K Arne Blom Lilla Marlene 1991

 

Vintern är ovanligt sträng i slutet av januari 1942. Loman går på lokal för att äta. Där serverar Sara Lübig. Han blir mycket förvånad över hur hennes utseende försämrats sedan de tog studenten för 14 år sedan. Någon nyper henne i stjärten. Hon tappar alla faten hon bär på och ger honom en örfil. Det är Norde Ollström. Loman kräver att Norde ska be om ursäkt. När han vägrar slår Loman ner honom. Men sedan överrumplas Loman av Nordes bordssällskap, får mycket stryk och kastas ut i snön. Restaurangägaren avskedar direkt Sara Lübig. Hon tar hand om Loman som erbjuder sig att följa henne hem. Hon bor på sina föräldrars gamla gård ute på landet. Där sover Marlene, Saras dotter. Sara berättar att sällskapet vid bordet på restaurangen kallas "Docenterna". De leds av Hilding Hall och de är nazister. Hon berättar om sitt liv. Det får henne att börja gråta och Loman tröstar henne. Då står lilla Marlene där och tittar på dem. Loman sover över. Han är halvvaken och hör någon komma. Det är Marlene som rasande kastar sig över honom för att riva honom i ansiktet. Sara kommer och lyckas lugna Marlene. Sara vill inte prata om vad som farit i Marlene.
- Loman har åkt till Stockholm för att vid Munkbrogatan 2 där Allmänna säkerhetstjänsten har sina lokaler träffa sin överordnade, "Majoren". De samtalar om att mordet på den tyske säkerhetsmannen Günther Walther förefaller bli ouppklarat. Loman har inga kommentarer, det är ju han själv som misshandlat Walther till döds (se "Svarta änglar i Berlin"). Tyskarna är besvikna över att mordet inte utreds. Majoren funderar på att skaffa fram en syndabock, helst en som redan är död. Loman får nya uppgifter. Det finns ett Sällskapet Manhem, vars medlemmar upprättar förteckningar över judar i Sverige. Detta är inte olagligt men Majoren är orolig för vilka planer de svenska nazisterna har. Det delar ut brev till skolbarn där man skriver att det är en renlighetsuppgift för arier i Sverige att befria sig från främmande raser. Majoren har fått information från engelskt håll om hur judar förs till förintelseläger i ockuperade länder i Europa. Lomans uppgift är att ta reda på avsikten med förteckningarna. I Lund finns en central nazistgestalt som heter Hildning Hall.

---------------------------------------------------------------
(s 58-61 får vi en beskrivning av vilka facistiska och nazistiska organisationer som växte fram i Sverige på 1920-talet. SNP - Svenska nationalsocialistiska partiet, bildat av veterinären Birger Furugård. NAP - Nationalsocialistiska arbetarpartiet bildades av Sven Olof Lindholm. 1938 bytte partiet namn till Svensksocialistisk samling.
1932 hade Per Engdahl (biografi) och Rütger Essen bildat Riksförbundet det nya Sverige ("Nysvenska rörelsen").
--------------------------------------------------------------------------------------------

