Stig O Blomberg: Mårdgränd
 
Bra Deckare 1983 256 sid
 
sammanfattning  blogg

1. Karin Eriksson, sjukvårdsbiträde, 24 år & Ossian Eriksson, fotograf, 29 år
2.
Kerstin Hansson, socialassistent, 29 år & Roland Hansson, högstadielärare, 35 år
Barn:
Carina, 7 år och Carl, 8 år
3.
Elisabeth Bind, hemmafru, 40 år & Lars Bind, ombudsman, 39 år
Barn:
Bo. 5 år och Stefan, 16 år
4.
Vera Gunter, parfymeriägare, 37 år & sonen Richard, teaterelev, 19 år
5.
Anne Bergvik, barnmorska, 32 år & Per Bergvik, läkare, 37 år
Barn:
Jessica, 8 år och Laura, 8 år, tvillingar
6.
Ketty Larsson, hemmafru, 23 år & Jan Larsson, byggnadsingenjör
Barn:
Marcus, 6 år
7.
Mirja Hagerud, bensinstationsbiträde, 33 år & Paul Hagerud, bagare, 39 år
Barn:
Gustav, 2 år och Karolina, sex år
8.
Anneli Hedlund, förskollärare, 33 år & Hans Hedlund, bankanställd, 33 år
Barn:
Laura, 2 år och Nicklas, 4 år
9.
Åke Mellman, forskare, 48 år
10.
Helena Brunck, hemmafru, 24 år & Max Brunck, antagligen affärsman, ålder okänd
11.
Sirkka Andersson, studerande, 28 år & Gunnar Andersson, psykolog, 32 år
Barn:
Vanja, 3 år
12.
Anita Östergren, chefssekreterare, 39 år & Peter Östergren, flygkapten, 41 år
Barn:
Johannes, 10 år, Johanna, 12 år och Johan, 14 år
13.
Birgit Weissman, kulturjournalist & Heinz Weissman, arkitekt, 43 år
Barn:
Lotti, 10 år och Rudi, 13 år
14.
Doris Hakkarainen, hemmafru 39 år, & Veino Hakkarainen, sjökapten, 44 år
Barn:
Hilka, 3 år och Tula, 6 år
15.
Lena Fransson, sjukgymnast, 36 år & Henrik Fransson, ekonom, 40 år
Barn:
Jan, 8 år och Lars, 11 år

