Stig O Blomberg: Mord på Österlen
 

Årets Deckare 1993 192 sid

Olle Villner, författare hjälper två unga kvinnor i "bilnöd", en blond, Laura och en mörk, Lotta. Han kör de båda till Lottas föräldrahem. Föräldrarna är polismästare Erik Lanz och dennes nya hustru. Lottas mor Karin är död.
Sedan kör Olle Laura till Skugge, som är ett slott. När Olle kör därifrån tycker han sig se ett spöklikt ansikte i ett fönster.
Olle tar reda på att Laura är direktör för AB Skuggehus. Hon har en argsint moster
Tora von Borge. Lauras far är Jacob Brouwer, "en charmerande yngling på 60 vårar".
Olle bjudes in att komma tillbaka. På vägen dit köper han ett smycke som present i en liten affär "Für Elise" i Perstad. Sedan går han husesyn på slottet i Lauras sällskap. När de undersöker källaren faller ett lik ut bakom en öppnad dörr!
De blir tvingade att kalla på polisen, som är Erik Lanz. Liket är kronofogden
Jonas Ingelsson. Kriminalinspektör Per-Eric Håkansson förhör Villner. Han blir misstänksam då han finner en blodfläck från den döde på Villners kavaj.
Plötsligt störtar en vild kvinna in på slottet. Det är den avlidnes hustru,
Anna Ingelsson som anklagar Laura för att ha låtit mörda hennes man sedan hon tröttnat på honom.
Olle bjuder Laura på lunch i Simrishamn för att ge henne en chans att ta igen sig. Innan dess åker Olle dock i smyg till Simrishamn för att tala med Anna Ingelsson.
Middagen i Simrishamn blir misslyckad varefter Olle övernattar i gästrummet på Skuggehus. När han vaknar, sent på morgonen, träffar han
Marin Berg, en man i 30-årsåldern, på besök hos Laura.
Villner åker till Perstad för att ringa sin vän
Kent Alm på rikspolisstyrelsen i Stockholm. På väg tillbaka blir han vittne till hur en stor Ford försöker köra ihjäl en kvinna som just lämnat butiken "für Elise" och sin skolkamrat Elise Jönsson. Det är Alma Persson och hon dör senare av sina skador. Hon är den mördade Jonas Ingelssons svärmor.
Åter på Skuggehus utan att ha fått kontakt med Alm möter Olle förvaltaren
Bert Beckers dotter Therese, 15 år "smal som en vidja men med mer än knoppande behag under den vita blusen". Hon är hysterisk sedan hon funnit Martin Berg mördad, skjuten till döds.
Polismästare Lanz anhåller Olle Villner. Är det för att få undan en rival eller misstänker han verkligen Villner för morden.
Nästa morgon blir Olle fri. Då kommer Kent Alm med kollegerna
Ove Bergstrand, Rut Bengtsson och P H Eriksson från Rikskriminalen. Med sig har de Rikskriminalens rullande laboratorium.
Olle hittar ett hotelsebrev riktat till honom på sin huvudkudde.
Olle studerar sjön vid Skuggehus. Han hör ett skrik från vattnet och hittar snart en naken och vacker
Maja Becker, förvaltarens nya fru och Therese styvmamma.
Olle åker till Lotta i Tomelilla. De tar in på Stora Hotellet. Där är också en gråtande och berusad Anna Ingelsson.
Olle övernattar hos Lotta och han blir "ganska kär" i henne. När han kommer tillbaka till Skuggehus har polisen just hittat Elise Jönsson i sjön, starkt nedfrusen men vid liv.
På presskonferensen gör Jacob Brouwer effektfull entré. Han berättar om trädgårdsmästaren
Oscar Hansson som med sin fru Hilde tog hand om Laura sedan hennes mor dött.
Olle åker till Tora Borge i Ystad. Hon är Lauras moster. Enligt henne kan det vara hennes bror
Torwald som inte kan stava till moral som ligger bakom morden.
Åskan går och ett hus brinner ner sedan dörren sprängts. Från det huset gick en hemlig gång in till Skuggehus. Nu ligger vägen öppen.
Therese har sett hur Laura försvunnit med sin otäcka morbror. Gislöv hade viskat Gislöv. Så dit beger sig Olle i Lottas sällskap. De kommer till hamnen i Gislövs läge. En stor likbil kör fram. En man och en kvinna bör kistan över till en stor segelbåt. Då kommer en polisbuss och flera polisbilar. Kent Alm hade satt en sändare i Olles bil! Torwald von Borge hotar då att skjuta Laura i kistan men övernas av Erik Lanz som snart fått på honom handbojorna. Kvinnan som är Maja Becker flyr i Lottas men kör i diket och övemannas. Laura överlever. Hon berättar att Torwald kidnappat henne. Han hotade att avslöja vem som var hennes mor.
Torwald von Borge har erkänt att han slog ner Jonas Ingelsson och är djupt ångerfull över att han körde på kvinnan utanför antikaffären i Skugge.
Olle tar reda på av Elise Jönsson innan hon dör på sjukhuset att hon trodde sig skjuta Torwald men tog miste och det blev Martin Berg som dog. Vidare att Bert becker tvingat sig på Laura för att han inte skulle avslöja att Laura var Tora dotter. Anna kunde inte få barn. Även Torwald kände till och utnyttjade hemligheten. Jonas Ingelsson var på Skuggehus för att älska med sin pojkvän Linus i muséet. Torwald mötte Ingelsson insvept i ett lakan. Han tog honom för spöke och slog "spöket" så illa att Ingelsson dog.