Stig O. Blomberg Min vän Igor 1998
 

Oscar Vallner, en välbeställd affärsman, har en lyxig och omfattande sommarbostad som han kallar "Huset". Det ligger i en liten by i Västsverige. I staden 45 mil därifrån har han sin firma, som sköts till större delen av Ella Olovsson (rasande skicklig om än ej så vacker) och sin älskarinna, den unga Sigrid Nyström, kamrer i "Stora Banken".
När han efter ett stadsbesök kommer åter till Huset befinner sig där hans stora förvåning en man. Det är
Igor som Oscar träffade för 5 år sedan på en krog i södra Frankrike och som han då trodde var KGB-agent. Han säger att han var "kontrollant" i det gamla Sovjetunionen. Det var den sommaren Vallner träffat den vackra mörkhyade Naigu.
- Vallner är gästvänlig och låter Igor bo i ett av de båda gästrummen på övervåningen i Huset.
- Igor skriver ett brev som Vallner motvilligt accepterar att köra till den närbelägna järnvägsstationen för att posta. På vägen stannar han och öppnar brevet. Det innehåller två tomma ark. I pappershandeln köper han skrivmaskinspapper och tape och kuvert. Han tar ut de tomma bladen och skickar dem till Ella på kontoret med en önskan om att få dem undersökta.
- Igor blir misstänksam och undrar varför jag varit borta så länge. Han gör borstj. Vallner tycker att Igor tvingar sig på honom på ett obehagligt sätt. Särskilt sedan han kommit på Igor med att försöka slå ihjäl Martin Gustavsons hund för att denne skrämt honom.
- Sigrid Nyström kommer till Huset som jag bett henne. Men Igor har inte vett nog att åka sin väg. Vi äter och dricker gott. Jag får i mig så mycket att jag slocknar direkt i sängen. När jag vaknar hör jag att Sigrid är i Igors rum och jag förstår vad de håller på med av hennes ljud att döma. Jag tar bilen och kör de 45 milen direkt till mitt kontor.
- Jag ringer dirkt till Ella, min sekreterare som kommer trots att det är lördag. Han berättar allt om Igor och om Sigrid. Ella vill att Oscar ska vila ut och erbjuder både sin säng och sin kropp i hennes lilla villa på Värmdö.
- När jag kommer tillbaka till Huset erkänner Sigrid att hon föredrar Igor som är sexigare. Igor har åkt bort i ett ärende.
- I förrådet hittar Vallner en död människa i motorcykelkläder. Han har asiatiska drag och är skjuten i bröstet. Bredvid honom står en motorcykel. Jag vill ringa polisen genast men Sigrid säger att han är skjuten med min pistol. En pistol som jag länge borde ha lämnat tillbaka sedan min tid som reservofficer.
- Jag hittar ingen telefon i huset. Alla tycks vara borta. Biltelefonen har Sigrid tagit hand om. Jag blir rasande och låser in Sigrid i hennes rum.
- Då kommer Lennart Gunnarsson, grannen. Han berättar att han hört en motorcykel vid tvåtiden på natten och sedan två skott. Han tror att en tjuvskytt är i farten. En stor tankbil hade förresten varit nere och vänt vid Huset. En fransk bil.
När jag kommer tillbaka till arbetsrummet är Igor där och hindrar mig från att ringa.
- Igor tvingar mig att hjälpa honom att transportera liket. Vi kör till ett ensligt beläget hus och börjar gräva en grav i den mossiga marken. När Igor hämtar liket från bilen halkar han och slår huvudet i en sten. Han mår illa och jag hjälpa honom tillbaka. Liket blir liggade i mossen.
- På morgonen är Igor fortfarande sjuk. Jag tar bilen och åker till telefonautomaten vid Konsum. Jag anmäler anonymt var liket efter den skjutne asiaten ligger. Jag ringer också till Ella och ber henne kontakta
Kurt Andersson. Sedan skriver jag ett meddelande till Lennart Gunnarsson. KA jobbar på Rikspolisstyrelsen där han sysslar med organiserad internationell brottslighet. Vi träffades under min tid som reservare.
- Två män i gröna overaller tar hand om Vallner som plötsligt viker sig som en sprattelgubbe. De bär in honom i förrådet.
- Senare när jag vaknat kommer Lennart Gunnnarsson. Han har ett meddelande gömt i en äggkartong. Det är från Kurt Andersson och innehåller några rader av instruktioner samt en spårsändare jag fäster på min röda Audi.
