Stig O Blomberg: Döden åker motorcykel
 
Semic 1997 194 sid

Olle Villner igen förstås. Hos sin tandläkare och f d fästmö, Nadja Alfredsson, ser han i en tidning att Holger Vallman tagit patent på en apparat som "stoppar onödiga datorer". Han bor i Tossebol på gränsen mellan Värmland och Dalsland. Det är Villners mormors halvbror. Gården heter "Skogen"
Där finns hushållerskan
Gunnel Jacobsson. Hennes 19-åriga dotter Sofia är försvunnen. Hennes pojkvän Hans Andersson jobbar i mataffären. Hans mor Hilda och lillasyster Hanna. Eric Gustafsson, direktör för Tossebols mekaniska verkstad, hjälper uppfinnaren ibland. Han är Gunnels gamla kärlek sedan ungdomstiden.
Wallin är redaktör för lokaltidningen. Den vackra Katarina Sund är på besök i samhället. Polisinspektören Mats Gunnarsson känner till Olle Villners tidigare "bedrifter".
När Olle Villner lämnar Tossebol. Tittar efter fisk i en sjö. Men hittar en moped. Med en högklackad damsko på pakethållaren.
Martin Ingesson, polisman från Bengtsfors hittar henne i skogen intill.
Flickan är dödad med grovt våld mot huvudet. Men det är inte Sofia!
Det är
Laila Nilsson, en 20-årig bonddotter.
Doktorn kommer, det är Katarina Sund! Naturligtvis attraheras hon av Villner som snart blir hembjuden till den hyrda villan. Hon är änka sedan 5 år.
Leingarna, skinnskallar från Stor Le som kör motorcykel. Gunnel Jacobsson skriver insändare mot dem i pressen. Hon hotas för detta. Får sin bil saboterad.
På stranden finns en pratig blivande teolog,
Lars-Åke Vångsten, som säger sig ha problem med sin lust efter unga flickor. Han är gift med Dora.
Han hittas sedan drivande i en båt med namnet "Sofia". Han är skjuten till döds.
Holger blir nedslagen utanför sitt hus.

Nu kommer kommissarie Karl-Fredrik Fredman, kriminalinspektör Åsa Rosén, kammaråklagare Arne Hansson och assistent Åke Renberg. Samt Tor Torstensson och Bosse Lindholm, kriminaltekniker.

Tre mil från Tossebol har en ung man mardrömmar om en ung flicka. Hans fru lägger hans hand på sin gravida mage. (Peter Forsman?? Eller någon helt "okänd"?) (ja, en helt okänd och ovidkommande. En lastbilschaufför som kört på Laila då hon vinglade på sin cykel!)

Den förvirrade f d chauffören Ejnar Karlsson snattar wafers i handelsboden och anhåller om fri lejd till pensionärshemmet mot att han berättar vad han sett. Hur en man i en stor lastbil burit en "trasdocka" in i skogen.

Läspolismästaren Benny Mårtensson kopplas in och han beslutar om presskonferens. Villner åker till polisstationen i Ed där den ska hållas.
Fredrika Andersson jobbar i receptionen.
När Villner kommer till gäststugan på Skogen finns en man där,
Peter Forsman. Han hade Laila som modell.

Holger Vallman skjuter en objuden gäst på gårdsplan med sitt hagelgevär. Laddat med salt! En inbrottstjuv. Ernst Hagen, har ett dataföretag.

Olle Villner ringer nu Kent Alm. Hans sekreterare är Lena Johansson.
Redan nästa dag kommer "
kärngänget" från rikskriminalen: Rut Bengtsson, Ove Bergstrand och Kåre Nyvall, en ny inspektör. Plus en kriminaltekniker som ska köra bussen, Susanna Larsson. (Joakim Engström är på Interpol i Paris)

Sedan beslutar sig den "våghalsige" Villner för att åka till Rävmarken där Leingarna håller till. När Kent Alm får detta klart för sig blir det stort pådrag. Utanför tillhållet hittar de avtryck av Villners däck. Björn Leman, gangstergängets ledare hämtas i sitt hem i Ed och vid tillslag i byggnaderna hittas flera vapen, sprit, knark och nazistemblem. Det kan dock inte bindas till Leman personligen menar åklagaren som släpper honom. (är kammaråklagare Hansson med i gänget??).

Ett anonymt telefonsamtal till Gunnel Jacobsson säger "Han är i Norge". Och det är Villner också, mörbultad, inlåst och nästan utan minne av vad som hänt.

Kent Alm, intendenten, och Villners vän, kommer från Stockholm, klädd i uniform med allt guld på enligt order uppifrån så han tas för att vara minst amiral.

Katarina Sund lyckas få ur Hasse Anderssons mamma var i Norge han befinner sig. Sanderödmoen. Ove Bergstrand och Katarina åker till Norge som turister. Finner Hasse som motvilligt avslöjar var de norska gangstrarna har sitt tillhåll.

Ove och Katarina lyckas få med sig bilen med den medvetslösa Villner i. De blir beskjutna och jagade. Ove kör Katarinas bil till torget i Ed där den under natten exploderar och dödar en jugoslav som kommit för nära.
Mats Gunnarssons 12-åriga dotter Malin väcker honom av smällen. Han får tag i länspolismästaren.
Nu är
Jacob Ibn Rihani, kriminalteknikern på väg till brottsplatsen.
Rut Bengtsson förhör på nytt Ejnar Karlsson och får veta bilnumret på lastbilen.

Rihani hittar Leingarnas symbol, en dödskalle i kedja, på platsen där Katarinas bil stått parkerad.

En ung man med motorcykel och dödskalle på ryggen lockar med sig Villner. De ska hämta Sofia. Men mannen blir skjuten i axeln och Villner får själv ordna det. Det är Joel Jansson. Leingarna hade kidnappat Sofia som hämnd mot hennes mor. Joel dör av skottskadan.

(Plötsligt har Fredman en månads tjänstledigt och Åsa Rosén ska bli föremål för internutredning. Vad är detta? Har de samarbetat med "Leingarna"?)

Villner hittar en karta där Joel gjort anteckningar. Mycket komprometterande för mc-klubben "Leingarna".

Olle Villner ska ta sin nyförälskade Katarina på en weekendtur till västkusten. Men när han kommer till hennes villa är dörren öppen och själv är hon försvunnen!
Det är bröderna Forsman, Peter och den yngre Gösta, båda medlemmar i mc-klubben, och nu misstänkta för bilbomben och knarkhandel som kidnappat henne för att få fri lejd ur Sverige.
Sedan någon tipsat om var bilen fanns lurar Villner dem med "jordgubbstricket" så att gripandet blir odramatiskt.
Karl-Fredrik Fredman var kär i Åsa Rosén som är kär i Björn Leman. Det var problemet. I slutet av "historien" skjuter Fredman sig.
(aj, aj likheter med förra boken. Då var det advokaten Evert Hörman som troddes ligga mördad i en kajuta!)
Jag börjad läsa boken på juldagen 1997. Aldrig en jul utan "årets deckare". Slut den 28.12. En av Stig O:s bästa.