- Åter i Lund tar Loman tåget till Malmö för att träffa den norska dubbelagenten Abel Tryggvesen på en bänk i Pildammsparken. Tryggvesen är missnöjd. Han har fått order om förflyttning till London för att infiltrera de norska exilkretsarna. Tryggvesen är en kompetent dubbelagent liksom Loman. Loman vill veta om Tryggvesen känner till någon ny kontaktman efter Günter Walther som de båda slagit ihjäl. Tryggvesen har hört "Fyrtårnet och Bivognen", Frederick Lienberg och Carl-Iwan Morenaus, de två som kommit för att utreda mordet på Walther, diskutera Lomans pålitlighet. Loman ber Tryggvesen som har kontakt med dessa två att i smyg ta reda på mer. Ett osynligt inbrott på deras arbetsrum är lämpligt..
- Loman försöker skaffa sig en överblick över de olika nationalsocialistiska grupperingarna i Sverige.
- Loman tar en cykeltur mot Dalbyhållet för att få motion och träffa Sara Lübig. Han träffar henne och dottern Marlene. Marlene ser fräschare och gladare ut. Hon hjälper gårdens arrendator med jordbruksarbete. Sedan bråkar de om hennes dotter som Loman vill försöka hjälpa henne med men Sara blir arg och säger att han inte har med det att göra. Det är hennes problem. Sedan blir de vänner och alla tre äter tillsammans och pratar om banala ting. Sara lägger Marlene och vill sedan vara med Loman. Men hon springer ständigt i väg för att se till Marlene. Till sist står inte Loman ut. "Det som hänt denna kväll där i gården skulle förfölja honom". Hon förför honom men i det avgörande ögonblicket vägrar hon att vara med. Då våldtar han henne.
- Abel Tryggvesen väntar tills Frederick Lienberg och Car-Iwan Morenaus lämnat sin arbetsplats sedan försöker han ta sig in i deras rum genom att öppna låset med en ståltråd. Just när han lyckas står emellertid de båda tyskarna där. Han får ett hårt slag i mellangärdet som hör honom medvetslös. De fortsätter att misshandla honom tills han dör. Det sista han säger är "Loman, jag avslöjade ingenting".
- Sara Lübigs döda kropp påträffas inte förrän den förste augusti. Då kommer lantbrukaren Simon Bengtsson för att betala arrendet. Han ser att Sara ligger död och springer hem och ringer polisen. Poliskonstapel Viktor Brun anländer. Eric Ekelöf är först på platsen av kriminalarna. Bengtsson berättar att han sett en karl på besök för några dagar sedan. Sedan kommer överkonstapel Bertil Hellman med Sture Varg och Ture Sjöstrand. Gustaf Bladberg kommer på motorcykel. De börjar en noggrann brottsplatsundersökning. Med en kofot öppnar de dörren till boningshuset. Marlene vill inte komma ut. Hon slår sönder ett fönster på baksidan och flyr till granngården där Elna Bengtsson tar emot henne. Sara Lübig är knivstucken i brösten. Kniven sitter kvar.
- Hellman och Bladberg intervjuar Bengtssons. De säger att Erling Lübig var den uslaste jordbrukare som finns. Han tog över gården från den förre ägaren Kurt Ernfridsson som hade stora skulder till Lübig och inte kunde betala. Sara var studerad och högfärdig. Vem som är far till Marlene vet de inte.
- Ekelöf och Sjöstrand går till Uffe och Ingegerd Adlerkralle i den andra granngården. Där får de veta att 1939 hade Erling frågat Adlerkralle om inte en släkting till honom kunde få visats på deras gård under en vecka då alla utländska medborgare skulle registrera sig. Adlerkralle visste inte vad det blivit av släktingen. Det finns en damm i närheten och när Hellman låtit tömma den påträffas en kropp som inte fullständigt har kunnat upplösas.
- Loman upptäcker att han skuggas av Lienberg och Morenaus. Han går in på Storkällaren, varifrån han i vintras blev utkastad i snön. Av servitrisen lyckas han få reda på namnen på de tre återstående av "Docenterna", Bertold Bergeling, Sture Arlerwall och Manfred Harje. På Universitetsbiblioteket tar han reda på deras titlar och adresser.
- När Loman vet att Henning Hall håller en föreläsning tar han sig in i dennes villa genom att öppna ett fönster på andra våningen och letar igenomvillan. Han hittar ingenting som tyder på att Hall har något olagligt för sig. I ett rum finns tavlor med Karl XII och Adolf Hitler. Långt innan Halls föreläsning ska vara slut kommer det en person och Loman måste gömma sig. Det är en ung man som heter Erik Ceder som klär om till klänning och förkläde och sedan börjar laga mat. Har Hall ett manligt hembiträde? Hall kommer också och medan de två pratar smyger sig Loman ut genom ytterdörren. Hall höra ytterdörren slås igen och blir misstänksam. Han söker igenom huset och upptäcker då att ett fönster på andra våningen är öppet. Han förstår att han haft besök.
