Stig O Blomberg: Bråviken Semic 1999 222 sid
 

Årets Deckare 1999

Inledning: Två ungdomar, en man och en kvinna hittas döda utanför Arkösund bredvid sin sjunkna kanot.
Olle Villner har just kommit hem från Provence. Han lockas omedelbart av Monica Ardin att flytta ut till Ardinförlagets sportstuga på Vikbolandet i ett samhälle som heter Rudbergsvik. Skälet är att han ska komma över sin längtan efter Katarina Sund som fått en gästprofessur i medicin i USA under en tid och så ska han börja arbeta på en bok om Medelhavet. Han kör via Norrköping de 21 milen. Sportstugan är välinredd och bekväm. Matproblemet löses i ortens ICA-butik. Alma Jansson i servicebutiken har mycket att berätta. Om direktör Ove Eskilsson som äger motellet och marinan och en bilverkstad. Om Börjesson som äger butiken Sjöhästen. Om Malou Tindal som ägde butiken innan.
På väg tillbaka passerar han Badbergsutkiken. Han hör en dieselmotor i dimman och en skugga som sjunker i vattnet. En ubåt?
Ove Eskilsson hälsar påträngande på i Villners stuga. Han vill veta vad som hänt
Emil Gatto, italienaren varav Ardin köpt sportstugan.
Agneta Lind ringer från Rudberga gård. Hon vill att Olle kommer dit. Hon var förälskad i Emil Gatto och drömmer fortfarande om honom. Men han var bara fascinerad av Malou. Hon vill att Olle söker upp brev från henne som hon tror att Gatto gömt i sportstugan när han bodde där.
När Olle äter på verandadäcket i morgonsolen är Malou Tindal plötsligt där. Hon har kommit för att varna Olle. Hon ber honom att för bådas säkerhet inte nämna hennes besök för någon.
När Olle väljer lunch från motellets påvra matsedel blir han i stället inbjuden av ägaren Ove Eskilsson. Denne bor lyxigt i Kaptensvillan på Norra Strandgatan med sin fru Miriam. Mitt under måltiden ringer Oves kusin
Erna Persson från Arkösund. Polisen har funnit liken efter Ernas son Lasse och hans flickvän Anne. Olle kör dem till Arkösund. Träffar polisinspektör Tommy Nilsson.
Sent på kvällen kommer Ove Eskilsson. Han har druckit och gråtit en del. Behöver någon att prata med. Olle försöker få information om Gatto men utan framgång.
Alma Jansson är sömnlös. Butikens dåliga ekonomi håller henne vaken. Hon går ner till hamnen. En man hon känner kommer. Hon följer med ut på en nattlig båttur. Han försöker dränka henne. Men det är hon som får honom ur balans och ner i vattnet.
Nästa morgon ringer
Kent Alm. Han är tillbaka från sin långsemester i Grekland. På eftermiddagen kommer han till Rudbergsvik.
Alma Jansson kommer cyklande. Berättar om vad som hänt. Olle och Kent bestämmer sig för att åka ner i byn för att "snoka" lite. Alma uppmanas strängt att stanna kvar. Olle låser dörren.
de åker till marinan och träffar hamnförman
Sture Svensson. Han har inte mycket att berätta.
När de kommer tillbaka är inte Alma Jansson kvar. Olle ringer polisen. Tre uniformerade poliser kommer.
Nalle Frisk kriminalinspektör, Allan Lund, kriminalassistent och Bodil Bergman, polis. Polishunden hittar Alma i Villners röda Audi. Hon lever men dör på väg till sjukhuset, trots den pensionerade läkaren Egon Engbergs och hans dotter Susannas omsorger. En lång kommissarie, Håkan Furnäs tar befälet och uppskattar inte helt den hjälp och expertis som Villner erbjuder. Förundersökningsledare är Carin Ulriksson.
Malou Tindal hittas ihjälslagen på "Villners tröskel". Dödad med ett karateslag. Länspolismästare
Gunnar Johannesson ansluter.
Rikskriminalen förstärker med sin första kvinnliga intendent
Rut Bengtsson, kriminalkommissarien Ove Bergstrand och kriminalinspektören Kåre Nyvall liksom chefsteknikern Jacob Ibn Rihani.
