Stig O Blomberg: Mord på Hallandsåsen Semic 194 sid
 

Årets Deckare 1998

Inledning: Fem personer i en roddbåt
Olle Villner, författare som ständigt blir inblandad i mordfall. Bor i Provence. Han får telegram från Katarina Sund, sjukhusläkare. Hon aviserar sin ankomst i sin 35-åriga Cadillac. Orsaken till den akuta resan är att hennes moster, Hedvig Ek har dött hastigt. Den judiske läkaren Joseph Waldhof har ordnat en snabb balsamering av liket. Katarina tror att Hedvig bragts om livet och vill ha Olles hjälp.
Katarina försöker samla kusinerna till ett krismöte på Ekesta säteri. (det är inte så lätt och det är inte heller så lätt för läsaren att hålla reda på alla. Detta är inte Blombergs bästa bok! Inte mer än 5 poäng!)
Arkeologen
Thomas Ek är på resa. Svante Ek arbetar på Ringhals. Är gift med Berit, sexig och omoralisk (?). Kristian är poet och bror till Jonas Ek. Kenneth Ek har videobutik tillsammans med sin fru Mona. Kenneth är son till Torsten Ek som sedan gifte sig med Hedvig och fick sonen Thomas. Kenneth är alltså styvson till Hedvig och halvbror till Thomas. I sin tur är Svante, Jonas och Kristian syskon.

Där finns också en granne, en äldre man och konstnär, Gustaf P. Jansson.
Kent Alm, Olles vän på rikskriminalen, brukar alltid finnas alltid i bakgrunden. Men nu har han tagit långsemester och åkt till Grekland. Liksom Monica Ardin, Olle Villners bokförläggare.
Olle kontaktar den lokala polisen i Halmstad, kommissarie
Pelle Lundberg. Där finns också kriminalinspektören Sture Johansson. Sedan åker han till Ekesta. Samtidigt sprängs en man ihjäl på motorcykel på Hallandsåsen i närheten. Det är Hedvigs gårdskarl som omkommer. Olle och Katarina övernattar på Ekesta. Olle hotas av Mona med en plastpistol. Hon är orolig då Kenneth inte kommit hem sedan kusinträffen på Ekesta.
Sture Johansson tar med Olle och Katarina på en tur till Ekesta.
Janne Svensson kör polisbilen, med är också Niklas Ehn, kriminaltekniker. Denne hittar den döda katten Rolf som omgående obduceras. Katten har dött av koloxidförgiftning. Har Hedvig drabbats av samma öde? Ehn upptäcker också att Hedvigs telefon buggats för avlyssning.
Olle besöker Berit. Får reda på att Hedvig tänkt lura alla arvingarna genom att sälja Ekesta bakom ryggen på dem. Till en skum köpare,
Jan Hagberg. Sten Svensson agerade som bulvan. Hon avslöjar att Jonas har spelat in alla transaktionerna på kassett via den buggade telefonen.
Länspolismästare
Runar Borger håller presskonferens. Där är också bitr länsåklagaren Carl von Holz.
Olle är inte nöjd med den lokala polisens arbete. Han ringer Rikskriminalen, kommissarie
Rut Bengtsson. Snart kommer hon samt kriminalinspektörerna Ove Bergstrand och Kåre Nyvall och teknikerna Susanna Larsson och Jacob Ibn Rihani. De har med trailern med kommunikationsutrustning. För den svarar kriminalassistenten Henrik Edberg.
Rikskriminalen börjar med att förhöra Mona Ek.
Med Thomas Eks hjälp hittar Olle en hel avlyssningscentral i det gamla brygghuset på Ekesta. Det är Jonas verk. Han är dator- och elektronikkunnig.
Sedan får Villner av Svante Ek adressen till
Margot som är Kenneths f d fru långt inne i mörkaste Småland. Där kanske Kenneth gömt sig? Jo, då! När Olle kommer finner han Kenneth som hotar både Margot och Olle med sitt gevär. Kenneth grips dock av tillkallad polis och sätts på mentalsjukhus.
Hedvigs hus i Halmstad brinner ner i en anlagd brand. Tomas som övernattat är nära att brinna inne.
Kenneth och Mona är på väg att arrangera ett självmord åt Kristian. Kenneth är helt fixerad vid tanken på att förlora vad han uppfattar som sin fars och hans egendom. De ska "hjälpa" honom att hänga sig. Men han räddas i sista ögonblicket.
(Är det Gustaf P Jansson som ligger bakom allt?)
Inträder på scenen Tage och Britt Ek, boende i Spanien. Är föräldrar till Svante, Jonas och Kristian.
Det förefaller som om det är Kenneth som har mördat sin styvmor Hedvig Ek.
Jonas har mördat gårdskarlen för att denne inte skulle avslöja att Jonas regelbundet knullade med sin raffiga svägerska Berit.