bengtsson, pratat med familjen om att döden ibland kunde komma som en befrielse för en lidande människa. Kunde David ha tagit detta bokstavligt? En del teckningar han gjort tyder på detta.
- Bunkerlivets börda blir allt tyngre för svenskarna i Berlin. Många är öppet misstänksamma mot Loman som inte avslöjat mycket av vad han diskuterat med Victor Strachovskij. En dag blir han hämtad och förd till en av Berlins järnvägsstationer. Där träffar han Victor Strachovskij som ser till att Loman kommer på ett tåg med destination Moskva.
- Den 7 maj 1945 når budskapet om freden till Lund. Lunds kyrkoklockor ringer in freden. Det största medborgartåget någonsin i Lund utgår från Mårtenstorget. Sökandet efter David Trangbaekk ger inget resultat. Och det är inte så konstigt eftersom han kommit hem till sina fosterföräldrar Svedmans redan tredje dagen efter det att han försvunnit. Märta Svedman har befarat tråkiga efterverkningar och inte talat om detta för polisen. Hon skickade honom till sin svägerska i Köpenhamn. Engström låter så vara.
- Den svenska militärledningen gjorde förberedelser för att kunna ta emot de tyska militärer som förväntades fly från den sammanfallande östfronten. Sex interneringsläger upprättades. Inte bara rikstyskar anlände utan också flyktingar från Österrike, Polen, Finland, Jugoslavien och från de baltiska staterna. Engström får order om att inställa sig vid lägret Bökeberg utanför Svedala. Där tillbringar han fjorton händelselösa dagar. Sedan förflyttas han till Backamo utanför Uddevalla. Han tas emot av "Korpralen", det är Majorens efterträdare och Engströms nye överordnade vid Allmänna Säkerhetstjänsten. Han har samma tjänstegrad som Majoren hade men har fått sitt öknamn eftersom han är mindre omtyckt. De delar en öl och Korpralen sätter in Engström i hans tjänsteuppgifter som är att vara en motvikt till den svenska militären och hålla ett öga "på det hela". Det största problemet kommer att vara att flyktingarna inte självklart kommer att återlämnas till sina hemländer utan att Sovjetunionen kräver att de ska tillbaka till de frontavsnitt de befann sig på då Tyskland kapitulerade.
- Tyskarna som var på Backamo begärde att få garantier för att inte utlämnas till Sovjetunionen och kände sig lättade då lägerkommendanten förklarade att de skulle behandlas enligt gällande internationella konventioner om krigsfångar. Som mest befann sig under sommaren 1945 nära 2000 flyktingar i lägret. Engström betraktades med stor misstänksamhet av den svenska militära lägerledningen.
- Det firas midsommar på lägret i Backamo, och lägerchefen, major Nils Berg, bjuder in Engström att delta i firandet. Även vice lägerchefen kapten Holger Helmfried är med. Det blir mycket mat och dryck. Och musik även om det bara finns en skiva som spelas om och om igen, Ulla Billquists "Min soldat". Medan alkoholhalten stiger blir officerarna alltmer sentimentala och nationalistiska och major Berg berättar att ett 40-tal av Sveriges officerskår 1941 blev inbjudna att delta i den tyska arméns fältslag mot Sovjetunionen, "Operation Barbarossa". Den svenska militärledningen stödde förslaget men försvarsminister Sköld var tveksam.
- Under natten mördas en av de tyska soldaterna. Han ligger i vattnet vid bryggan med huvudet inslaget. Han identifieras som Martin Viermann. Engström väcker major Berg som är djupt bakfull och knappt kan lämna sängen. Då kommer kapten Stenlåås springande för att hämta Engström. En död person till har flutit i land. Även han är naken. Det är kapten Bergs son, Adam Berg!
- Kyrkoherde Hermann Kiesow tar sig an Nils Berg. Han berättar senare för Engström att han känt Berg länge och att Berg nyligen råkat ut för stor sorg då hans fru skjutit först ett barn, en gravt mongoloid flicka, och sedan sig själv. Sonen skulle gå i faderns militära fotspår och blev därför en av de svenskar som anslöt sig till "Kampavdelning Hans Lindén". De var alla ädelnazister.
- Engström får ett brev från sin svenske kollega i Berlin. Det är skrivet av kyrkoherde Hultberg som beskriver situation i bunkern, bl a om "den mystiske mannen" som Engström tror vara Loman.
- Engström har fått veta att Adam Berg och Viermann känt varandra sedan 1941 under fälttåget. Engström tror att majoren dödat de två och att han biktat sig för prästen. Denna avslöjar dock inte detta. Men i ett senare samtal erkänner major Berg att han varit vid stranden och sett hur tysken utnyttjat hans son. Adam gick ut i vattnet och Berg slog ihjäl tysken med en sten. Adam såg sin far döda hans älskare. Då simmade han längre ut. När majoren berättat detta tar han sitt tjänstevapen och skjuter sig.
- Den 24 oktober 1945 utgår en militärbefälsorder om att alla militärer från Tyskland och andra länder som slagits för Tyskland på östfronten ska transporteras till Trelleborg och gå ombord på de ryska fartygen Bjeloostrov och Kuban. Många svenskar anser att det strider mot alla tänkbara internationella lagar. Många av de berörda soldaterna självstympar sig eller försöker göra självmord. Holger Helmfried som efterträtt major Berg som lägerchef skriver brev till Konungen och anhåller om omedelbart avsked.
- När det ryska fartyget Kuban anländer lägger Engström märke till en person som kommer nedför landgången. Han känner igen Loman men då är denne redan utom synhåll. Han hämtas av en man i uniform, det är den svenske översten Stig Wennerström. De ska till Stockholm där Loman ska installera sig på den sovjetiska ambassaden.
1993
I Himmelsholm är David Trangbaekk verksam som överläkare.
Sedan 1954 har Loman levt i Himmelsholm. Den enda gång han oroat sig var när Stig Wennerström gripits, men denne hade inte avslöjat Loman eller någon annan i spionnätet i Sverige.
Sedan han slagit ihjäl ungraren Kocsis som kommit till Sverige 1956 fick Loman en hjärtattack och blev medvetslös. Han förs till sjukhuset men är i så dåligt skick att David Trangbaekk låter honom dö genom att blockera andningsvägarna. Gertrud Nilsson Steinfeld kommer med blommor till Loman som tack för att han angrep Kocsis för hennes skull.
- Gertrud Nilsson Steinfeld berättar sedan för poliserna att hon känt igen läkarens namn som den pojkes som 50 år tidigare dödat sin mor med en sax.

 


Bjeloostrov

Baltutlämningen Wikipedia.

Här kan man läsa ett utdrag från en bok "Baltutlämningen" av letten Valentins Silamikelis. Han satt själv i fängelse i Gulag till 1955.
Mer att läsa här under Words & Art av Erik Edelstam.

 Överklassnobb och överste. Här ses Stig Wennerström vid häktningsförhandlingen i juli 1963.
Spionen blev 99 år.

Peter Englund recenserar Anders Sundelins bok "Fallet Wennerström".