Första boken om Olle Villner (1984)

Sista boken om Olle Villner (1999)
Huvudperson är den alltid medelålders Olle Villner (förutom i startboken Mord i Paris som utspelar sig på 50-talet och då Villner är ung frilansjournalist). Han är av en obestämd ålder som gör honom "gammal" i förhållande till alla unga, klipska och vackra kvinnor han träffar. Men inte för gammal, möjligen så att Olle ibland blir tveksam själv. Men kvinnorna faller för honom. Länge varar affärerna dock inte för i den påföljande boken är Olle igen ensam. Han har varit gift en gång i ett kort äktenskap för många år sedan. Han har t o m haft ett förhållande med sin f d frus dotter.
Det andra centrum kring vilket böckerna kretsar är relationen mellan Olle och Kent Alm, en polis som stadigt avancerar i Rikskriminalens byråkrati. Vänskapen mellan de två är mer uttalad än t ex i förhållandet mellan fotografen Harry Friberg och intendenten Vesper Johnson, alltså Stieg Trenters två figurer, vilka kan antas stå som förebild för Sig O Blomberg, och som skapades nästan 40 år tidigare.
Olle stora nyfikenhet på kriminalgåtor särskilt då unga flickor riskerar att råka illa ut gör honom till en misstänksam figur i många polismäns ögon och ofta råkar Olle illa ut. Ej sällan fängslas han i bojor och anhålles när han smugit sig in på mordplatsen. Den outtröttlige Kent Alm räddar honom och de nitiska polismännen står där med skammen.
Olle är författare, han skriver helst om sitt kära Provence, där han också tillbringar en stor del av sitt liv. Viktiga personer är därför Monika Ardin chef för fackboksavdelningen på det förlag som ger ut Olles böcker. Hon är gift med Boris Ardin, "veckopressens mest älskade mångmiljonär" (Döden tar studenten).
Olle är en känslomänniska som utan betänkande vågar livet för de unga kvinnor han älskar. Hans obetänksamhet kräver ibland av den aktuella kvinnan att hon räddar livet på honom.