K Arne Blom Återresan 1983

 

Första delen: Stormen
Snöstormen och kölden håller hela södra Sverige förlamad under allhelgonahelgen. Värst är det kring Alvesta och Hässleholm.
- Christian Hammar på Klostergatan i Lund väntar hem sin fru Monica från Linköping där hon besökt sina föräldrar. Hon ringer och talar om när tåget ska vara på Lunds Central. Själv har Christian tillbringat natten hos sin älskarinna, Margareta Turell på Spolegatan och har dåligt samvete för detta.
- När det är dags går han till stationen för att möta sin fru. Stationen är alldeles full med folk som väntar på släktingar och vänner. Alla tågen är försenade. Informationen är bristfällig och många börjar bli irriterade och desperata.
- Christian beslutar sig för att vänta hemma. När han går hem passerar han en kvinna i sin egen ålder. Han erbjuder sig att bära hennes väska. Han ledsagar henne till Knut den Stores gata. Han lagar till och förbereder en sen middag. Han lyssnar på Karsten Erichs som blev lokal radiokändis den fruktansvärda snövintern 1979. Han går ner igen till stationen. Efter lång väntan kom det ett tåg till glädje för många väntande men det var inte Monicas tåg. Till sist kommer trettitrean, Monicas tåg från Stockholm. Men Monica är inte med. Christian tröstas med att fler tåg är på väg och att många passagerare tvingats byta tåg under kvällen. Men det hjälper inte. När sista tåget klockan halv elva på kvällen är inkommet är Monica fortfarande inte i Lund. Han blir orolig och fruktar att hon på något sätt kommit på vad han haft för sig med Margareta. Han ringer till svärföräldrarna i Linköping, Erik och Eva-Britt, och väcker dem mitt i natten, men där är hon förstås inte. De vet bara att de följt henne till tåget. De säger att han måste tala med polisen.
- Christian går till polishuset. Hos ordningspolisen anmäler han sin frus försvinnande. Sedan går han hem för att sova. Han kan emellertid inte sova. Uttröttad och fortfarande berusad sätter han sig i sin stora Buick för att köra till Alvesta. Mesta vägen kryper han fram på tvåan i trettio kilometer i timmen. I Hurva svänger han av vid Lysia för att rasta några minuter. Vid Snogeröd stoppas han av polisen. Han hinner slänga i sig några Läkerol och ingenting luktas i den infernaliska storm som råder. Polisen varnar för en allvarlig olycka längre fram.
- Färden är förskräcklig ytterligare några mil. Så plötsligt i höjd med Älmhult slutar stormen helt. Sedan går det lätt fram till Alvesta. Han går direkt in i väntsalen och somnar på en bänk. Han väcks av att en person trevar efter hans plånbok.
- Naturligtvis är inte Margareta där. Han frågar ut all tågpersonal och busschaufförer utan att få napp. Han söker också igenom de två hotell som finns i samhället.

Andra delen: Jakten
- Nästa dag ringer Christian Margareta Turell för att berätta att Monica försvunnit. Sedan ringer han svärföräldrarna för att förklara att han är i Alvesta. De vill genast åka ner till Lund. De berättar att Monica varit så glad för att hon konstaterat att hon var med barn.
- En busschaufför, Sture Wikander, erinrar sig att det blivit bråk på hans buss nedåt Älmhult till. Några ungdomar drack starköl och till sist hade han tvingats slänga av dem. Innan dess hade de bråkat med en ung kvinna som satt bredvid en man och den kvinnan påminde lite om den bild av Monica som Christian visade för chauffören.
- Christian kommer till Hässleholm på väg hem till Lund. Han är så trött att han bestämmer sig för att övernatta. Därifrån ringer han åter Margareta. Därefter ringer han hem. Där svarar svärfar. Denne antyder att Christian kanske gjort något dumt och med det menar han att Christian själv gjort av med Monica. Christian blir mycket upprörd över misstankarna och kör ut dem ur huset.
- Christian sätter sig i baren. Där träffar han Stefan Gunnarsson en studiekamrat han inte sett på tio år. De pratar om gemensamma bekanta en stund. Stefan har varit gift och är nu präst. Christian berättar om sin jakt efter frun och då bjuder Stefan hem honom till sin bostad. Där dricker de whisky och öl och blir allt fullare. De pratar om de problem de har som mogna män i trettioårsåldern.

