Stig O Blomberg: Polismordet
 
Semic 1994 194 sid

En joggare körs avsiktligt ihjäl.
Olle Villner bjuds oväntat på middag på L'Escargot av sin vän kriminalintendent
Kent Alm. Till desserten hamnar de i Olles lägenhet sedan Alm fått information om den ihjälkörde personen som var polismästaren i Stockholm, Per-Ola Holm. Är det en vanlig smitarolycka?
Av sin förläggare
Monica Ardin har Olle fått i uppgift att skriva sin nästa bok om Aix-en-Provence. Hennes man Boris Ardin är "enormt rik och humorfri"
Nadja är Olle senaste intresse. Direktör Martin Lundmark är hennes far och mycket intresserad av sin sekreterare "Cilla". På festen träffar Olle Christina Danielsson som tycks känna Holm. Olle bjuder henne på lunch. Per-Ola och hon hade ett förhållande. Men han sa sig ha gjort en dumhet tidigare i sitt liv och ville därför att hon stannade hos sin man Holger.
Olle åker till Uppsala Nya Tidnings hus för att titta igenom tidningsläggarna från 1958. En berusad flygare körde den 26 maj ihjäl en man. Det var exakt på dagen 35 år innan Holm dödades. Han överraskas av
Gösta Backman, en alkoholiserad journalist.
Olle får kontakt med
Gisela Månsson som sommarjobbar på Carolina Rediviva, Uppsala universitetsbibliotek. Bertil Hagsundh, präst tog sin examen samtidigt med Per-Ola. Olle söker upp honom. Han känner Per-Ola och har själv förlorat sin hustru i en bilolycka. Han är rullstolsbunden. En flicka, Maj-Britt var Per-Olas flickvän på den tiden.
Kriminalinspektör Rut Bengtsson. Kommissarie Johan Fredman. Olle bjuder Gisela på middag. Giselas mamma vet namnet på Maj-Britt. Henning heter hon, född Ingesson. Hon svarar inte i telefon, så Olle åker dit. Hon ligger medvetslös i sängen. Snart inser Olle orsaken. En giftorm som går till attack. Svårt chockad räddas Olle av att två polismän kommer och skjuter ormen. Det är kriminalkommissarien Johan Jonsson på Uppsalakrim och kriminalinspektör Ros. Olle informerar Jonsson om fakta och sina misstankar.
Maj Britt Henning dör på sjukhuset.
Gösta Bäckman är rädd för att han kommit på vem som är mördaren. Han stämmer träff med Olle hemma hos sig.Men Olle hittar honom på Akademiska sjukhusets akutintag. Han är svårt skadad. Nästa dag ringer han och vill träffa Olle. Han har beställt en taxi. När Olle stiger in i bilen inser han sitt misstag. Han är fånge i bilen. Färden går söderut. Olle lyckas ordna en trafikolycka. Föraren skadas och förs i väg i ambulans. På sjukhuset slår han ner en läkarkandidat och sticker. Senare hittas han ihjälskjuten.
Olle hittar en ring med nycklar i fickan. Han erinrar sig att han vridit av tändningen efter bilolyckan. Han skickar bilnyckeln till Johnsson. De två övriga behåller han! Med de andra åker han till Gävle. Vill prova
Berts Flying Express. Han träffar sekreteraren Gullvi Rundberg. Sedan blir Olle tagen av Gävlepolisen därför att han uppgivit falskt namn på hotellet. Han släpps dock fri och sedan tar han med sig flickan Alma i receptionen till flygplatsen. De smyger på Gullvi och Rickard Wohlbeck.
Alma erinrar sig att hennes morbror
Max Nyström som varit flygkapten som ung hade en kamrat som hette Robert Wohlbeck. Max vet att berätta för Olle att alla som kände honom blivit mycket förvånade över att en så försiktig person som han dömts för rattfylleri. Max hade sett Robert 1989 i Frankfurt.
När Olle kör till hotellet från Almas bostad kör han vilse. Plötsligt är han utanför Gullvi Rundbergs hus. Dörren är olåst. På sängen ligger Gullvi, naken och strypt. Plötsligt är polisen där som tror sig ha tagit mördaren på bar gärning.
Håkan Wallström, chef för Stockholmskriminalen. Polisinspektör Jöhner låser in Olle. Kommissarien C-G Norlin förhör. Efter två nätter kommer Nadja och Kent Alm och Olle släpps.
Tillbaka på hotellet i Gävle kidnappas Olle av en maskerad man som hotar skjuta honom. Trots att huset är fullt av poliser! Han bindes och sätts i en bil. Färden går till flygplatsen där kidnapparen fjärrutlöser en bomb. Sedan in i skogen till en nerlagd järnväg. Avrättningen ska ske. Då räddas Olle av en man på en moped. Olle lyckas fly och får lift tillbaka till polisstationen i Gävle. Bara för att upptäcka att en falsk polis hämtat Nadja.
Den f d prästen Bertil Hagsundh är försvunnen. Olle får reda på att Hagsunds föräldrar hade ett sommarställe på Alnön vid Sundsvall. Han får en vild idé om att ta sig dit. Alm följer med. De hittar huset. En båt är på väg in. Ur den hoppar den "rullstolsbundne" Hagsundh vigt. Båten far iväg. Hagsundh skjuter efter den. Alm springer mot Hagsundh som skjuter. Plötsligt vimlar det av poliser. Hagsundh träffas av ett skott i armen och faller i vattnet men fiskas upp.
Mannen som föreställde Hagsundh hade ett körkort i fickan på Robert S Jansson utfärdat 1960.
Mitt i natten väcks Olle av
Helen Persson, "Hagsundhs" hembiträde. Hon kan bekräfta att Bert Jansson tagit Bertil Hagsundhs identitet, när Hagsundh dött av de skador han fick i en trafikolycka i vilken hans fru dog. Bert Janssons tidigare identitet var Robert Wahlbeck, alltså den person som tvingats ta på sig det orättfärdiga straffet för rattfylleriolyckan.
Vid häktningsförhandlingarna berättar Bert Jansson att det är han som dödat Per - Ola Holm. Det var Holm som lät Bert ta skulden för sina brott. Efter 35 år kom hämnden. Kusinen Rickard Wohlbeck hjälpte honom att planera dådet.
Spännande och rolig. En verklig pärla i högen.
Nadja en något äldre kvinna är denna gången Olles favorit.
till sidans topp