När Olle är nästan hemma sedan han eskorterat Rut Bengtsson till hennes hotell sedan Olle bjudit på supé hemma hör han ljud av en moped bakom sig. Sedan blir han nedslagen. Kent Alm hjälper honom in.
Malou Tindals man dödades 1978. En man dömdes till fängelse i 5 år på hennes vittnesmål. Har han hämnats på henne?
I en vägspärr utanför samhället har Malous Rolls Royce "fastnat". Polisen omringar en beväpnad man som talar franska. En polisman blir skjuten innan Kåre Nyvall lyckas brotta ner gärningsmannen och sätta handfängsel på honom. Han heter
Albert Meunier och är den som dömdes på Malous vittnesmål.
Och Olle ringer till USA. Får reda på att Katarina har lämnat sjukhuset och blir utom sig av oro. Han tar bilen och kör söderut mot Nya badet. Han somnar i bilen. När han vaknar ser han en ubåt som stiger ur havet. På väg ut mot båten är Ove Eskilssons lyxbåt Cris Craft Special!
Hela polisstyrkan larmas. Sture Svensson grips när han kommer tillbaka med båten. En helikopter hittar ett stort tält med människor på ön utanför.
Olle väcks av att Katarina kommer hem till honom. Glädjen är stor. Hon uppger att hon reste när hon sett i DNs nättidning att Olle var misstänkt för två mord!
Olle får ett anonymt telefonsamtal om var mördaren befinner sig. Rut Bengtsson lyckas gripa honom men först sedan hon fått hjälp av Kent Alm. Det är
Juhan Mägi född i Sverige av estniska föräldrar. Han kan bindas till mordet på Alma Jansson med fingeravtryck.
12 män hämtas in från ön. De talar alla engelska och säger att de betalt för visum till Sverige för sig och sina familjer. De utvisas senare alla tillbaka till sitt eget land, nu utfattiga.
Albin Johansson, inspektorn på Rudberga, har gripits. Han misstänks för att ha använt ett bevakningstorn för att leda ubåtstrafiken.
Katarina hittar breven som Agneta Lind skrivit till Gatto. Kent Alm läser dem.
Olle får inte vara med på genomgången med Furnäs. Han går ner till polisbåten. Det blir utryckning och Olle följer med. Ett svenskt militärfartyg ligger bredvid en ubåt som gått till ytan p g a att en person är svårt sjuk. Besättningen på 5 personer grips.
Alm menar att Agneta Lind är inblandad och får till stånd en husundersökning på Rudberga. I ett rum hittas en livs levande Emil Gatto.
Alm firar med Katarina och Olle i sportstugan. Jordgubbar med vispgrädde. Alm går ut för att hämta en sak i Olles bil. Han blir kidnappad av en man i en rånarluva. Olle och Katarina följer efter i Olles bil. Innan Huskvarna ser de en bilolycka. Olle bil har voltat. En person ligger i en svart säck (det är Emil Gatto som ironiskt nog nu omkommit i den bilolycka han tidigare använt sig av), en annan tas om hand av ambulansmän. Olle tror att Kent omkommit, men ej så. Han körde med avsikt av vägen så att de två passagerarna omkom resp. skadades. Revolvermannen fick livshotande skador. Det är
Torvald von Borge. Han är nyss fri efter att ha avtjänat straff för "vållande till annans död och människorov" i "Mord på Österlen". "Riktiga skurkar hittar alltid på nya skurkstreck" säger Olle Villner lakoniskt. Katarina tycker att han låter som Nalle Puh.
Borge hade bytt namn till Börjesson och blivit ägare till den eleganta butiken "Sjöhästen".
Som avslutning bjuder Kent Alm alla på ett långbord en restaurang i Arkösund. En av överraskningarna (även för Olle) är att Olle Villner och Katarina Sund inbjuder till bröllop den 17 juli!

Vikbolandet är en halvö av Östergötland som mellan Norrköping och Söderköping skjuter ut i Östersjön mot Arkösund och St Anna skärgård. Vikbolandet omgärdas i norr av Bråviken och i söder av Slätbaken.
Är det Mauritsberg som är förebilden för Rudbergsvik?

Vikbolandet, en befäst halvö?