Stig O Blomberg: Mord bland Göteborgare
 

Semic 1996 196 sidor

Olle Villner, förstås, kommer till sitt förlag för att lämna manus och bilder till en ny bok.
Monica Ardin, förläggare och hennes rike make Boris Ardin.
Boris har en syskonson,
Mats Hellman, kompositör, som han vill att Olle tar sig an. Han bor utanför Göteborg, men har just kommit till Stockholm i sin Rolls Royce. Mats berättar för Olle om sin flickvän, Inga-Lisa Hörman, och om hennes far advokaten H.
Olle åker till Göteborg, eller snarare till Rökholmen i Särö. När han hittar Hellmans imponerande villa är dörren olåst och en ung kvinna stönar slagen i huvudet. Det är
Birthe Hansen, en granne. Olle kör henne hem. När han kommer tillbaka är Mats Hellman där och efter en måltid övernattar Olle i gäststugan. Han vaknar av att den är övertänd. Han kastar sig ut genom fönstret. Polisen kommer. Kriminalinspektör Berit Åberg. Ung och snygg. Kriminalkommissarie är Tore Hägglund. Hellman är inte hemma. Villner söker honom hos advokat H. Där finns bara en förgråten kvinna.
Han träffar
Siri Estlund, en blonderad livsglad 50-åring. Villner blir förhörd av Åberg och Per Gullholm.
Birthes mamma,
Elise Bock-Jensen. Birthe är försvunnen.
Villner träffar
Bo Påhlman. Och direktör Möller. Två av dem som bor i det lyxiga Rökholmen. Siri kommer till Hellmans och berättar om att en vän till henne, Kalle, sett Birthe med en man på en holme. Mats, Olle och Inga-Lisa Berglund hittar Birthe. Mannen, Tomas Jansson, tas av polisen och i båten ligger advokaten H. Död i kajutan.
Professor Estlund, som är nästan blind, faller i vattnet från kajen och drunknar. Eller blev han knuffad i?
Inga-Lisa fick ett "avskedsbrev" från sin far innan han hittades mördad. Eller är det någon annan som är liket. Det är bara Villner som sett det i kajutan.
Hamnkapten
Herman Bring, f d marinkapten och fastighetsmäklare.
Eftersom det hela utspelar sig i ett område med mycket "fint" folk för att inte säga kultureliten så bli snart chefsåklagare och polismästaren inblandade. För att inte tala om intendenten
Kent Alm. (som vi alla vet känner Olle Villner honom väl från tidigare "fall" tillsammans).
Inga-Lisa identifierar sin döda far på bårhuset. Men det är inte han!
Sedan blir Villner överfallen. Blir räddad från att bli knivdödad av Inga-Lisa. Hans plågoande är en viss
Kenneth Nilsson, expert på att driva in skulder.

Kent Alms kämpar kommer: Kriminalkommissarie Rut Bengtsson och kriminalinspektörerna Ove Bergstrand och Joakim Engström samt teknikern Jacob Ibn Rihani. Kommissarie P H Eriksson är långtidssjuk. Engström har varit (olyckligt) förlovad med Berit Åberg!
Doris Falk, skeppsredaränka ska inkvartera poliserna från Stockholm.
Den döde på rättsläkarstationen är troligen
direktör Jan Malm. Hans fru f d hustru lär finnas i Danmark.
Morten Jensen, tonåringen, misstänker sedan länge Bo Påhlman. Påhlmans närmaste granne är Robert Strindmark. Morten tjuvkopplar ett telefonskåp och spelar in ett telefonsamtal. Pelle Gullholm kommer på honom och tar bandkassetten. Sedan blir Lundholm nedslagen. Har Doris Falk sett vem som slog ner honom?
Morten har kvar den inspelade kassetten. Villner får den. Spelar upp den i Alms bil. Ett samtal mellan en kvinna, Manne och en man, Bosse som nämner Pålle och Kenneth. Och Bob, som sköt fel person! Och strålsjuka! Detta bekräftas med en av de disketter som Anna-Lisa hittat på sin fars kontor med text om U235.
Plötsligt är
Selma, 16 år, kidnappad. Det är docent Johnsons dotter. Kidnapparen kräver att all polis lämnar Rökholmen inom 3 timmar!
Villner tror sig ha sett Bo Påhlman med en blond flicka i en bil för några timmar sedan. Är Bo Påhlman kidnapparen?
Plötsligt fruktar Olle Villner för Mortens liv. Om gärningsmännen tror att Morten har den äkta kassetten kvar. Han ringer hem till honom men pojken är inte där. De hittar sedan Morten i klubbhusets restaurang käkande köttbullar.
När Villner kör Alm i rullstol är de nära att kvaddas av en bil Alm skjuter sönder däcket på bilen som själv kvaddas i stället. Chauffören Är "Amanda, Ståhls tjej". Två civilklädda poliser griper henne.
Inga-Lisa har följt efter Bosse Påhlman till ett industriområde utanför stan. Olle Villner kör till området och lyckas snart hitta den kidnappade Selma. Lokalen tillhör Robert Strindmark. En nattvakt, Arvid Karlsson kommer på dem och han tror att Villner är en snuskhummer som är i gång med unga flickor.
Två män åker förbi Billdals park. Vid kyrkan byter de till en likbil. De tar på skyddsdräkter. En av de två är:
Robert Strindmark blev aldrig officer som han önskat sig. Blev legoknekt i Kongo. Tjänade pengar. Kom tillbaka till Sverige. Startade företag, fick god kontakt med öststaterna. Träffar Bo Påhlman och Amanda Kvam från Litauen.
Siri Estlund skjuten!
Kioskdamen stänger och lastar stora saker i en båt. Behållare med uran och plutonium?
Doktor Bergström tvingar under pistolhot Villner med i en båt för att arrangera en olycka som dödar honom. Han räddas av att Kent Alm skjuter Bergström från sitt sovrumsfönster!
Det handlade om fyra hänsynslösa gangsters som ville tjäna pengar på överblivna atomvapen från gamla USSR. Advokaten Evert Hörman kom på dem, då han hotades till livet körde Siri Estlund honom till hemlig ort i Norge.
I ställer blev Malm mördad av misstag.
Olle Villner får en natt med Berit Åberg för att planera när hon ska komma till Provence.
(inte alls dum. Nu ser jag framemot att läsa min "egen" julklappsbok för 1997 om några veckor. I dag är det Luciadagen - en lördag - 1997)