Stig O Blomberg: Clownen
 
Bra Deckare 1980 206 sid
storyn  sammanfattning  blogg

Ellinor, hemmafru, och Holger Bengtsson, direktör sitter och ser på TV tillsammans med Anette Lundman, gravid fil kand, och Tobias Lundman, docent. Plötsligt ser de Clownen, med sitt vita ansikte och med den groteska munnen och de självlysande korsstygnsögonen. Mun och hår är blodröda. Efter filmen äter de en bit mat men då är Clownen försvunnen.

Villaföreningens styrelse har sammanträde i Klubbhuset. Plötsligt ser Georg Lundell, civilekonom och kassör Clownen. I styrelsen finns också Ellinor, sekreterare, Karl-Erik Nyberg, advokat och ordförande, Marianne Mårtensson, studerande och André Bouvin, designer. Karl-Erik hotar med polis och då försvinner Clownen direkt.

Snart är episoderna med Clownen kända över hela ön Vindnäset.
Mona Axelsson, hemmafru, äter lunch med Anette Lundman. När Mona sätter sig i bilen är Clownen där. Hon blir rädd, han kräver att hon kör till Miljonkurvan. Där tvingar han henne att blunda. Sedan lämnar han bilen. Hon svimmar och André Bouvin hittar henne. Han kör henne hem.

André var tidigare gift med Lena, ett kort och barnlöst äktenskap. Han får ett telefonsamtal från Clownen. Han är inne i huset. Han gör en kullerbytta och träffar André i bröstet med sina stora skor. Sedan försvinner han lika spårlöst som vanligt.

Extra föreningssammanträde utlyses. Cecilia Hanzel, hemmafru, ringer Aina Henrikson, änka enligt telefonlistan. Cecilia träffar sällan sin make, Robert. Han är mest i kärleksnästet i Köpenhamn.

På väg hem från sitt jobb på sjukhuset ser överläkare Kerstin Nyberg en mörk Volvo stående i gropen. I en stark doft av sprit hittar hon vid ratten Gösta Hansson, byrådirektör i Rikspolisstyrelsen. Han mumlar att han kört ihjäl Clownen. Men "liket" är försvunnit.

Det extra sammanträdet drar fulla hus. Gösta Hansson vill göra en polisanmälan. Men får inte majoriteten med sig. Aina Henriksson tänker försvara sig med hagelbössan.
Efter mötet går några hem till André Bouveng för att "konspirera" över en drink. Där är
Inger Johnsson, hemmafru, Marianne och Holger. Gunnar Johnsson, försäljningschef, kapten i reserven, vill ordna patrullering i området. Plötsligt ser de en eld. Det är Ainas båt som brinner. Bertil Moberg, kemist vid FOA vill ta sig en titt på båten. Rune Axelsson, informationschef, vill åka hem.

Tidningen har fått nys om saken och Karl-Erik Nyberg blir uppringd. Han försöker lösa problemet genom att bjuda hem journalisten och låta sonen Krister spela clown. Det lurar nog inte många, emellertid.

En av tvillingflickorna Lundell, Pia, "trillar i vattnet" enligt Mia. Plötsligt kommer Clownen som agerat livräddare. Mamma Stina, lektör, blir överlycklig.

Håkan Bodin, 12, son till konstnären Hans Bodin, klär ut sig till Clownen och kommer i slagsmål med André Bouveng. Han säger att han lånat pajaskostymen av Krister Nyberg. André konfiskerar utstyrseln. Sedan kontaktar han kostymfirman som hyrt ut clowndräkten. Ingen annan från Vindnäset utöver Nyberg har hyrt en sådan kostym.

Polisen utreder att ett källarfönster slagits sönder hos Astrid, hemmafru, och Gustav Mårtensson, f d lärare, nu Skolöverstyrelsen, villa.
Marianne Mårtensson, studerande ligger i sin säng och surar.

Fyra män har samlats hos Robert Hanzel. Det är Holger Bengtsson, Rune Axelsson och Gunnar Johnsson. De är överens om att de måste stoppa Clownens framfart. Hanzel har låtit sin dator göra en "gärningsmannabeskrivning". På väg hem träffar Gunnar på Clownen som fäller honom så att han hamnar i vattnet och blir alldeles våt. Robert Hanzels försök att manipulera opinionen på Vindnäset och vrida den i mer militant riktning genom att trixa med en "bomb" i en ölburk blir en flopp.

Mona Axelsson berättar för sin man Rune att då hon legat avsvimmad hade Clownen ritat ett svart kors i hennes ena ljumske. Vet han att hon fått missfall?