- En annan kväll går Loman till Norde Ollströms lägenhet. När han upptäcker att han ånyo är skuggad konfronterar han Lienberg. Men då är Morenaus där med en pistol och hotar Loman. De tvingar in honom i en bil och kör ut på landet. De vill veta vad Tryggvesen menade med att de skulle hälsa Loman att han inte hade avslöjat något innan han dog. Loman försöker prata sig ur den dödliga fällan han hamnat i. Han räddas av att han ser en jägare komma emot dem. Tyskarna har ryggen mot honom och ser honom inte. När jägaren stannar låtsas Loman hälsa på honom och går mot honom. Tyskarna skjuter jägaren i magen men Loman lyckas osäkra jägarens gevär och dödar de båda tyskarna. Han lastar in alla offren och vapnen i tyskarnas bil och kör till Hovs Hallar där han sätter fyr på bilen och knuffar den över en brant ner i havet. Sedan "lånar" han en cykel och tar tåget från Båstads station till Lund.
- Dörrknackningen i området Nöden där de flesta judarna bor ger resultat. Det är Sjöstrand som får kontakt med en 70-årig kvinna som heter Esther Bendig. Hon känner väl till familjen Lübig. Saras farfar Isac Lübig var en riktig ockrare. Sonen Erling drabbades av Guds vrede. Hon har svårt att tala om vad det var för hemskt som Erling gjort men till sist avslöjar hon att han gjort sin egen dotter Sara med barn. Sjöstrand hämtar sina kolleger och fortsätter samtalet med Esther Bendig. Då får de också reda på att Erling hjälpte judiska flyktingar från Centraleuropa men det kostade dem allt vad de ägde. De fick stanna en vecka i Lund med sedan måste de försvinna. Erling betalade judiska familjer i Lund för att härbärgera dem. En ung polack som var eftersökt för mord på tre kvinnor var nära att våldta dottern till familjen där han vistades. Det var troligen den polack Erling försökt gömma hos Adlerkralles och kanske vars lik hittats i dammen.
- Loman går till Storkällaren för att äta. Där sitter en del av Docentgänget och de känner igen honom. Hilding Hall är övertygad om att det är Loman som brutit sig in i hans villa och de beslutar sig för att skugga honom för att få reda på vad han är ute efter.
- Loman ringer till Majoren och ber om tid för ett enskilt samtal. Majoren föredrar att flyga till Bulltofta och träffa Loman på flygplatsen. Där berättar Loman att han dödat de två tyska poliserna och att det är han som är Walthers mördare. Han berättar också om att han ändrat uppfattning i judefrågan. Detta säger sig Majoren respektera. Han är själv jude. Majoren som just träffat en viktig engelsk agent, Guy Francis De Moncy Burgess, inser att Loman är perfekt för att från och med nu samarbeta med den engelsk-amerikanska sidan i kriget.
- Loman skriver en lång rapport om vad som hänt. Han gömmer den bland andra hemliga papper bakom en lös sten i kakelugnen.
- Polismästaren har fått besök av Hilding Hall som vill att polisen försöker identifiera de fingeravtryck som finns på hans fotoalbum sedan inbrottet i hans villa.
- Ekelöf och Sjöstrand är på Sankt Lars sjukhus för att ta Marlene Lübigs fingeravtryck. Hon är så motspänstig att hon måste bindas.
- Loman passar på medan Norde Ollström håller föreläsning att ta sig in i hans lägenhet och lägga beslag på flera pärmar med register över i Lund med omnejd bosatta judar.
- Konstapel Bladberg finner starka likheter mellan fingeravtryck på ett glas i Sara Lübigs kök och på Halls fotoalbum. Hall blir misstänkt. Ännu mer överraskade blir poliserna av att finna "lilla" Marlenes fingeravtryck på den kniv som dödat hennes mor!
- "Docenterna" Bergeling och Arlerwall tar sig in i Lomans rum och hittar förlagan till den rapport Loman gömt så väl.
- När Loman lämnar Norde Ollströms lägenhet överraskas han av Harje och Hall. De är beväpnade och tvingar in honom i en bil. Loman sätts vid ratten. Han vägrar att köra deras väg utan kör med hög hastighet mot Malmö. Harje och Hall ber honom sakta farten. Plötsligt dyker det upp en vagn fullastad med hö som körs mitt på vägen. Loman bromsar, får sladd men lyckas kasta sig ut ur bilen. Halmen börjar brinna och sätter fyr på bilen som snart blir ett eldhav. Harje och Hall dör i lågorna. Även pärmarna med registret brinner upp.
- Loman lyckas ta sig hem till sitt hyresrum. När han upptäcker att utkastet till rapporten är stulet byter han omgående bostad. Han förstår också att han måste ha tag på materialet innan Bergeling och Arlerwall kan lämna det vidare. Till sist lyckas han följa efter de två på tåget till Malmö. Innan det avgår slår han ihopederas huvuden och lyckas i överraskningsmomentet få med sig den portfölj de bär. Sedan lämnar han tåget samtidigt som det avgår. I portföljen finns hans egen rapport och en annan som Arlerwall signerat. Den är ställd till Helmut Drews vid det tyska konsulatet i Malmö.

