Stig O Blomberg: Hotet
 

Årets Deckare 1990 140 sid

Olle Villner kommer hem till Sverige efter 8 veckor i Gascogne i Frankrike för att skriva om vattenleder. Han söker upp Dömers förlag för att träffa Monica Ardin, chef för fackboksutgivningen på förlaget, gift med finansmannen och mångmiljonären Boris Ardin. Nuvarande förlagschef är civilekonomen Jan Holmberg. Monica Ardins vackra sekreterare Yvonne Nartiner är där men inte Monica själv. Dine de Ruiter ersätter.
En lång flicka med rödbrunt hår dyker upp.
Johanna Dömer vill träffa Anne Joelson. Som inte heller är på förlaget. Olle erbjuder Johanna skjuts hem till Annes bostad på Ulriksdal.
Dörren är öppen och de två finner Anne liggande skadad och avsvimmad på golvet nedanför en trappa. Ambulansen kommer snart. Och polisen. Innan dess har Olle dock hunnit direktnumret till Kent Alm på rikskriminalen Denne är dock på Polishögskolan.
Johanna ringer sin faster
Tine Dömer-Hansen som är Annes mor. Tine vill träffa Olle Villner men bara för att be honom att inte lägga sig i vad som hänt med hotet om att det är hennes familj som ger ut hans böcker.
Olle bjuder Kent Alm på Rudolfo. Alm vill att de åker ut Ulriksdal men porten till Annes hus är låst. Medan de tar en snabbfika hemma hos Olle sprängs Alms bil utanför.
Olle träffar Johanna Dömer och lär känna hennes familj bättre. Johanna vill att Olle följer med på ett besök hos hennes far
Tomas Dömer som bor på en ö mellan Runmarö och Nämndö tillsammans med en ung kvinna, Nita Vadin.
De tar Hanssons taxibåt från Stavsnäs. Fadern förefaller ointresserad av vad som hänt Anne Joelsson, Nita är inställsam och frispråkig. För återfärden lånar de en mindre båt av fadern. Vädret är blåsigt med dålig sikt och färden blir en mardröm.
När Olle kommer hem finner han att lägenhetsdörren är uppbruten. Och vad värre är: I gästrummet ligger Tine Dömer-Hansen död i sängen. Det visar sig sedan att hon dött av kvävning orsakad av en injektion i benet.
Polisen tillkallas. Kommissarien för våldsroteln
P H Eriksson blir genast misstänksam mot Olle. Förhöret blir pinsamt och hotfullt till Olle lyckas ringa sin "rådgivare" Kent Alm. Kommissarie Sigge Söderman leder spaningsarbetet.
När Olle och Kent ska hälsa på Anna Joelson på sjukhuset, är hon inte där. Hennes "far" har hämtat henne. Kan det vara hennes styvfar,
Erling Hansen?
I Polishuset träffar Olle Yvonne, Monica Ardins sekreterare. Hon ser helt förstörd ut. Hon har en 12-årig son. Hon är rädd "de" kommer att döda honom!
Sedan polisen hittat en radiosändare i Olle bil får han polisbevakning i sin lägenhet. Strax efter vaktavlösningen på morgonen går Olle ut. Men det är en falsk polis som kommit. Insatsstyrkan griper honom sedan Kent Alm skjutit honom i den arm med vilken han hotade polisen med en stilett.
Olle besöker Dömers förlag. Han vill veta varför förlaget givit ut en proarabisk bok om Palestinakonflikten trots förlagets urgamla princip att avhålla sig från all politisk litteratur.
När han kommit hem ringer Hanna. Hon har för sig att någon smyger runt huset och önskar Olle som skydd. Olle tar sig genast dit. När han passerar grindstolparna till huset blir han nedslagen.
Han vaknar upp av Hannas omsorger.
Georg Dömer, Hannas bror är också där. Han är läkare och besiktigar skadorna. En äldre kvinna har bevittnat hur 2 män angrep Olle. Olle ankomst hindrade männen från att sätta fyr på den bensinindränkta brasa de staplat längs husväggen.
När Olle vaknar nästa morgon är Tomas Dömer där. Han blir mycket upprörd då Olle informerar honom om förlagets utgivning av den politiska debattboken.
Kent Alm får en idé och hittar därför i ett gårdshus bakom Dömers förlag Yvonne Nartiner medvetslös. Olle mun-mot-mun ansträngningar räddar hennes liv. Hon hade fått en dödlig injektion av sömnmedel.
Georg Dömer och hans fru
Katarina bjuder Olle och Hanna på middag. Georg kan berätta att faster Tine dött av en anafylaktisk chock beroende på överkänslighet för penicillin.
En främmande man har ofta besökt Yvonnes lägenhet enligt en granne. Han har snaggat hår och ovanligt stora öron. Olle erinrar sig att en man med det utseendet följt efter honom när han lämnade Annes lägenhet sedan denne förts till sjukhuset.
Hanna som håller på skriva en avhandling om Svend Dömer, hennes farfarsfar, som startade förlaget en gång, behöver åka till Odense på Fyn. Olle kör henne dit i sin bil. När de kommer till Helsingborg erinrar Hanna sig att nära Fredriksvärk, vid Liseleje hyrde hennes bror Georg och Anne en gång en fiskarstuga av Erling Hansen. Kanske Erling och Anne är där nu? De hittar mycket riktigt Erling där som är dödsförskräck då han ser Olle eftersom han tror att Olle dödat hans fru Tine. Snart erkänner han emellertid att han för att skaffa pengar till sina usla affärer gått med på att hjälpa agenten
Emery Hart att köpa Dömers förlag. Harts klient ville snabbt få ut en bok om palestinafrågan. Han förstod att Irak låg bakom boken och blev förskräckt. Eftersom Boris Ardin skulle resa jorden runt för att fira sin 60-års dag och Monica Ardin var tjänstledig ett halvår lyckades han placera en vän, Dine de Ruiter på Monicas plats. Han förklarade att Anne och Tine hindrade försäljningen av företaget. Erling har en adress till Emey Hars bostad i Cornwall i Storbritannien.
Olle och Hanna beger sig genast till Kastrup för att flyga till London. På Heathrow tas de emot av polisen.
Chiefinspector Scott, Special Branch, är redan varskodd av Kent Alm. De ska genast jaga den irakiske agenten Mr Hart. Ute i havsviken grips flera av agenterna efter en eldstrid där även Anne träffas. Olle räddar emellertid henne från döden. Emey Hart slinker ur nätet.
(135)