- Igor vill att jag ska köra honom på ett uppdrag. Jag lyckas spela sjuk, smittad av honom, så det blir Sigrid som får köra.
- Senare på dagen kommer kommissarie
Per-Henrik Eriksson, kallad "PH". Han har gripit en man i grön overall som smög utanför Huset. Han har med sig "grabben". Det är Kenneth Alm, son till "en riktig höjdare" (kriminalintendenten Kent Alm får man väl förmoda)
- Snart har PH fångat även den andre av de två gröna männen och fått dem bortforslade liksom den mördades motorcykel.
- Sigrid kommer ensam tillbaka med bilen. Säger sig ha lämnat Igor i Oslo. Hon är skottskadad och hämtas med ambulans. Min bil uppvisar flera kulhål. Jag tömmer den på Igors tillhörigheter. Jag hittar något som ser ut som en liten kamera men som senare visare sig vara en mätare av radioaktivitet, en Geigermätare.
- Jag får besök i Huset av kriminalinspektören Kenneth Alm. Han berättar att polisen lyckats spåra mil bit till platsen där Sigrid körde ifrån Igor.
- På natten kommer Igor plötsligt tillbaka. Han är beväpnad - med min egen pistol. Han hotar mig. Då dyker Kennet Alm upp. Polisen har en sändare i mitt bibliotek och vet allt som sker.
- Nästa gång går det sämre. Då tvingas jag in i en svart minibuss, typ van. En rysktalande man kör. När jag vaknar ligger jag i en säng. Det är kallt och jag är inlåst.
- Kurt Andersson informerar polisen via fax. En samling pressrapporter om smuggling av uran och plutonium från Ryssland. Igorr är KGB-överste med bl a kärnsäkerhet som specialitet. Avskedad 1987.
- PH hittar inte Vallner i Huset och blir orolig.
- Nattportiern på ett hotell avlyssnar ett samtal. Han kan en del ryska sedan skoltiden i Tallin. Han blir orolig över vad han hör och ringer polisen. Kriminalinspektör Herbert Nilsson tar sig an fallet. Snart hämtas ryssen Vlad Sidrokin i handbojor.
- I Sigrids bil väntar Igor förgäves på Sidrokin. Sidrokin som hade kortvågsradion och kunde kommunicera med det väntande fartyget. Plötsligt kommer en motorcykel. Igor tror inte sina ögon.
- Oscar Vallner blir utsläppt av en man som tar honom för ett luffare. Han virrar omkring i skogen. Plötsligt hittas han av en polisbil. Det är Alm, PH och Sonja Lind. Bilen är på väg till en plats där Igor hålls fången som gisslan. Bilen kränger och Oscar får Sonja i knät. Ingen av dem tycks ha något emot detta.
Snart ser de bilen med Igor. De hör ett skott. Oscar Vallner lånar Sonjas kikare. Sedan beger han sig till polisernas förtvivlan mot bilen. Han har upptäckt att det är Naigu som håller Igor som gisslan. Hon lämnar över sitt vapen. Igor har hon redan skjutit. Han är döende. Men han kan fortfarande använda sitt vapen. Han skjuter ihjäl Naigu.
Oscar ordnar Igors begraving på Kynnefjäll. Naigus lik tar libyerna hand om.
Och Oscar får ihop det med poliskvinnan Sonja Lind.

Illegal export av stulet kärnbränsle. Kamrat Ghadaffi i Libyen behöver detta. Agent Naigu engageras. Igor träffar Naigu på universitetet i Moskva. Hon vill att de ska stjäla kärnbränsle. Igor vill ta förtjänsten själv. Pakistan är en intressant kund.

Andra som bor i den lilla byn är Lars Svensson, pensionär.Svante Eriksson, gamla Anna Antonsson. Martin Gustafsson äger Södergården. Han har två söner, Ola, som bor i utlandet och Göran som bor hemma och jobbar i skogen. Anders Rojner, byns kapitalist. Lennart Gunnarsson bor i Snickarvillan. Ricke Danielson, kriminaltekniker

Stig O. Blomberg är känd för att varje år innan jul presentera en ny "Årets Deckare". Nu kommer han med sin första "Årets Rysare". Denna handlar inte som alltid annars, om Olle Villner, utan om Oskar Vallner.

Boken byter hela tiden perspektiv. Ibland är den skriven i första person "jag" ibland i tredje person "Vallner". Jag bli inte klok på vad detta betyder. Man skulle kunna tänka sig att boken delvis är en "annan bok" som "jaget" skriver om sig själv som Vallner?