Stig O Blomberg: Mord i Roslagen
 

Årets Deckare 1992 140 sid

Boken börjar med en träff mellan Olle Villner och Monica Ardin. Olle lämnar över sitt senaste manus till boken om Monaco. Sedan får Olle ett telefonsamtal från en gammal studiekamrat från Uppsalatiden, docenten Tom Sahlin. som enträget ber att få träffa Olle. Olle väntar länge på Grands veranda men Sahlin dyker ej upp vilket får den alltid misstänksamme Villner att undra. Han erinrar sig att Tom varit gift men att hans vackra fru Erna och hennes bror omkommit vid en flygolycka.
Ingen är hemma i Sahlins lilla eleganta lya på Brantingsgatan. Men dörren är öppen. Olle snokar omkring som vanligt. Allt är i sin ordning frånsett att någon ryckt sladden ur telefonen. I ett nyckelskåp förser Olle sig med nycklar. Någon ringer på dörrklockan. Olle gömmer sig i en garderob. Ljuden och parfymen avslöjar att besökaren är en kvinna. Hon lämnar snart lägenheten och det gör Olle också sedan han lyckats forcera garderobsdörren som gått i baklås.
Olle fick med sig en tidtabell från lägenheten som tyder på att Sahlin kanske begett sig till Furusund och nästa dag åker han dit. I en handelsbod förhör han sig om Tom Sahlin utan större lycka men en gammal väderbiten kvinna som fattat tycke för Olle tycks ha information att lämna. Hon heter
Emmy Eklund.
En person, en professor som kallar sig
Sven Sundborg, hyr båtplats hos Emmy. Han köpte "Jacobsens ö" sedan hans fru drunknat. Men båten heter "Erna"!
Jacobsens dotter Berta gifte sig med
Henning Lindblom och henne är Olle snart på jakt efter. Han hittar en ung, snygg kvinna. Det är Katrine Jacobsen, Bertas dotter. Hon vattnar den bortresta mammans krukväxter. Det blir genast kontakt.
När Olle kommer hem är hans lägenhet tydligt genomsökt. Någon rusar ut från lägenheten. Han ringer sin vän
Kent Alm på Rikskriminalen. Alm är intresserad av vad som hänt Tom Sahlin eftersom denne är en av Sveriges främsta DNA-experter.
Olle besöker läkemedelsföretaget EMG, för vilket Sahlin arbetar. Säkerhetschefen
Louise Hermansson har inte mycket att avslöja, inte heller Toms sekreterare Alex Carlsson.
På genetiska institutionen på Frescati har forskningsassistenten Elizabet Danner däremot mer att berätta. Men för detta krävs att Olle följer med henne hem. Hennes parfym avslöjar att det är hon som Olle tvingades låsa in sig för i garderoben. Hon avskyr Sahlin eftersom hon dög åt honom så länge hon lät honom ligga med henne men när hon blev gravid tvingade han henne till abort. Han håller på med hemliga och otillåtna saker som hon ska avslöja.
Katrine Jacobsen ringer. Vill ha Olle med på ett besök i sin mammas boutique. Hon hittar vad hon söker nämligen adressen till Henning Lindbloms butik. Ingen svarar. De två åker till hans bostad i stället. Där har ingen bott på flera månader.
Är han död?
Åter i Olle lägenhet dyker Kent Alm upp. Han berättar att en röststyrd bandspelare i Sahlins bokhylla avslöjar att Sahlin blev kidnappad av två män, en med brytning på tyska. 
Katrine är orolig för Henning och ber Olle att åka till Ekskär. Emmy Eklund tar gärna Olle med i båten till Ekskär, men med i land följer hon inte. Det spökar där sedan Solveig Jacobsen drunknat där 1951. Olle tvingas ensam leta efter familjen Jacobsens sommarvilla. Först kommer han till bondgården som Sahlin ska ha köpt i falskt namn. Men där är allt låst och tillbommat. Till sist hittar han det gamla 1800-tals huset som Katrines morfar och mormor bott i. Ett hänglås till en källardörr är inte tillräckligt låst och Olle tar sig in. Det håller på att bli mörkt och vinden ökar så Emmy kan nog inte komma och hämta honom. Olle tvingas övernatta i det iskalla huset.
På morgonen ser han en vitklädd kvinna ligga i vattnet nedanför. Är det Solveig som spökar? Nej, en bakfull tonåring, halvt ihjälfrusen.
Stina Jansson bor i bondgården. Olle hjälper henne dit. Hon är "forskningsbiträde" åt Sven Sundborg, vars signalement helt överensstämmer med Sahlins. Han har lovat att ta med henne till Amerika.
Snart kommer en polisbåt. Det är Katrine som varslat Alm sedan Olle inte kommit tillbaka. Med är också kriminalinspektör
Ove Bergstrand.
Snart hittas Henning Lindblom död i Sommarvillan. Han ligger i frysboxen!
Polisen har hittat Tom Sahlin. Axel Carlsson omkommer i en arrangerad bilolycka på väg till polisen för att avslöja sin andel i brottet. I portföljen finns uppgifter om var Sahlin uppehåller sig. Olle får i uppdrag att söka upp honom. Vakten, en hyrd gorilla, övermannas och Sahlin kan lämna fångenskapen.
PH Eriksson är också inkopplad liksom kriminalinspektören Rut Bengtsson, inte så lite lik Dolly Parton.
På natten ringer Emmy Eklund som hört en explosion och sett namnbrädan ERNA flyta i land. Har Sahlin omkommit vid en båtolycka?
Ove Bergstrand griper Olle Villner eftersom Liza hittats skjuten i sitt hem och där fanns också Olles paraply. Han tvingas snopet släppa honom då Olles alibi är att han tillbringat tiden med Oves chef Kent Alm! Liza hade blivit skjuten i huvudet med en finkalibrig kula. Hon var allvarligt skadad med överlevt.
Olle kommer hem. Vem är där om inte Tom Sahlin? Han tvingar Olle med sig på sin flyktresa söderut. Han har pistol och injektionsspruta. Olle tror sig kunna övermanna honom men blir skjuten. Dock inte värre än att han kan ta sig i bil till Norrköping där han lämnar bilen för att få ersatt den sönderskjutna bakrutan.
Snart hittar Sahlin honom igen! Han har hämtat Olles reparerade bil och nu kräver han att Olle kör honom söderut. I Huskvarna byter han bil till en Mazda och låter Olle sova i baksätet på sin Audi. Men Olle vaknar innan bilen exploderar.
Olle köper en ny bil, en BMW (tala om nerver hos denne författare av kulturella verk om Provence) och förföljer Sahlin söderut. Med hjälp av Värnamopolisen grips Tommy Sahlin. Men först sedan en polisman skjutits till döds.