Tredje delen: Misstanken
- Nästa morgon är Christian oväntat pigg. Innan han åker hem ringer han Margareta och får det mycket överraskande meddelandet att Margareta hittats. I en kolonistuga nära stationen har stugägaren hittat henne liggande död på golvet. Christian är starkt misstänkt som gärningsman. Orsaken till detta är att Margaretas granne Rutger Månsson säger sig ha sett Christian och Monica lämna stationen tillsammans. Christian bar hennes väska. Christians svärföräldrar har också anmält honom.
- Christian åker inte till Lund för att anmäla sig för polisen. I stället ringer han åter busschauffören Sture Wikander och stämmer träff hemma hos honom. Sedan kör han tillbaka till Alvesta.
- Wikander är änkeman. Hans fru omkom i en båtolycka. De var båda kraftigt berusade. Wikander blev misstänkt för mord men slapp åtal. Christian berättar att han är i samma situation. Denna gång tycker sig Wikander känna igen kvinnan på bussen på det foto Christian visar.
- Christian kör sedan till Lund och polisstationen. Där får han träffa polisinspektör Gunnar Mellberg och hans kolleger. Christian blir förhörd av flera personer men sedan får han gå men med förbud att lämna staden. Polisen tycks förutsätta att han är skyldig till mord eller dråp på sin fru. På vägen hem utsätts han för ett mordförsök. Någon försöker köra ihjäl honom med sin bil. Polisinspektör Jerker Wikdal blir vittne till mordförsöket.

Fjärde delen: Offret
Wikdal följer honom hem. Det är tänt i lägenheten. Christian vet inte om han förmår möta sina svärföräldrar. Han tar dock mod till sig och finner till sin glädje att lägenheten är tom. Han somnar med kläderna på. Han vaknar mitt i natten av en enveten telefonsignal. Någon spelar upp ett band. En kvinna talar om hur skönt det är att bli knullad. Han går upp och tar en skvätt whisky. Vad har han egentligen råkat ut för? Hans fru är mördad, själv är han misstänkt, någon försöker köra ihjäl honom och han får snuskiga telefonsamtal mitt i natten! Han går runt i lägenheten och tittar på Monicas saker. Hittar skolkatalogen från i våras. När han bläddrar i den förefaller plötsligt ett ansikte bekant. Det är en lärare i en annan klass. Ansiktet liknar den beskrivning som busschauffören Sture Wikander lämnat av mannen bredvid Monica på bussen! Han heter Mårten Wallén! Christian kommer ihåg att teckningsläraren Wallén ofta brukade dansa med Monica på firmafesterna och sagt sig älska henne men att Monica alltid bedyrat att hon aldrig känt annat än medlidande för honom.
- Christian tar reda på Walléns adress och beger sig dit. På vägen dit är det åter en bil som jagar och försöker köra på honom. Han gömmer sig bakom en container. Då stannar bilen och Mårten Wallén kommer ut och börjar slåss. Christian är nära att bli strypt då han hör en polisbil komma.
- Wallén grips av polisen och förhörs. Han erkänner att han strypt Monica i sin bil utanför Höör och sedan kört till Lund och gömt liket i kolonistugan. Wallén hade varit i Jönköping och tagit tåget hem. I Alvesta hade han upptäckt Monica. Han hade sin bil i Hässleholm och övertalat Monica att följa med. Hon hade berättat att hon var med barn och då hade Wallén blivit helt vansinnig. Han talade om för henne vilket svin Christian var som hade en älskarinna och gjorde Monica med barn. Monica gjorde motstånd då han försökte kyssa henne och då ströp han henne. Han blev förtvivlad över vad han gjort och skyllde allt på Christian och ville döda honom som hämnd.
- Wallén döms till sluten psykvård.
- Margareta kommer hem till Christian och stannar till slut hos honom. Eller kanske ändå inte?