K Arne Blom Ändamålet 1984

 

Christian Hammar är tillbaka i Lund och det känns bra. Han promenerar i Lund. Han har dragit ner på sin alkoholförtäring och mår bättre. Plötsligt ser han en gammal skolkamrat Lennart Hult, "Lillen" kallad eftersom han är så stor. Han har sin 10-åriga dotter Ewa-Lena med sig. Han bjuder hem Christian på morgonkaffe. Lennart är privatdetektiv. Han säger att det finns ett stort hjälpbehov i samhället. En lucka som han fyller. Han pratar om en man som utnyttjats skoningslöst. Mer vill han inte säga.
- På kvällen sitter Christian och tänker på sin tidigare älskarinna Margareta Turell. De har kommit ifrån varandra sedan Christians hustru Monica mördades och Christian länge var misstänkt som hennes mördare. Se Återresan. Telefonen ringer. Han hör en svag röst som ropar på hjälp. Det är Ewa-Lena. Christian rusar iväg så snabbt att han låser sin enda nyckel inne. När han kommer fram finner han Lennart Hult liggande på sitt kontor ihjälslagen. Han ringer 90000.
- Ordningspolisen kommer och sedan kriminalarna. Det är polisinspektören Gunnar Mellberg. Christian känner honom väl sedan han själv varit misstänkt och blivit förhörd. Mellberg vill att Christian ska ringa sin "väninna" Margareta. Hon är polisreporter och kan kanske ta hand om Ewa-Lena.
- Margareta kommer men arg som ett bi och låtsas inte se Christian. Polisen kör hem henne och Ewa-Lena. Christian följer med till polisstationen. Mellberg vill veta vad Christian pratat med Lennart Hult om.
- Christian går hem till Margareta. Han är ju utelåst från sin egen lägenhet. Ewa-Lena sover i hennes säng. Snart sover Margareta och Christian i soffan. På morgonen är de sedan ihop som i gamla goda dagar.
- Mellberg blir aldrig van att behöva arbeta helgdagar och tvingas försumma familjen. Nu har han övernattat på polisstationen. Vi åttatiden kommer kriminalinspektörerna Jerker Wikdahl och Robert Lamm. Det blir morgonmöte på Mellbergs rum. De måste spår flickans biologiska far. Hennes mor Eivor Hamrin är ju död. De går igenom Lennarts Hults arkiv. De vet att Ewa-Lenas far heter Gunnar Ryyd.
- Mellberg åker till Spolegatan för att träffa Ewa-Lena. Hon förefaller helt apatisk och reagerar knappast på tilltal. De ringer efter en ambulans. En kvinnlig läkare tar han om hennes. Mellberg misstänker Gunnar Ryyd för att ha slagit ihjäl Hult inför Ewa-Lenas ögon. Problemet är bara att det visar sig att Ryyd dog för ett år sedan, helt försupen.
- Nu blir det i stället att fråga ut de klienter som Lennart Hult hade då han dog. Den förste är Roland Engdahl som emellertid helt nekar till all kontakt med privatdetektiven. Kan det bero på att hans höggravida fru är närvarande?
- Den andra klienten heter Jonas Svensson. Han berättar att han engagerat Hult för att hans fru lämnat honom och tagit barnen med sig. Han hoppades att Hult skulle hitta saker i hustruns beteende som han skulle kunna använda i en rättegång. Men ingenting att anmärka på hade han hittat. Mellberg får adressen till frun och går dit och träffar praktkvinnan Viktoria Svensson.
- Roland Engdahl kommer till polisstationen för att avslöja att han för fjorton år sedan träffat en kvinna, Kerstin Johansson, som blev hans älskarinna. Sedan försvann hon och Hult fick i uppdrag att försöka hitta hette.
- Margareta får låna nyckeln till Hults bostad för att få lokalfärg till reportaget. Christian följer med. Hela röran efter mordet har städats bort. I Ewa-Lenas rum plockar Margareta ihop några böcker och kassettband hon kan behöva på sjukhuset.
- Robert Lamm försöker ta reda på vem som varit barnvakt åt Ewa-Lena när Hult var ute på sina nattliga uppdrag. Snart hittar han Maj Gründer i grannhuset där hon bor med sin 12-åriga dotter Mirjam. För fem år sedan lämnade hennes make henne. Bara gick sin väg och lämnade en lapp på köksbordet. Maj kan berätta en hel del om Lennart Hult men vet ingenting om hans klienter.
- Gunhild Westermark är en mycket överviktig kvinna. Hon ramlade över en reklamskylt och bröt armen och anlitade sedan Hult för att hjälpa henne att stämma butiken som satt ut den.
- Nytt alarm om att en död man hittats vid Krankesjön. Han tycks ha legat ett tag i vattnet. Huvudet är inslaget. Inga identitetshandlingar. En bit från fyndplats finns spår av däck i terrängen.
- Nästa dag besöker Maj Gründer och Mirjam Ewa-Lena på sjukhuset. Även Margareta och Christian ska dit liksom Mellberg. Hon blir mycket glad över att träffa alla. Mellberg försöker få information om mannen hon sett döda Lennart Hult. Margareta ger henne kassettbanden. Hon har fått med sig två som inte är Ewa-Lenas.