Mårdgränd är en kort gång mellan sju och åtta radhus. I dem bor 28 vuxna och 22 barn. En augustikväll hålls det kräftfest.
Det nyinflyttade paret Brunck håller sig för sig själva och väcker därför mångas nyfikenhet.
Åke Melander är festfixare. Vill nu avgå och i stället väljs Hans Hedlund. Efter några danser lämnar Helena Brunck festen tillsammans med sin man. Senare på kvällen upptäcker grannarna att Bruncks stora Buick är borta.
Det blir eftersits hos Åke Mellman. Där är Mirja Hagerud, Veino Hakkarainen, Ketty Larsson, Vera Gunter och Hans Hedlund. De diskuterar Max Brunck. Vera stannar och hjälper Åke med disken, Hans följer Kitty hem. Kitty är intresserad. De promenerar ner till hamnen och båtarna och där klär Kitty av sig och hoppar i vattnet för att simma över till andra kajen mitt emot. Men vattnet är kallare än hon trott och hon är nära att drunkna. Hans bär henne ner till sin båt. Hon blir varm och vill älska med Hans. Hon lider av att hennes man Jan inte är intresserad. Men Hans är ståndaktig och när de ska lämna båten hör de röster. Några tycks tala holländska. Kanske ser de också Buicken.
Pelle Bergvik är först ut nästa morgon. Nästa vuxna ut är familjen Fransson med barn.
Hans Hedlund vaknar och pratar om gårdagsnatten med hustrun Anneli. Detsamma gör herrskapet Hakkarainen.
Max Bruncks namn nämns i många av husen vid Mårdgränd den dagen.
Hans Hedlund träffar Karin och Ossian Eriksson. Plötsligt hör de ambulansen. Den kommer för att hämta Helena Brunck. Hon ligger blek och orörlig på båren. Hennes man följer med henne. Ossian går och pratar med läkaren Per Bergvik och få reda på att Max Brunck ringt och pratat med hans fru Anne som är barnmorska. Helena hade fått en "oväntad blödning".
Den 19-årige Richard Gunter köper en orkidé för att hälsa på Helena på sjukhuset. Men där finns hon inte. Är hon ett DVA, det vill säga död vid ankomsten?
Grannarna bedriver forskning om Bruncks. Hans Hedlund förhör sig hos sekreteraren i båtklubbem, Patrik Bark, Ossian Eriksson ringer bilregistret i Örebro. Buicken är registrerad på Wheel Import Company AB. Han ringer dit men ingen känner till Max Brunck.
Richard Gunter är upprörd efter sitt besök på sjukhuset och vill prata ut hos Åke Mellman.
Rudi Weissman, 13, och Johan Östergren, 14, har börjat pilla på kärlekens mysterier.
Janne Larsson vill prata med Hans Hedlund. Han har fått för sig att Hans vänstrat med hans fru Kitty. De blir överens och sedan tar Hans Hedlund sig en titt i Bruncks garage. Mellan fyra vinterdäck hittar han 14 små kartonger. Han öppnar en och finner en decimeterhög, vitglänsande dödskalle.
Nästa dag kommer Helena Brunck tillbaka. Åke Mellman klipper en bukett blommor och går på artighetsvisit. Hon säger att hon rest ganska långt och är trött.
Heinz Weissman vill tala med Johan Östergren. Han vill veta vad som hänt hans dotter Rudi sedan Lotti somnat. Rudi har nämligen haft mardrömmar. Hon verkar ha fått en chock men vill inte tala om det. Johan berättar att de försökt kika in genom Bruncks fönster. Då kom Brunck ut och drog in Rudi i huset.
Johan försöker tala med Rudi. Rudi berättar för Johan vad hon sett men han kan inte tro henne.
Åke Mellman har fått ett anonymt brev, från ett barn som varit inne i huset. Janne Larsson går ut i garaget men där finns inga askar med dödskallar. I stället hittar han i Buickens bagageutrymme en docka han känner igen. Det är Marcus tvåårspresent som varit försvunnen en tid.
- Snart avslöjas Rudi Weismanns hemlighet. Via lillasyster Lotti går den till kompisen Jessica Bergvik, hennes tvillingsyster Laura och till Anne, deras styvmor. som är barnmnorska. Anne rådgör med Kerstin Hansson i tvåan som är socialassistent. Hennes man Roland kontaktar Heinz Weismann som får sin dotter att berätta. Brunck hade frågat henne om hon kunde hjälpa honom med något och om hon hade en bikini. Han skulle betala bra.
- Hans Hedlund är förkyld och tar några dagar sjukledigt. Då får han tillfälle att ledsaga Helena Brunck på en promenad. Han får veta att de heter Bruwek, inte Brunck.
- Mårdgränds Don Juan, Richard Gunter, bedriver älskog med den fylliga och villiga Doris Hakkarainen i hennes makes, sjökaptenens båt.
- Hans Hedlund kör ihjäl sig i sin gamla Saab. Han har kommit över på fel väghalva och kört in i en bergvägg. Något tekniskt fel på bilen undrar en del, andra funderar på självmord. Ryktena går. Anneli Hedlund åker hem till sina föräldrar med de två barnen och sedan till USA där hon har släktingar.
- Av en tillfällighet är Peter Östergren befälhavare på det flygplan som Anneli och barnen flyger med. De får tillfälle att prata med varandra. Peter som själv i sitt yrke är mycket beroende av att tekniken fungerar funderar mycket på vad som kan ha orsakat Hans Hedlunds dödsolycka.
- Richard Gunter går på teater, han får rabatt som teaterelev. På väg ut ser han Helena Brunck i garderobskön och ordnar så att han får kontakt. Av en "tillfällighet" kommer han med på en kändisbild tillsammans med Helena som kommer med i morgondagens tidning.
Vera Gunter blir orolig för hur Max Brunck ska reagera när han ser bilden. Åke Mellman blir så upprörd att han inte hittar ord!