Hans Bodin går hem till André. Han vill prata om clownkostymen.

Sommaren kommer häftigt och snart ligger André på stranden bredvid Inger Johnsson som villigt exponerar sin fylliga lekamen. Clownen smyger sig fram och klipper upp hennes bh-band och trosband. Plötsligt står hon där alldeles naken innan hon får klänningen på sig. Hon går hem.
Då kommer Marianne Mårtensson och säger att hennes pappa är sjuk. Gustav har feber men vill tala om för André att Clownen besökt honom under natten.
På kvällen får André besök av Gunnar Johnsson, försäljningschefen. Han vill prata om sin fru som så olyckligt exponerat sig på stranden.

Gustav blir sjukare och åker in på sjukhus. Dottern Marianne är orolig och tar en promenad. Går en rund kring klubbhuset. Där är Clownen.

Ellinor och Holger har haft ett sista gräl. Han säger sig ha fått en bekräftelse på att hon är en hora. Nu vill Ellinor att André tar hand om henne. Det är han emellertid inte beredd på.
Astrid oroar sig för att Marianne är försvunnen.
Astrid ringer Karl-Erik för att tala om att Gustaf är död.
Detta visar sig vara falskt alarm. Beskedet o Gustaf Mårtenssons död kom inte från sjukhuset.
Plötsligt dyker också Marianne upp. Hon berättar att hon mött Clownen som tvingat henne att äta några piller som fick henne att sova. När hon vaknade gick hon hem.