- Åter hemma hos Margareta provar Christian ett av de andra banden och får sig till livs en otrolig äventyrshistoria.
- En man läser in vad han varit med om. "När jag efter ett besök i Östtyskland skulle passera tullen i Sassnitz togs jag av gränspolisen. De hittade i fodret till min väska hemligt material. De misstänkte mig för att vara spion och jag fick sitta i ett mycket obekvämt häkte i flera månader med dagliga förhör. Ibland var jag nära att ge upp och lämna ett falskt erkännande. Plötsligt en dag togs jag därifrån och byttes ut mot en annan person från väst. I Västberlin togs jag emot av en svensk. Jag kördes till en flygplats och sedan med ett flygplan till Sturup. Där berättade mannen att det skulle göras en grundlig undersökning av vad jag varit med om. Under tiden skulle jag sjukskrivas. Han lämnade mig i Lund och lovade att höra av sig. Jag väntade många veckor och ringde sedan säkerhetspolisen. Där träffade jag en ny person som lovade höra av sig. Detta upprepades ytterligare en gång. Alla betonade hur viktigt det var att jag inte talade med någon person om vad jag varit med om. Nu har jag tröttnat på att vänta längre."
- Margareta ringer en journalist Westerlund på sporten på Arbetet. Han vet en frilansare som nyss varit i Östtyskland för att skriva. Han heter David Apelblat. Han bor på Flöjtvägen. Mellberg, Margareta och Christian åker dit men ingen är hemma.
- Tandavtrycken från den döde mannen vid Krankesjön avslöjar att det är David Apelblat. Åklagaren ger tillstånd till husrannsakan men inga spår finns i Apelblats lägenhet.
- Gunnar Mellberg åker till säkerhetspolisens kontor i Malmö. Han träffar sin kollega Folke Grönwall. Denne vill bagatellisera Apelblats berättelse och sätter ingen större tilltro till den. Sedan erkänner han att det handlar om en mycket stor sak och att han gärna tar över mordutredningen. Grönwall har hamnat i en lojalitetskonflikt. Han berättar att en hög tjänsteman inom utrikesdepartementet har avslöjats. Han har varit spion åt Östtyskland under en lång tid och överlämnat de mesta "hemligheter" som fanns. Svenska regeringen kan inte offentliggöra detta. Det skulle få stora konsekvenser och vara en enorm skam för relationerna till västmakterna och då särskilt USA och Nato. Den svenska regeringen skulle naturligtvis få gå. Detta får inte ske menar regeringen utan allt måste hemlighållas och döljas. Regeringens särskilde man, Evert Falk, inom SÄK (säkerhetspolisen) - som hans kolleger sedan länge anser vara det svagaste kortet i kåren - får i uppgift att få spionen utbytt mot en svensk spion i Östtyskland. Han letar upp en lämplig person som ofrivilligt ska få spela rollen som svensk spion och finner David Apelblat. Problemet är att David Apelblat inte accepterar den behandling han får sedan han återkommit till Sverige utan kontaktar detektiven Lennart Hult. Detta blir farligt för konspirationen och Falk dödar Lennart Hult och sedan David Apelblat. Två personer likvideras i Sverige för att rädda regeringen kvar på tronen och dess ansikte gentemot västmakterna.
- Gunnar Mellberg ringer Säkerhetspolisen i Stockholm och får reda på att Falk är sjukskriven på obestämd tid och på okänd plats.
- Sedan ringer han till Evert Falks avdelningschef. Där får han reda på att säkerhetspolisen tar över utredningen av de två morden.
- Mellberg anförtror sig åt Christian Hammar. Vad gör hederliga poliser i detta läge? Håller tyst eller blir "rättshaverister"? Den svenska regeringen har alltid rätt också när den säger att det inte finns korruption eller rättsröta i det demokratiska Sverige. Den som går emot detta riskerar hedern, sin psykiska sundhet, friheten eller i sista hand livet.
- Christian Hammar träffar Margareta. Hon är mycket intresserad av vad han har pratat med Mellberg. Christian vet att han aldrig kan anförtro sig åt Margareta. Inte bara för att hon är journalist utan för att han har lovat Mellberg och för att han vet att han om han berättat riskerar han hennes yrkesheder, hennes psykiska sundhet, friheten och i sista hand livet.

Statsministern frågar sig på sista siden om makten verkligen är värt priset. "Ibland måste man verkligen ifrågasätta ändamålen" Då svarar "hans bärmaste man": "Det är inte vi som är grymma. Vi måste helt enkelt anpassa oss". (303)