- Senare under hösten tittar Peter Östergren in till Mellman. Han vill diskutera orsaken till Hans Hedlunds dödsolycka. Mellman visar honom några fotografier. Det är förstoringar som visar Hans Hedlund tillsammans med Helena Brunck, tagna av "en man på en båt".
- Kitty Larsson ska börja på KomVux. Hon blir jätteglad när Janne förfaller uppskatta detta initiativ.
- Janne råkar ut för en olycka på byggarbetsplatsen och blir sjukskriven. Han tar en promenad och hamnar på ett konditori. Där träffar han Helena. De promenerar hem tillsammans. De träffar Doris Hakkarainen på väg till doktorn med sina barn.
En hund hittar en man som ligger på mage i strandkanten. Han har ett krossår i bakhuvudet. En grov tallgren ligger bredvid. I ambulansen vaknar Rickard Gunter till liv. Hunden heter Hamlet och hans husse är åklagare.
Rickard blir bättre och då berättar han för Janne Larsson att han tror att någon slagit ner honom. Det var ingen nedfallen gren i blåsten som klubbade honom.
- Övertalad av Åke Mellman kallar Jan Larsson männen vid Mårdgränd till ett möte i "klubbhuset". Det blir snart två läger, ett som vill "ta itu med" Max Brunck och ett som vill avvakta. Plötsligt ringer telefonen. Richard Gunter är död. En grupp beger sig till Bruncks och ringer på. Det är Ossian, Paul, Peter, Jan. Max Brunck öppnar men då de blir hotfulla slår han igen dörren. Sedan flyr han genom bakdörren. Han kör iväg i sin stora Buick. De andra följer efter men hittar aldrig bilen och när de kommer tillbaka till Mårdgränd står Buicken där. De känner sig lurade.
Några veckor senare blir Jan Larsson beskjuten då han gått ut från sitt hem efter att ha sett ett ljussken utanför. Flera skott skjuts och till sist träffas han av ett skott i ryggslutet som ger ett blödande sår. Han skriker på hjälp och Peter Östergren kommer ut. Läkaren Per Bergvik kallas in och Jan blir omplåstrad. Polis anropas och kriminalinspektör Bertil Nilsson anländer.
- Nästa dag går Kitty till sin vuxenutbildning. Jan säger att han klarar sig själv. Han blir förvånad då Birgit Weismann ringer på dörren. Flera ilskna signaler. Hon har redan fått veta vad som hänt. Hon säger att Heinz är särskilt oroad. Han var bara tre år när han och hans föräldrar flydde från Tyskland till Schweiz.
- Kriminalinspektör Bertil Nilsson besöker Åke Mellman och får bl a reda på att Åkes far bar sig svinaktigt åt mot hans mor. Fadern var polis men tvingades lämna sin tjänst efter en skandal. Åka Mellman tror att Richard Gunter dödades av en svartsjuk kvinna, en som han tidigare haft ett förhållande med!
- Nästa dag besöker han Helena Bruwek. Hennes man är inte hemma. Han arbetar tillsammans med Leopold Larsen. De har en importfirma tillsammans, Globe Dolls. De arbetar med dockor.
- Kriminalinspektör Bertil Nilsson besöker Max Bruweks kontor. Han blir helt mållös tills han upptäcker att det inte är Helena Bruwek han ser utan en oerhört skickligt gjord docka i naturlig storlek. Den har ögon som kan följa den som pratar med henne. Dockan är ett av Leos mästerverk.
- Han åker tillbaka till Bruweks bostad. Han pratar med henne. Hon verkar inte minnas någonting. Han känner att någonting är alldeles fel. Han övertalar Helena att följa med honom till en doktor. Läkaren tror att hon är påverkad av något men vet inte vad. Läkaren ordnar ett rum så att hon kan stanna för observation.
- Bertil Nilsson åker direkt till Åke Mellman och väcker honom mitt i natten. Men det samtalet får han inte ut mycket av.
- Doris Hakkarainen erkänner att hon dödat Richard. Hon fick ett så vidrigt brev. Hotade med att avslöja henne för hennes make. Richard skulle träffa Helena. Doris slog ner honom med en gren. Sedan hörde hon att Jan Larsson träffat Richard och att de hade pratat om hur allt hade gått till. Hennes make hade en pistol. Med den försökte hon skjuta Jan Larsson.
- Max Bruwek erkänner att Helena fått en särskild medicin utskriven av en läkare. Han älskade henne så mycket och fruktade ständigt att förlora henne.
- När Helena åkte till sjukhuset i ambulans så var det inte hennes kropp utan det vara dockans, prototypen. Det var Leos idé att testa hur långt det gick innan det upptäcktes på sjukhuset. Under tiden var Helena i Danmark.
- Åke Mellman grips i sin bostad, formellt misstänkt för skyddande av brottsling. Han visste att det var Doris Hakkarainen som slog ner Richard och han arrangerade mötet genom att skicka falska brev till henne. Han ville hämnas på Richard för att denne svek honom. Ett annat skäl är att Helena är hans dotter, enligt Mellman själv.
- Och boken avslutas helt mystiskt när Bertil Nilsson tar kontakt med Helena Bruwek på sjukhuset. Hon säger att hon inte tar promenader eftersom hon inte kan gå. "Gå har jag aldrig kunnat. Visste du inte det?" Är det hennes dockavbild, prototypen han talar med?


I en efterskrift säger författaren Stig O Blomberg att Mårdgränd har "vissa ytliga likheter" med Mjärdgatan där han bor och att Jägarudden har likheter med "vårt, område", Fiskarhöjden. Och där hålls också en årlig kräftfest som just 1982 råkade hållas i ena garagelängan. Men människorna där är alla "mycket sympatiska personer".