Stig O Blomberg: Insjömordet
 
Semic 1995 194 sid

När Olle Villner kommer hem till Stockholm från sitt hus i Provence finner han en ung kvinna i sin lägenhet. Hon säger sig vara Giselas storasyster Jane Wahlberg. Gisela Månsson på universitetsbiblioteket i Uppsala. Hon vill att Olle följer med till Dalarna. Hon tror att hennes mammas vän Pelle Gustafsson som forskar i miljö är försvunnen. Jane har varit gift med Björn Wahlberg men nyss lämnat honom. Olle är nedstämd efter att ha förlorat sin älskade Nadja. Först åker de till Pelles lya på Odengatan. Men där är helt upp och nedvänt. Har någon sökt igenom lägenheten? Jane får därför sova över hos Olle.
Det blir en lång biltur till Dalarna och till Janes mammas stuga. Pelle svarar inte i telefon i sin stuga tvärsöver sjön. När de varit där kör de på en kropp i vattnet på hemvägen. Den drunknade Pelle. Olle kontaktar polisinspektör
Anders Runesson i Falun. Polisen kommer med läkaren Jan Backe. Nästa morgon åker Olle till polishuset och träffar Göran Ros, "en gammal bekant från Uppsala". Olle får kontakt med en brorsdotter till den omkomna, Gabriella Grahn, som är arkitekt med eget företag. De besöker gemensamt Pelles far. Gabriellas föräldrar omkom båda i en trafikolycka i London 1991.
Olle och Gabriella åker till Janes mammas stuga. Ingen hemma och bilen är borta. Sedan till Pelles stuga. De tar med sig hans dator innan de överraskas av två poliser: kriminalinspektör
Hasse Jansson och kriminalpolisen Herman Lind. De upptäcker att telefonlinjen är avklippt.
Ett kemiföretag, Dakefa, i Falun har Pelle varit särskilt intresserad av p g a dess utsläpp. Olle Villner tar kontakt med företagets direktör
Birger Wernland under förevändning att han ska skriva en bok om utlandsägda företag i Sverige för Ardins bokförlag.
Utanför Gabriellas bostad blir Olle "kidnappad" av en pistolbeväpnad Jane. Han vet inte om det är skämt eller allvar. Men har kör henne hem. Där avväpnar han henne. En man (Björn Wahlberg?) går bärsärkagång i ett hus. Plötsligt får han ett stick med en spruta och blir medvetslös.
Olle träffar Birger Wernland, Dakefachefen. Det finns många säkerhetsvakter och rundvandringen övervakas av en representant för den nya ägaren. Plötsligt får Wernland ett telefonsamtal och måste avbryta mötet.
Polisen har hittat Björn Wahlbergs taxi nerkörd i sjön i närheten av Janes mammas stuga. Plötsligt upptäcker de en eka på vattnet med en kvinnokropp i. Det är Jane. Hon överlever kraftigt nerkyld.
Björn hittas död i Pelle Gustafssons stuga. Man misstänker en överdos av narkotika.
Olle äter Valborgsupé hos Gabriella. Hon berättar om hur hennes föräldrar dog. Det var ett sprängattentat. Man misstänkte IRA.
Olle går på restaurang. Snart sitter det en kvinna bredvid honom. Det är en av vakterna på Dakefa. Hon vill prata med Olle. Hon heter
Sofia och Olle är mycket skeptisk till henne. Sedan hans bil prejats av vägen av två andra vakter från Dakefa som försöker släpa in Sofia i en annan bil förstår han dock att hon är på hans sida. Kanske särskilt sedan hon befriat sig själv från de två genom välriktade karateslag. Herman Lind som dyker upp samtidigt gör ett så förvånande intryck att Olle anmäler honom för Göran Ros.
Jane försvinner från sjukhuset. Göran Ros begär hjälp av rikskriminalen. Snart kommer
Kent Alm och resten av gänget från Stockholm. Kommissarie Rut Bengtsson, Ove Bergstrand och PH Eriksson. Joakim Ring är ett nytt fynd från Göteborg som dessutom är extra datorkunnig.
Jane dyker upp på Olle rum på hotellet vilket får Olle att byta rum för natten. Någon försöker mörda även Jane med en giftspruta. Denna gång är giftet nikotin. Är det en annan mördare som dåligt kopierar den som mördade Björn Wahlberg?
Alm som blir intresserad av Gabriella hittar en mikrofon i en ventil i hennes hus.
Birger Wernland kommer till Olles hotellrum. Han säger att han inte orkar längre.
Bill Neeler styrelseordföranden i Dakefa har kommit. Luigi Cirelli ska vara högsta chefen för företaget.
Janes mamma,
Lilian Persson är i USA. Sofias far, Oscar Lindberg var tekniker och god vän med Pelle Gustafsson. Han fick sparken från företaget för han misstänktes för att lämna information till denne. Direktören Wernland har uppvaktat Jane. Hans sekreterare Doris Johansson, en verkligt välpumpad och stor blondin har varit Herman Linds väninna.
Olle hittar ett gömt brev hos Per Gustafsson som kan ha Gabriella som avsändare. Göran Ros vill gripa Gabriella för mord.
Villner kommer på Herman Lind att snoka i kommissarie Ros papper på polisstationen. Lind drar pistol och tvingar Olle följa med i hans bil. Anders Runesson dyker upp och griper Lind.
Nytt material som Jane gömt i Olles bil hittas. Pelle har bilder på
Mohamed Sanussi, en yrkesmördare från Libyen och Mustafa Gür, en av säkerhetsvakterna på Dakefa.
Olle lånar Sofias cykel och tar sig en tur. Snart får han alla 5 växlarna att fungera och upptäcker att han är på baksidan av Dakefas fabriksområde. Han ser och hör lastbilar och att något lastas. Plötsligt två snabba skott och ett skrik. Olle lyckas alarmera polisen och snart är det stor utryckning. Innan dess är det någon som klättrar över staket. Det är Doris. Olle fångar henne genom att skatta cykeln över henne och låter polisen gripa henne. Doris är vänsterhänt och har varit sjukvårdsbiträde.
Dakefas säkerhetschef,
Jimmy Wenger, har skjutit sig ut. Det blir jakt ut i skogen Alms bil som Olle åker i får däcket sönderskjutit så bilen välter. En ung poliskvinna, Lotta, lyckas skjuta Wenger så att han ger upp. En mycket dramatisk upplösning.
Den som sköts på Dakefa var direktören Wernland som ville hoppa av.
Det var Lind, utklädd i kvinnokläder, som försökte döda Jane. Lind hade haft det dåligt ekonomiskt. Vaktchefen Wenger lät honom jobba som instruktör åt vakterna. Det blev fler jobb och snart satt Lind riktigt i smeten.
12 personer greps på Dakefa. Två tusen kartonger som innehöll anabola steroider och narkotika beslagtogs. Det var ett gangstersyndikat som köpte Dakefa. Per Gustafsson spionerade och via Herman Lind bad de Doris Johansson att ge honom en injektion så att de kunde ta hand om hans material. Sedan tvingade Lind Doris att göra samma sak med Björn Wahlberg. Annars skulle han avslöja henne.