Stig O Blomberg: Mordplats Klarälven
 

"Årets Deckare" Semic 1991 138 sidor

Olle Villner, har hittat ett brev från en av sina förfäder. Carl Olofsson skriver 1807 till sin älskade Hedwig. Det får honom intresserad av att söka sina rötter i Värmland. Han tar in på ett pensionat i Tisselvik. Han hittar en gravsten med inskriptionen kapten Carl Axel Olofsson och hans maka Hedwig. På kyrkogården finns också "liemannen" Anselm Larsson.
Den unge prästen heter
Martin Pålsson. Han tror att Olofsson bodde på Korpnäs. Nuvarande ägare är Rickard (Dick) Ribbe. Kyrkoherden heter Holger Aronsson.
Olle tar sig till Korpnäs. Där är fest. En ung flicka
Agata tar emot honom. Hon är Rickard Ribbes dotter. Louise (Lo) Ribbe är hennes styvmor. Hon ber Olle gå ut med hunden Ofelia och dras med på äventyr. Först träffar han en vacker kvinna med blont hår. Sedan hittar hunden en medvetslös man med ett blödande sår i huvudet. Den blonda kvinnan heter Jenny Genborg och är 26 år. Hon ringer efter ambulans. Men när ambulansen kommer dit är platsen tom.
En man i en bil har en blödande man som passagerare.
På Hökhult bor
Henrik Halder. Han har en kamrat från Uppsala som brukar bo i gäststugan. Bengt Genborg, Jennys bror arrenderar en del av Hökhults mark. På Stockliden bor en trottoarbonde från Göteborg, illa sedd av ortsinvånarna.
Dagmar, Sture och Henrik Halder är på besök Korpnäs när Olle kommer tillbaka med hunden. Dagmar och Sture är Henriks föräldrar. Lo väntar nervöst både på sin man Rick och på Daniel. När Dick kommer kör han ut Olle.
Då kommer en elegant ung kvinna med ett kuvert i handen. Hon heter
Madeleine Kremer fästmö till ägaren av Stockliden. Kuvertet är åt Agata.
Olle bjuder Jenny på middag på pensionatet. Kocken är
Folke Hagström.
På natten vaknar Olle i pensionatets stuga nr 5. Han går upp och blir nedslagen. På morgonen finner han att alla hans tillhörigheter genomsökts, men inget har stulits.
Han träffar
kyrkoherde Aronsson. Martin Pålsson har hastigt insjuknat. Därifrån åker Olle till Korpnäs. Utanför står en polisbil. Jenny och Agata är rädda och upprörda. Någon har hittat Daniel Ekvall död. Han var Henrik Halders vän men också älskarinna åt Lo.
Kommissarie
Måns Stenberg förhör Olle. Olles bil har använts till att forsla bort kroppen. När Stenberg lämnat rummet upptäcker Olle att han är inlåst. Madeleine Kremer kommer och räddar honom. Tillsammans springer de genom skogen till Stockliden. Där ringer Olle först till sin vän Kent Alm, byråchef på rikskriminalen i Stockholm. Madeleine berättar att det var hos henne Dick varit när han kommit sent hem. Madeleine hade kallat dit honom för att visa honom ett tidningsurklipp som handlade om hur tre personer dog i ett älvdrama 1980. Det var Dicks f d fru Lil Ribbe och makarna Georg och Alice Genborg, Bengt och Jennys föräldrar. Det Madeleine räknat ut vara att Dick Ribbe gjort den 19-åriga Louise Hansson med barn innan olyckan. Plötsligt dyker fästmannen Robert Olsson upp svartsjuk då han upptäcker Olle. Han befaller Madeleine att genast köra honom hem.
Senare på natten väcks Olle av ett fasligt bankande på dörren. Det är Robert som letar efter Madeleine som inte återkommit. Tillsammans beger de sig ut för att söka. De gör en sväng till Granvik där de träffar Bengt Genborg i färd med att såga ved.
Nästa morgon försov Olle sig. Vi sitt lunchbord hittar han Kent Alm, som vanligt klädd i rutig skjorta och sliten skinnjacka. Han berättar att man hittat Mariannes Mercedes uppströms på morgonen.
Olle bjuder Jenny på midsommarsupé på Långbergets hotell i Sysslebäck. Olle upptäcker att han är kär i henne. Något som Jenny redan upptäckt å sin sida.
Någon upptäcker prästen Martin Påhlsson medvetslös under predikostolen. Han är påverkad av sömnmedel.
Olle åker med Robert Olsson till Bil & Traktor där polisen låst in hans Mercedes inför förnyade tekniska undersökningar. De förvägras tillträde av en energisk polisman. Robert hör svara knackningar. Verkstadschefen kommer dit och öppnar. De finner Madeleine inlåst! Skadad och blodig men vid liv. Olle besöket Påhlsson på sjukhuset. Han berättar under stor ångest att han vållat en medmänniskas död. Han slog ner Daniel Ekvall för dennes horeri. Ekvall föll och slog huvudet i en sten. Men är det prästen som dödat Ekvall? Det tror inte Kent Alm.
Helmer Karlsson alkoholbenägen bilmontör som undersökte olycksbilen för 10 år sedan hittas skjuten.
På natten vaknar Olle av bensinlukt. Någon häller bensin på pensionatstugan där han och de två flickorna bor. Han rusar ut och lyckas släcka lågan. Någon springer i väg. Kent Alm är där. Kulorna viner. Agata är också ute. Lo Ribbe står bredbent över Agata och hotar att skjuta henne om någon vågar sig fram. Pistolen skjuts ur hennes hand. Skytten är hennes man, mästerskytten Rickard Ribbe.
Ödets ironi: Det är Ramgården som innan kallades för Korpgården som är den gård där Olles förfäder bott. Han hade inget att göra på Korpnäs, där hans plötsliga uppdykande satte igång dramatiska händelser som klarade upp "olyckshändelsen" för 10 år sedan.

Inte ett onödigt ord. Som en serietidning eller ett puzzel. Inte en bit extra utöver de som behövs för lösningen. Rapp i texten. Intrigen byggs upp utan att man kan ana slutet. En av Blombergs bästa!