Nästa dag kommer två civilklädda poliser till Vindnäset. Det är Kent Alm, kriminalinspektör och Johan Fredman, kriminalkommissarie. De inkvarteras i lillstugan hos Gösta Hansson.
Kent Alm frågar ut alla som personligen råkat ut för Clownen. Han börjar med André.
När han kommer till Bengtssons hittar Alm i den olåsta villan, en död kvinna. Det är Ellinor, strypt med en smal råsidensjal.
Så ser det ut men obduktionen talar snarare för att hon dött av att hjärtat stannat som en följd av en våldsamt traumatisk upplevelse. Att hon blev ihjälskrämd, med andra ord.
Ingen vill ställa in det traditionella midsommarfirandet. Kent Alm ska vara med i festligheterna och spela saxofon.
Kommissarie Fredman tar sig en promenad runt halvön. På 500 meters avstånd, på en liten holme, ser han ett lågt hus och en man i ljusa kläder sysselsatt på bryggan. Fredman simmar över och träffar
Pelle Myrman.
Det blir slagsmål mellan Holger Bengtsson som förlorat sin fru Ellinor och André Bouvin. Kent Alm ingriper och Holger lämnar festen i taxi.
Kent Alm som ligger i skilsmässa med sin fru attraheras av unga Marianne Mårtensson. Det är ömsesidigt. Marianne föreslår en utflykt och ordnar en picknickkorg. De går upp till krönet av Vindberget. Där lägger hon sig ner i mossan och drar honom över sig. De blir emellertid snart avbrutna av Clownen: "Micket knull gör magen full". Kent som har byxorna nere försöker gripa honom. Clownen kastar en sten i pannan på honom och springer iväg. Han kan terrängen bättre än Kent och lyckas undkomma.
När Robert Hanzel kommer hem på natten sover Cecilia och sonen Peter redan. Han tar sig en drink och somnar i länsstolen. När han vaknar sitt Clownen i en stol bredvid. När Robert försöker slå ner honom drar Clownen kniv, en lång, smal bajonett. Cecilia som vaknat kommer mellan och får ett stick i axeln.
Nästa morgon ser Kent Alm i sin kikare en mönstrad pyjamas uppe på Vindberget. Han tar sig upp i den oländiga terrängen och finner en sovande Peter Hanzel, synbarligen helt oskadad. Peter undrar var pajasen är. Fredman blir nästan imponerad av unge Alms insats och skickar honom till Pelle Myrman. Av Myrman får Alm reda på att han kände Ellinor Sundin. Han var femton år, hon var arton. Han blev kär i henne. Hon tog det med humor. Hennes föräldrar hade ett hus på Vindnäset. Där bor nu André Bouvin. Som påstår att det inte är sant eftersom det var hans f d frus föräldrar som bodde där.
Peter berättar att han fått en karamell av pajasen. Den smakade gott först, men sedan smakade den äckligt så han spottade ut den. Alm och Fredman lyckas hitta den, liksom ett hårspänne. Karamellen innehåller hexamal, ett sömnmedel.
Cecilia Hanzel hämtar sig snabbt efter knivskadan. Medan hon är konvalescent hemma har hon polisskydd. Det är tråkigt och hon ber att få hälsa på Aina Henrikson. Hennes syster
Agneta Riddarsvärd åtar sig att köra henne. När Agneta genomfört sin uppgift åker hon till André som hon gärna vill bli bekant med. Men han är upptagen av arbete och avvisande.
André Bouvins närmaste grannar är Blenda och Herman Stenberg. Han är pensionerad bankdirektör och utlandssvensk. Åtminstone vill han vara det av skatteskäl och hyr därför bara sin sommarstuga i Sverige. Han blir stoppad av en polisvakt när han försöker köra in till Vindnäset. När de till sist kommer in möts de av ett klottrat budskap på väggen i vardagsrummet: "Välkomna hem, skattesmitare!"
Agneta ska åka och hämta sin syster Cecilia och Peter hos Aina Henrikson. En av vaktpoliserna hindrar henne från att ta Passaten eftersom den har körförbud. Hon får ta Alfan i stället. När hon vrider om tändningsnyckeln smäller det. Bilen exploderar och börjar snart brinna. Både Agneta och polisen hamnar på sjukhus, Agneta har svåra brännskador.
Polisaspirant
Bengt Tainio hittas medvetslös med en bula i huvudet. Hans polisuniform är borta. Den har Clownen tagit!
Cecilias och Agnetas föräldrar, Eva, och Malcolm Riddarsvärd, professor, hälsar på Agneta på sjukhuset.
Pelle Myrman hittas död, mördad med en strumpsticka mitt i hjärtat. När André Bouvin får reda på detta berättat han att Pelle Myrman och Ellinor var halvsyskon, samma pappa, olika mammor. Pappan var Carl Henrikson, Ainas f d make. Pelle och Ellinor hade haft samlag en gång och Pelle blev chockad han tyckte ha gjort sig skyldig till incest.
Kommissarie Fredman söker upp Aina Henrikson. Hon bjuder på kaffe. Fredman blir så sömnig att han måste lägga sig. När Kent Alm efter flera timmar vaknar och upptäcker att Fredman inte kommit tillbaka blir han orolig och beger sig till Aina Henriksson. Hon är vänlig men bestämd. Kommissarie Fredman har gått för flera timmar sedan. Kent Alm går hem och lägger sig.
Fredman vaknar och vet inte var han befinner sig. Ingen är i huset och ytterdörren är låst. Han får ta sig ut genom ett fönster. Han börjar gå mot samhället. Han ser ett rosa skimmer i väster och börja springa. Eldsvåda!
André Bouvin vaknar av att det luktar rök. Det brinner på flera håll i huset. Han slår sönder ett fönster och tar sig ut. Där möts han av Clownen. André försöker få tag på honom men han hoppar vigt undan. En polisbil kommer, sedan brandkåren och snart är det fullt av folk. Obekymrat fortsätter Clownen att skutta omkring alldeles nära elden. Då kommer Robert Hanzel. Han har en pistol i handen. Hans svägerska Agneta har just avlidit av sina skador efter explosionen. Han skjuter Clownen. Fredman tar hand om henne och två poliser griper Robert Hanzel. Andrés fantastiska hus förvandlas till en hög svartnade spillror.
Fredman hittar en brevbunt som Aina skrivit till Gustav Mårtensson, läraren på skolöverstyrelsen. Han hade inte hjärta att tipsa polisen om att hans ungdoms kärlek förvandlats till en dödande laserstråle som ville bränna bort Vindnäsets cancer.


Story

Aina Henrikson blev Vindnäsets clown. Det var en slags moral som drev henne. Hon ville tvätta bort alla sina förödmjukelser, utplåna allt som hade med horbocken Carl Henrikson att göra, hennes f d make. Förinta alla hans spår. Hon ville rensa Vindnäset från all skam och otukt. Aina hade de kunskaper om sprängteknik och anatomi som krävdes för att mörda och göra bomber. Hon var en god skytt och en skicklig gymnast från GCI. Hon och Carl Henrikson var kusiner.
Carl Henrikson var pappa till Ellinor Bengtsson, född Sundin och Pelle Myrman, båda hade olika mammor. Dessa symboler för hennes makes otuktiga leverna måste bort.
Hon anlägger mordbrand hos konstnären och charmören André Bouvin eftersom han lever otuktigt och är ihop med flera kvinnor också med Ellinor som är gift.
Hennes ungdomskärlek förvandlats till en dödande laserstråle som ville bränna bort Vindnäsets cancer.

sidans topp.