Stig O Blomberg: Död i Paris
 

Årets Deckare 1984 Bokförlaget Semic

 Frilansjournalisten Olle Villner hade skickats till Paris av Dagens Tidnings chefredaktör Torwald Serner för att göra en intervju med Charles de Gaulle. Året var 1958. Intervjun går honom ur händerna. I stället får han ihop det med en amerikansk konststudentska vilket får honom att tänka på Agneta Falk, en studentkamrat.
Villner har ett kort äktenskap med
Cecilia Mowall bakom sig.
På ett trottoarkafé får Villner kontakt med svenskan
Liv Olsen, sedan hon slagit ner ett glas Dubonnet för honom. Hon ber honom följa med till Cité Universitaire för att träffa hennes vän Ulf Hellman. Hon håller på att skriva en bok. Liv och Olle delar på en taxi hem. Nästa morgon ringer La Préfecture, polisen. Liv har hittats död.
Villner förs snabbt till La Sûreté. Han förhörs av
kriminalinspektör Marot. Efter ett långt förhör blir Villner inlåst i en cell över natten. Nästa morgon förs han tillbaka till sitt hotell. "Dagens tidning" önskar att han bevakar mordet på svenskan.
Olle tar kontakt med portvakten i Livs hus. Han kontaktar också kommissarie för att få stoff till sin artikel till tidningen. De träffas på kommissariens stamcafé. Denne har nu kontaktat Villners gode vän
Georg Hansson, kriminalchef i Stockholm och misstänker honom därför inte längre för brottet. Tvärtom ger han Villner upplysningar. Olle Villner oroar sig för om han själv ovetandes kan ha orsakat Liv Olsens död. Han skriver brev till sin väninna Agneta Falk och ber henne forska i Livs bakgrund.
Olle får tag på en kamrat till Ulf Hellman,
Arne Vidman. Studenterna ska ha en fest hos Bo Andersson. Olle är välkommen. De flesta är studenter men Bosse har ett välbetalt jobb som Parisrepresentant för ett svenskt företag. Han bor elegant. Olle träffar Annika. Gästerna är många men ingen är hågad att prata om Liv Olsen. Särskilt inte Bosse som kör ut Villner. Enligt Arne Vidman har Liv nobbat Bosse så många gånger att han hotat att "knäcka" henne.
På morgonen ringer Marot. Han vill veta vad Villner haft för sig. De träffas åter på ett café.
Sedan dyker
Ingrid Berg upp. Direkt från Stockholm. Hon är den försvunna Ulf Hellmans fästmö. Hon vill att Villner följer med till hennes hotell på Rue de la Huchette. Där hör Villner hur kvinnan i receptionen nämner Liv Olsens namn. "Holländskans" bagage finns kvar på rummet. Mot kvitto får han ta med sig väskorna som han visar upp för inspektör Magot. En av dem innehåller en dagbok som Villner lovar att översätta till franska. Är det holländskan Sally Bakker som är mördad?
Olle beställer upp några öl till sitt rum och börjar läsa dagboken.
Sedan blir Olle uppmanad av Magot att åka tillbaka till Stockholm. I sällskap med Ingrid Berg! Hon är motvillig men går med på att köra.
Redan nästa morgon väcks Villner tidigt av kriminalchefen Georg Hansson som vill ha rapport.
Själv letar Villner i telefonkatalogen. Han hittar Liv Olsen och Lilian Olsen på samma adress.
Lilian Olsen, Livs mor ska tillbringa helgen i skärgården. Hennes svägerska Else Olsen tar gärna Villner dit i sin båt.
Där träffar han i ett storslaget hus en nedlåtande
direktör Gösta Engerson, dennes blekfete son Harald Engerson med sin mycket vackra fästmö Harriet Broström. Där är också den 22-åriga Anna, direktörens utomäktenskapliga dotter.
Hur är de då alla släkt med varandra? Lilian Olsen träffade
Halfdan från Norge som var brittisk flygofficer och blev nedskjuten under andra världskriget. Halfdan är Livs far och han testamenterade allt till henne. Else Olsen är en yngre syster till Halfdan och förlorade hela arvet från brodern då Liv föddes. Else är nu en sorts förlovad med Gösta Engerson.
Det kommer ett telegram från Marot. Det har skett en förväxling vi identifieringen av den döda. Den strypta flickan är holländskan Sally Bakker! Olle tar morgonplanet till Paris. Margot informerar om att polisen satt Sally Bakkers fästman i "skyddsarrest" då han tillhör en av de rivaliserande algeriska organisationerna (den tidens terrorister).
I Paris träffar Olle av en tillfällighet Birgitta, en av kvinnorna på Bosses fest. Hon berättar att hennes syster Elisabeth blivit helt förstörd sedan hon sett den döda Liv Olsen spöka i ett slott vid havet dit hon farit med sin pojkvän. Olle informerat Marot och det blir stor utryckning. I slottet finns välbeväpnade algeriska terrorister, det blir skottväxling och 4 polismän och 6 terrorister dödas. Liv kommer springande mot Olle men skjuts till döds även hon. Hon dör i Olles armar.
I Sverige har Else Olsen erkänt mordet på Sally Bakker som hon tog för sin brorsdotter Liv Olsen! Liv Olsen blev naivt och ovetandes inblandad i terrorverksamheten genom att ibland byta identitet med Sally Bakker.
Olle Villner sörjer djupt men som hans gode vän kriminalchefen Jojje Hansson säger "Ingen sorg varar beständigt!".
Verkligt spännande och välskriven. Bra miljöbilder från Paris. 7 poäng