Stig O Blomberg: Döden tar studenten
 

årets deckare 1988

Olle Villner får ett brev från en skolkamrat, Bengt Hagberg, som bjuder honom att fira Valborgsmässoafton med honom och hans fru Laura.
Det kommer mycket emellan, Olle måste till Frankrike, till sitt älskade Provence, för research till nästa bok "Trubadurernas Provence". Därför glömmer han svara på brevet utan åker istället direkt till Hagbergs hus när det är tid. Han blir mycket märkvärdigt mottagen och det visar sig att inbjudningsbrevet är en förfalskning. Hagberg har ett hemligt forskningsuppdrag för FOA. En flicka ringer till Hagbergs och lägger på.
Olle Villner har fått nog och vill lämna Uppsala. Men Laura Hagberg övertalar honom att stanna. De bokar rum åt honom på "Gillet". Och bjuder in honom på middag på "Flustret" senare på kvällen.
Han erinrar sig den tid då han "legat" i Uppsala. Hur han kysst en flicka på Valborgsmässoafton. Han känner sig lite utanför, sparkar på en tom Colaburk. Den stoppas av något under ett buskage. Det är en ung man som ligger på marken. Han är ju död! Olle försöker få tag på Bengt Hagberg. Men det närbelägna Fysikum där Hagberg ska hålla till är låst. Olle hittar en polis. En flicka kommer dit. Hon är med. kand. Hon känner den döde. Hon heter
Julia Axelsson. Han heter Preben och är dansk. Polisinspektören heter Tommy Olsson.
När Olle somnat på sitt hotellrum väcks han av en liten tjej som säger sig heta
Magdalena och som erkänner att det är hon som skrivit brevet och ringt anonymt till Hagbergs. Hon jobbar med Bengt Hagberg och är oroad. Hon har fått ett meddelande med ord klippta ur tidningar: "Die Toten reiten schnelle"! Hon är släkt med Monica Ardin, chef för fackboksavdelningen på det förlag som ger ut Olles böcker. Monica är gift med Boris Ardin, veckopressens mest älskade mångmiljonär.
Utanför Slottet där Studentsångarna hälsar våren möter han åter Julia Axelsson. Hon har kontaktat obducenten. Preben kan ha dött av en insulinchock. Hon får följa med till "Flustret". Där är Bengt och Laura. Magdalena sitter bredvid
Horst Nest och han bredvid en söt, fyllig blondin, Anita Bogren. Anita är Prebens flickvän. Krister Levin, Bodil Hager tycks ha sällskap.
Olle får äntligen kontakt med Bengt och kan berätta om danskens död. Det är
Preben Lillemark, Bengts danska doktorand. Sedan de lämnat av den chockade Anita i sitt hem åker Olle och Julia med Bengt till Fysikum.
Prebens rum är en enda röra. Han höll på med en avhandling om elektromagnetiska vågor, sponsrad av ett danskt elektronikföretag. Anita Bogren går på 40-poängs kursen.
När de ska ta sig ut igen slocknar ljuset. Bengt går för att hitta en strömbrytare. Bengt blir jagad och snubblar ner för en trappa. Olle kör den skadade hem till bostaden. Sedan åker han med Julia tillbaka till festen på Flustret. En ny man i flygvapenuniform har utökat sällskapet.
Nils Engdahl.
Sällskapet söker sig nya platser för att fortsätta festen. Olle följer Julia hem. Och kysser henne.
Strax efter det han äntligen somnat väcks han av ett telefonsamtal. Det är Laura som är orolig för Magdalena. Hon tycks vara försvunnen. Laura vill att Olle tar sig till Sunnersta där Magdalenas pojkvän
Henrik ska finnas. Han hittar snart Magdalena halvt livlös. Hon visar tecken på svår insulinchock.
Olle ringer Kent Alm. De ska träffas senare.
Sysslolös bestämmer sig Olle för att göra ett nytt besök i Sunnersta. Ganska omdömeslöst tydligen eftersom han där grips som misstänkt av kriminalinspektör
Göran Ros och förs i handbojor till polisstationen. Där han återbördas till friheten av kommissarie Johan Johnsson.
Innan han grips har han emellertid stoppat på sig ett vykort från soppåsen i Sunnerstavillan. Ett vykort till Preben med en hotfull text på danska. Kent Alm blir intresserad. Dessutom vet Kent nu att "Henrik Karlsson" inte finns inskriven vid KTH och att namnet troligen är falskt. Säpo eller "SÄK" som säkerhetspolisen egentligen förkortas vet att Henrik heter
Heino Krosz och kom till Sverige med sina föräldrar från Ungern 1956.
Kent Alm tror att lösningen till gåtan finns någonstans på den danska ön Mön, varifrån Preben kommer. Han vill att Olle åker dit. Han får gärna ta Julia med sig. Olle ringer till Monika Ardin. Magdalena är inte Monikas systerdotter! Det är Bodil Hager!
Men innan de reder ut detta vill Julia tillbringa natten med Olle. Han förbrukar så många "joule" att han inte blir klar över det!
På väg mot ett Mön nästa morgon som nästan döljs av dimman. Fåglarna skriker på Möns Klint. Plötsligt hörs vrålet av en traktor. Julia börjar springa. Traktorn jagar henne. Olle springer efter hjälp. Då kommer en bil. Olle springer mot stupet. Bilen störtar efter honom. Olle landar i sanden. Medvetslös. Snart kommer danskar med en bår. Julia är också där och gör en medicinsk undersökning av honom. Plötsligt är Kent Alm där. Han har följt efter Olle och Julia för säkerhets skull.
Det är Magdalena som smitit från sjukhuset som kört traktorn. Hon hade värvats av ett dansk-tyskt dataföretag. Hennes första uppdrag var att ta reda på vad docent Hagbergs arbete för Foa handlade om. Det var "Henrik" som körde bilen som jagade Olle. Han var en bifigur som dog när bilen voltade. Magdalena mördade Preben när han kom på henne med att kopiera en av Hagbergs disketter med hemligt material.