Stig O Blomberg: Brottsplats Bergslagen
 

Monica Ardin, chef för fackboksutgivningen på förlaget, gift med finansmannen och mångmiljonären Boris Ardin, bjuder oväntat in Olle Villner. Hon vill att Olle gör ett reportage till en industrikalender.Boris föreslår ett intressant företag i Bergslagen, AB Tellusite i Lillbergshyttan.
Olle tar in på pensionat i Guldsmedshyttan. Där finns bara en gäst till, en rödhårig kvinna.
Villner gör genast ett försök att hitta det mystiska företaget. Han finner snart att han kört fel på småvägarna i skogen, går av bilen för att ta sig en titt och blir nedslagen. När han vaknar upp står den rödhåriga kvinnan bredvid henne. Hon heter
Carina Hohner.
På kvällen beslutar Olle sig för att i smyg ta sig till Tellusite. Från en telefonhytt i samhället ringer han upp
Aron G Dahlberg som är VD för företaget och får adressen till hans bostad. Huset ligger inom fabriksområdet. De går tillsammans till Alf Flateruds, utvecklingschef, bostad. Alf arbetar med att få fram supraledare som ska kunna fungera vid höga temperaturer. Men Alf är inte hemma. Telefonsladdarna är avklippta. Dahlberg förefaller panikslagen. Var är säkerhetschefen Christer Stenborg? Han är hemma. Men nattvakten finns. De finner honom emellertid medvetslös på en soffa i vaktlokalen. Alla kontrollinstrument är nedsläckta. När han vaknar kan han berätta om en man som sköt honom med en bedövningsspruta i låret.
När Olle kör tillbaka till hotellet finner han på skogsvägen en navkapsel och ett hack i ett träd med färgflagor. Han tar bevismaterialet med sig. Från en telefonkiosk i Guldsmedshyttans centrum ringer han
Kent Alm på Rikspolisstyrelsen.
Carina Hohner tar emot honom med en glädje som om han återvänt från kriget. Hon säger att Monica bett henne svara för hans säkerhet som en slags "bodyguard". Olle ber henne fint att dra åt skogen.
Kent Alm kommer. Han har formellt semester men tycker att det "stinker" kring företaget Tellusite. Alm vill att Olle åker tillbaka dit och "vara som han brukar".
Där träffar han
produktchefen Christer Stenborg och fabrikschefen Per Källberg. Den senares dotter Madeleine Källberg bjuder Olle på kaffe. Hon berättar att väktaren Nisse Jansson är död.
Ekonomichefen
Lillebror Nyrén är på repmånad för reservofficerare. Ansvarige kommissarien heter Helge Söderlind. Han sätter gärna in Olle i läget.
Olle har bjudit Madeleine Källberg på middag på pensionatet. Värdinnan måste ge sig i väg för att skaffa nödvändiga ingredienser till festmåltiden. Telefonen ringer. En avlägsen kvinnoröst vill att Olle genast kommer till Bäckhyttan där han ska finna den person han söker. Han skriver en lapp till Kent Alm och beger sig genast dit. Han finner ett stort magasin med en vattenkvarn. En man skriker "Hände Hoch" och tvingar ner honom på stockbädden. Ovanför huvudet har han krossens jättehammare som vattenhjulet snart ska aktivera!
Men innan stångjärnshammaren på ett så snöpligt sätt ändar Olle Villners liv är Carina Hohner där och räddar honom. Den hårdtränade yrkesmördaren har mött sin överman i henne när det gäller närförsvar och snart ligger han bunden i Olle bagagelucka.
Snart är Kent Alm där. Han hälsar välkomnande på Carina Hohner som har lett kurser i självförsvar hos polisen.
När Olle tar in sig efter den traumatiska upplevelsen. Ringer Madeleine. Hon har inte kunnat komma till middagen eftersom hon ligger på sjukhus i Örebro. Hon vill att Olle ska komma. Carina åker med.
När Madeleine var på väg från Tellusite med sin bil, följde två kriminalare efter i bil diskret. Det räddade hennes liv eftersom någon hade lossnat bultarna till ena framhjulet. Bilen voltade snart och fattade eld men poliserna kunde rädda henne.
På uppdrag åt Ahlm åker Olle på nytt till Tellusite. Carina är med som hans "sekreterare". När en ung kvinna får syn på Olle rusar hon iväg. Det är
Maria Lindström, hon jobbar i växeln. Snart ses hon fly i en bil. Carina åker efter och Söderlind skickar ut en bil. Olle får en stund senare höra att en kvinna blivit skjuten till döds. Han tror att det är Carina och förstår hur mycket denna kvinna betyder för henne. Hans lättnad blir stor då Alm upplyser honom om att det är Maria som dött.
Carina kommer snart och kan berätta hur hon nästan hunnit i fatt Maria då denna nått landsvägen och en bil stannade. Någon sköt två skott mot Maria som sedan dog i ambulansen.
En förvirrad gubbe i Finngruvan säger sig ha sett Alf Flaterud. Olle tar med sig Carina på väg dit. Till sist hittar de gamlingen. Visst känner han igen prästens pojke. Han vet var Alf Flaterud finns. I ett gruvhål. De kallar dit Kent Alm.
Den person man drar upp är emellertid inte Flaterud utan Christer Stenborg!
Tillbaka på Tellusite vill Villner titta på gästbyggnaden där både Christer och Maria bodde. Dörren till något som ser ut som en städskubb har ett kraftigt lås. Städerskan har nyckeln. Dörren går till Flateruds hemliga bostad. På skrivbordet finns ett häfte, Austrian Today och Tåg till utlandet med turen till Wien Westbahnhof understruken. Också en färgbild av en gata, Tuchlauben, med ett hus med ett kryss på. Villner tror att Alf Flaterud och vill genast bila dit. Carina övertalar honom att de tillsammans ska flyga trots Villners stora flygskräck. Olle lämnar ett meddelande till Kent Alm och sedan bär det av.
De kommer till Wien och hittar Tuchlauben. Se sätter sig i en bil för att bevaka det "kryssade" huset. Ingenting händer. De har beslutat att ge upp och återvända hem när. En kvinna börjar jaga en annan kvinna. Båda haltar i de höga klackarna. Det är Kent Alm som jagar Alf Flaterud!: Wienpolisen anländer och Alf Flaterud grips.
Det lutar åt att det var Libyen som ville köpa Flateruds supraledare. Flaterud var ett geni och tyckte att han inte blev uppskattad tillräckligt. Christer Stenborg började misstänka att Flaterud var på väg att sälja företagshemligheter. Flaterud sköt honom bakifrån sedan han lockat Stenborg till Finngruvan. Senare när han såg att Maria drabbades av panik vid åsynen av Olle Villner som de båda trodde hade röjts bort av "tysken" sköt han också henne. Tysken var en yrkesmördare troligen i Ghadaffis sold.