Wikipedia: Birger Furugård, svensk nationalsocialist (nazist) och ledare för Svenska Nationalsocialistiska Partiet. Partiet bildades av bl.a. Furugård och hans två bröder 1930, och upplöstes 1936 efter en valförlust. Andremannen i partiet, Sven-Olov Lindholm, bröt sig 1933 ut tillsammans med den yngre generationen i partiet, bl.a. efter beskyllningar mot Furugård om alkoholism och utnyttjande av prostituerade. Furugård var veterinär och värmlänning. åter

Wikipedia: Sven Olov Lindholm, egentligen Sven Olof Knutsson Lindholm, född 8 februari 1903 i Jönköping, död 26 april 1998 i Salem, var en av de mest framstående ledarna inom svensk nazism. Efter att ha varit ansluten till Sveriges Fascistiska Kamporganisation ända sedan starten 1926 anslöt han sig till det av Birger Furugård ledda Svenska Nationalsocialistiska Partiet, vilket 1931 var den ledande organisationen inom svensk fascism. Senare bildade Lindholm och den yngre generationen inom partiet 1933 det nya Nationalsocialistiska Arbetarepartiet (NSAP) (jfr liknande utveckling inom Sverigedemokraterna/Nationaldemokraterna), vilket snart blev det främsta partiet inom denna sfär, om än med begränsade valframgångar (vilket delvis förklaras av rösträttsreglerna gjorde att många av nazismens unga anhängare inte fick rösta i valen; rösträttsåldern var 23 år).
Redan 1938 bytte NSAP namn till Svensk socialistisk samling (SSS). Trots försöken att främja sig från den tyska nazismen till exempel genom att använda vasakärven istället för hakkorset, förlorade partiet i stort sett allt sitt stöd under loppet av andra världskriget. SSS upplöstes slutligen 1950. åter

Wikipedia: Rütger Essén, född 19 mars 1890 i Nyköping, död 1972, fil.dr., svensk "radikalt nationell" skriftställare. Aktiv i Sveriges Nationella Förbund. Son till förste lantmätare Thure Essén och grevinnan Ellen Wachtmeister. Rütger Essén tog fil.lic 1918 med en avhandling om den svenska riksdalern, och doktorerade året därpå. 1916, 1917, 1923 och 1924 var han sekreterare i olika riksdagsutskott, 1916-1917 delegat för svenska Röda Korset i Ryssland, 1917-1918 vid Utrikesdepartementet avdelning B, chargé d'affairs i Tokyo 1920-1921, och bland annat särskilda uppdrag i Sibirien 1922.
Medverkade redan 6 juni 1932 i första numret av Vägen Framåt, organ för Riksförbundet Det nya Sverige, vid vilken tidpunkt Essén annars var aktiv i Nationella Arbetsförbundet. Vid Arbetsförbundets uppgående i Sveriges Nationella Ungdomsförbund 1934 blev han sedan aktiv i denna organisation, där han kom att stiga i graderna. Essén deltog i uppropet i december 1937 för Riksföreningen Sverige-Tyskland, och deltog även i denna riksförenings sommarting under andra världskriget. Han stannade som 1:e vice ordförande i Sveriges Nationella Förbund efter brytningen med Per Engdahl och nysvenskarna 1941. Efter kriget fortsatte Essén som utrikesredaktör på Dagsposten. åter

Mer information om historisk och nutida svensk nazism:
Personer inom svensk nazism. Wikipedia. http://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:Personer_inom_svensk_nazism
Personer inom svensk nynazism. Wikipedia. http://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:Personer_inom_svensk_nynazism
En artikel i "Vitt Oljud" av Helena Lööw Från Lindholmare till VAMare http://vittoljud.levandehistoria.se/art_demokrati/04_demokrati.html